Aproximativ 120.000 de persoane au participat sâmbătă, 13 ianuarie, la începutul unui miting de 24 de ore la Tel Aviv, pentru a marca 100 de zile de când ostaticii au fost răpiți în Gaza în timpul atacului terorist al Hamas din 7 octombrie, scrie Times of Israel.
Cifra, furnizată de organizatori, ar face ca mitingul să fie unul dintre cele mai mari organizate în Israel chiar și anul trecut.
Printre vorbitorii de la primele ore ale mitingului, care a început sâmbătă după apusul soarelui în ceea ce a fost supranumit "Piața Ostacilor" din centrul Tel Avivului, s-au numărat rude ale celor aproximativ 132 de ostatici aflați încă în Gaza, președintele francez Emmanuel Macron, ambasadorul SUA în Israel Jack Lew și fostul președinte al Curții Supreme Dorit Beinisch.
Membrii familiilor ostaticilor care s-au adresat adunării au avertizat că timpul se scurge pentru a-i salva pe cei dragi și și-au exprimat frustrarea intensă față de guvern, despre care au susținut că nu face suficient pentru a-i salva pe cei pe care i-a neglijat la 7 octombrie, când aproximativ 240 de persoane au fost răpite în Gaza de teroriștii palestinieni.
Mitingul a avut loc în timp ce negocierile pentru un acord ca medicamente să fie transferate pentru prima dată ostaticilor au avansat. Se pare că medicamentele au fost predate oficialilor din Qatar sâmbătă seară și urmau să fie livrate Crucii Roșii sau unei alte părți terțe, care ar fi fost responsabilă de ducerea medicamentelor la ostatici.
Premierul Benjamin Netanyahu a promis din nou, în timpul unei conferințe de presă sâmbătă seara, să epuizeze toate eforturile pentru a asigura eliberarea ostaticilor rămași.
Cu toate acestea, el a spus că, așa cum nu-și poate imagina prin ce trec familiile ostaticilor, nici acestea nu sunt în măsură să înțeleagă pe deplin calculele pe care trebuie să le facă factorii de decizie ai Israelului. Observația a sugerat că trebuie luate în considerare și alte considerente în cadrul negocierilor pentru eliberarea celor ținuți în captivitate.
Criticii acestei poziții au susținut că guvernul trebuie să plătească orice preț este necesar pentru eliberarea ostaticilor, având în vedere că statul avea responsabilitatea de a-și proteja cetățenii și nu a făcut acest lucru pe 7 octombrie.
Înainte de începerea mitingului, Forumul Ostaticilor și Familiilor Dispărute a emis o declarație prin care a cerut cabinetului de război să țină întâlnirea de duminică, 14 ianuarie, în piață și a subliniat că fiecare întârziere în încheierea unui acord duce la moartea a mai mulți ostatici.
Șeful Statului Major al Tzahal, generalul Herzi Halevi, a declarat într-o declarație de presă în sudul Israelului sâmbătă seara că numai presiunea militară va duce la întoarcerea mai multor ostatici din Gaza.
Având în vedere că războiul împotriva Hamas a ajuns la 100 de zile, Halevi a spus că Forțele de Apărare ale Israelului „acționează prin toate mijloacele, în cea mai mare parte sub acoperire, pentru a aduce înapoi [ostaticii] și va continua să facă acest lucru până când îi vom întoarce pe toți.”
Însă un număr tot mai mare de familii ale ostaticilor au renunțat la această poziție, menționând că niciun ostatic nu a fost eliberat de când Israelul a reluat lupta după un armistițiu de șapte zile la sfârșitul lunii noiembrie.
Sâmbătă, după miezul nopții, în mulțime au fost văzuți miniștrii Benny Gantz și Gadi Eisenkot de la partidul Unitatea Națională, care au sosit la miting după ce au încheiat o reuniune a cabinetului de război la sediul militar Kirya al IDF din apropiere.
La demonstrație nu au fost văzuți alți membri ai guvernului sau ai coaliției. Mulți dintre vorbitori și-au îndreptat remarcile către guvern.
Mitingul este planificat să dureze până la ora 20:00 duminică seara, cu un program complet care include peste 50 de artiști.
Armata israeliană a anunţat că intenţionează să sporească presiunea militară asupra mişcării islamiste palestiniene Hamas, în contextul în care războiul din Fâşia Gaza a intrat în a 100-a zi.
„Am aprobat planuri pentru Comandamentul de Sud pentru a continua lupta şi a spori presiunea militară asupra Hamas, presiune care va conduce la dezmembrarea Hamas şi la întoarcerea ostaticilor. Această presiune, doar ea, a condus la eliberarea multor ostatici”, a declarat şeful Statului major al armatei israeliene, Herzi Halev.
Potrivit autorităţilor palestiniene controlate de Hamas, peste 23.000 de oameni şi-au pierdut viaţa în Fâşia Gaza în timpul ripostei armatei israeliene.
Herzi Halevi s-a referit şi la confruntările cu organizaţia şiită libaneză Hezbollah, care este aliată cu Hamas.
El a afirmat că „zona din sudul Libanului este una de luptă şi va rămâne aşa atât timp cât Hezbollah operează de acolo”, avertizând că „Hezbollah riscă să transforme întregul stat Liban într-o zonă de luptă”.
La Tel Aviv a fost construit un tunel simbol într-o piaţă redenumită „piaţa ostaticilor”. Artistul israelian Roni Levavi a proiectat tunelul îngust de beton de 30 de metri prin care trec rudele ostaticilor. El a vrut să creeze „o reconstituire cât mai fidelă”, bazându-se pe imaginile cu tuneluri din Gaza apărute în mass-media, a explicat el pentru AFP.
Israelienii sunt convinşi că ostaticii sunt ţinuţi în vasta reţea subterană a Hamas în Fâşia Gaza. Interiorul este slab luminat, există pământ pe jos, iar sunetele împuşcăturilor şi ale bombardamentelor sunt difuzate în permanenţă pentru „a da o idee despre ceea ce simt ostaticii de atâtea zile”, descrie Levavi. „Tremur, nu pot respira, am stat acolo 5 minute şi am vrut doar să fug”, a spus Ella Ben Ami la plecare. Tatăl ei, Ohad Ben Ami, în vârstă de 55 de ani, este în continuare reţinut în Fâşia Gaza. „Am avut posibilitatea de a fugi, dar ei nu, sunt în întuneric, este un loc oribil”, adaugă tânăra, care ţinea în mână o pancartă cu portretul tatălui ei.
Tunelul de la Tel Aviv este singurul tunel cu „o lumină la ieşire”, a descris Inbar Goldstein, a cărei cumnată şi trei nepoţi şi nepoate au fost eliberaţi în urma armistiţiului. Fratele său şi o nepoată au fost ucişi în atac. Timpul se scurge „atât pentru ostaticii care sunt încă în viaţă, cât şi pentru cei pe care i-am pierdut şi care merită să fie îngropaţi, pentru ca familiile lor să aibă un mormânt pe care să-l jelească şi pentru ca noi să ne putem reconstrui societatea”, adaugă ea, repetând ca şi celelalte familii „Aduceţi-i acasă acum!”. Dar înainte de „lumină”, „trebuie să te simţi sufocat” de vizitarea acestui tunel. Pentru că „cum putem lupta” pentru ostatici „dacă nu putem măcar să înţelegem condiţiile lor de viaţă, fără aer, fără lumină şi fără speranţă?”.
Începând cu 7 octombrie, peste 23.800 de persoane, majoritatea femei, adolescenţi şi copii, au fost ucise în Fâşia Gaza în timpul operaţiunilor militare desfăşurate de armata israeliană, potrivit Ministerului Sănătăţii din Hamas. Israelul şi-a fixat ca obiectiv de război eradicarea Hamas şi eliberarea ostaticilor.
În timpul unui armistiţiu de o săptămână, la sfârşitul lunii noiembrie, aproximativ o sută au fost eliberaţi în schimbul prizonierilor palestinieni. Dar 132 sunt în continuare în Gaza, iar dintre ei 25 au murit fără ca trupurile lor să fi fost returnate, potrivit autorităţilor israeliene.
du-te si propune,palestinienii vor distrugerea israelului,
israelienii... Vezi tot