Ceasul ticăie pentru Netanyahu. Cine este generalul de la care se așteaptă să-i dea lovitura de grație

Sambata, 02 Decembrie 2023, ora 04:00
5845 citiri
Ceasul ticăie pentru Netanyahu. Cine este generalul de la care se așteaptă să-i dea lovitura de grație
Liderul opoziției israeliene, Benny Gantz și premierul Benjamin Netanyahu FOTO / OCCRP

În Israel, toate privirile sunt ațintite asupra generalului în retragere Benny Gantz de la care se speră că-l va îndepărta de la putere pe premierul în funcție Benjamin Netanyahu.

De la atacurile criminale ale Hamas din 7 octombrie, israelienii au lăsat în mare parte politica partizană deoparte, dar tensiunea pentru o națiune atât de agitată începe să se vadă. Odată cu sfârșitul primei etape militare în Gaza, săptămânile următoare par acum pregătite să se transforme într-un potențial joc final pentru Netanyahu, deoarece mulți israelieni îl învinuiesc pentru gafa catastrofală de securitate de luna trecută, scrie Politico.

Gantz este cel mai probabil contestatar care poate pune capăt lungii cariere politice a lui Netanyahu. Înainte de atacuri, fostul ministru al Apărării și-a exprimat îngrijorarea față de direcția periculos de „extremistă” pe care Netanyahu și aliații săi au dat-o țării, dar după 7 octombrie, el s-a alăturat cabinetului de război al lui Netanyahu de dragul unității naționale. După cum a menționat: „Există un timp pentru pace și un timp pentru război. Acum este vremea războiului.”

De atunci, cota lui Gantz în sondaje a crescut vertiginos, în timp ce a lui Netanyahu a scăzut la un minim istoric.

Ceasul pentru o reîntoarcere la politica obișnuită va suna în momentul în care Gantz, fost șef al statului major general, va decide să părăsească cabinetul de urgență, a spus Nimrod Goren, academician și analist al Institutului Orientul Mijlociu.

„Acesta va fi momentul semnificativ – când Benny va decide să renunțe – și discursul politic public se va schimba peste noapte”, a spus el.

Există semne clare că lucrurile încep deja să se schimbe

Gantz s-a opus cu înverșunare săptămâna aceasta la dezghețarea a sute de milioane de șekeli din fonduri politice alocate partidelor ultraortodoxe și de dreapta pro-coloniști. Gantz a anunțat duminica trecută că cei cinci miniștri ai partidului său vor vota împotriva modificărilor bugetare și, într-o scrisoare către Netanyahu, el a criticat „achitarea fondurilor coaliției sau orice buget suplimentar care nu are legătură cu efortul de război sau cu creșterea economică”.

Netanyahu, Gantz și cel de-al treilea membru al cabinetului de război, actualul ministru al Apărării Yoav Gallant, pe care Netanyahu l-a concediat în martie pentru că s-a opus încercării sale controversate de a slăbi independența judiciară, au căutat cu toții să-și stăpânească orgoliile și să-și controleze animozitățile personale puternice. Chiar și așa, ședințele cabinetului de război pot fi zgomotoase, au spus doi oficiali israelieni care au acces la reuniuni.

De asemenea, în timp ce a refuzat să se alăture unui guvern de unitate națională, fostul prim-ministru Yair Lapid, liderul partidului de centru Yesh Atid, cea mai mare facțiune parlamentară de opoziție, a fost precaut să facă o mișcare. Până la jumătatea lunii noiembrie, el a evitat să se alăture unora dintre politicieni marginali și foști primi miniștri pentru a cere lui Netanyahu să demisioneze și să își asume responsabilitatea pentru că nu a prevenit atacul Hamas. Pe 15 noiembrie, el a cerut în cele din urmă lui Netanyahu să se retragă. Atacat de Likud, el a replicat în mod clar că vrea un nou prim-ministru, nu neapărat un nou partid de guvernământ.

Șefii serviciilor de securitate și-au acceptat partea lor de vină – dar Netanyahu nu a făcut-o, spunând că ce a mers prost ar trebui să fie evaluat mai târziu, probabil când speră că sondajele vor arata cifre mai bune. Un fost scriitor pro-Netanyahu, Uri Dagon de la ziarul Israel Hayom, l-a acuzat pe premier că este „concentrat să-și salveze pielea”.

41% dintre israelieni își doresc ca Gantz să fie prim-ministru; doar 25% îl vor pe Netanyahu

Într-un sondaj de la mijlocul lunii octombrie, 41% dintre respondenți au spus că își doresc ca Gantz să fie prim-ministru; doar 25% l-au ales pe Netanyahu. Un sondaj pentru alegerile din noiembrie efectuat de Maariv arată că partidul National Unity al lui Gantz ar putea să-și crească locurile la 43 de la doar 12 acum în parlamentul de 120 de locuri, dacă ar avea loc un vot. Likud s-ar prăbuși la 18 de la 32.

Cei mai mulți israelieni cred că atacul Hamas a expus un "dezastru al conducerii", cu două treimi dorind pe oricine în afară de Netanyahu să conducă țara. Într-un alt sondaj, 44% dintre respondenți au spus că Netanyahu este responsabil pentru ceea ce s-a întâmplat pe 7 octombrie. Doar 18% dintre israelieni au crezut că actualul premier nu trebuie să părăsească biroul. Șaptezeci și șase la sută îl vor dat jos din funcție mai devreme sau mai târziu.

O acuzație răspândită împotriva lui Netanyahu este că nu a devenit un lider național adevărat și că a prioritizat menținerea guvernului său de coaliție - unul datorat naționaliștilor religioși și grupurilor de coloniști extremiști - deasupra interesului național. De aici și protestul împotriva dezghețării fondurilor pentru cauzele ultra-ortodoxe și așezările ilegale în Cisiordania ocupată.

Dar, de dragul unității naționale și dintr-o îngrijorare sănătoasă față de abilitățile politice ale lui Netanyahu și de istoria lui de reveniri neplauzibile împotriva șanselor aparent imposibile, inamicii săi politici așteaptă momentul cel mai propice pentru a-l provoca.

Mișcare de protest

În culise, partidele de opoziție fac lobby pentru aproximativ o duzină de parlamentari moderați din partidul Likud al lui Netanyahu pentru a vedea dacă ar sprijini un vot de cenzură. Liderii opoziției au discutat, de asemenea, cu Shas, un partid politic sefard Haredi, care este de centru stânga în chestiuni fiscale, dar conservator când vine vorba de religie și politică socială. Shas este al patrulea partid ca mărime din Knesset (parlamentul israelian).

Liderii mișcării de protest, care cuprinde peste 200 de grupuri care s-au opus schimbărilor judiciare controversate ale lui Netanyahu, discută, de asemenea, când ar trebui să declanșeze din nou manifestațiile cu scopul de a-l răsturna de la putere. În mare parte a acestui an, mișcarea, care a inclus generali pensionați, judecători, personalități de top din afaceri și rezerviști din armată, a zguduit Israelul uneori, punând țara într-un impas.

Dar, după 7 octombrie, atenția s-a îndreptat către ajutorul celor evacuați, asistarea familiilor ostaticilor și a celor uciși de Hamas și sprijinirea comunităților din sudul Israelului. Acum încep să se gândească când ar trebui să înceapă din nou protestele de stradă.

Se tem că, dacă nu acționează, Netanyahu ar putea să reziste, a spus Shikma Bressler, fizician și mamă a cinci fiice, care a devenit una dintre cele mai recunoscute fețe ale protestelor după ce a condus o coloană lungă de kilometri de manifestanți într-un marș de la Tel Aviv la Ierusalim.

„Ne-am putea trezi dacă nu facem nimic că pleacă toți, în afară de el – cu toți șefii agențiilor de securitate și ai armatei demisionând, dar cu el încă în funcție, punându-și proprii oameni necalificați în toate pozițiile, ceea ce ar fi dezastruos”, a declarat Bressler pentru POLITICO.

„Unii spun că acest lucru nu se va întâmpla și că Bibi e terminat, dar eu spun că nu știm și nu putem risca”, a adăugat ea. Bressler a remarcat că mișcarea a scos sute de mii de oameni în stradă data trecută - aproximativ 2 milioane au protestat o dată.

„Literatura academică spune că numărul magic pentru ca un protest să aibă succes este nevoie ca aproximativ 3,5% din populație să participe. Am avut peste 20 la sută din populație implicată activ. A fost o trezire uriașă a oamenilor normali și obișnuiți din această țară”, a adăugat ea.

„Va fi și mai mare de data asta”.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Tzahal nu găsește ostatici în Khan Yunis și se întreabă unde îi ascunde Hamas
Tzahal nu găsește ostatici în Khan Yunis și se întreabă unde îi ascunde Hamas
În momentul în care armata israeliană a finalizat preluarea operațională a orașului Khan Yunis din Fâșia Gaza, sursele au confirmat că Tzahal nu a găsit ostatici acolo, deși a descoperit...
Economia Israelului lovită de război a scăzut cu aproape 20%, marcând cea mai puternică contracție de la pandemie
Economia Israelului lovită de război a scăzut cu aproape 20%, marcând cea mai puternică contracție de la pandemie
Odată cu izbucnirea războiului, consumul și investițiile au scăzut drastic, în timp ce cheltuielile guvernamentale au crescut pe fondul mobilizării masive a rezerviștilor și a...
#Israel, #razboi, #Gaza, #Hamas, #premier, #Benjamin Netanyahu, #benny gantz , #Razboi Gaza