The Hill: Războiul Israelului împotriva Hamas i-a divizat pe democrați la fel de mult pe cât războiul din Ucraina pe republicani

Sambata, 02 Decembrie 2023, ora 23:49
2353 citiri
The Hill: Războiul Israelului împotriva Hamas i-a divizat pe democrați la fel de mult pe cât războiul din Ucraina pe republicani
În SUA, protestatarii pro-palestinieni și participanții la marșurile pro-israeliene s-au ciocnit în unele locuri și au existat chiar victime/FOTO:PBS:

O vastă coaliție de alegători progresiști ​​și minoritari supărați de războiul Israelului împotriva Hamas din Fâșia Gaza a atras Partidul Democrat într-o luptă acerbă. Iar aceasta a dus la o confruntare internă care seamănă cu divizarea tot mai mare a Partidului Republican în privinţa Ucrainei, scrie The Hill.

În timp ce alegătorii rămân concentrați în mare măsură pe problemele interne și pe economie, ambele războaie i-au forțat pe candidații la președinția SUA să răspundă public la întrebări incomode despre politica externă și postura militară a Americii, care ar putea afecta sprijinul pentru fiecare.

Președintele Joe Biden și fostul președinte Donald Trump - cei mai probabili candidația pentru alegerile pentru Casa Albă în 2024 ai celor două mari partide - trebuie acum să se ocupe de aceste conflicte globale în formularea viziunii lor despre rolul Americii în lume.

Trump și Biden încearcă să înlocuiască vechea mentalitate din timpul Războiului Rece cu una nouă. Pentru Trump, a fost America mai presus de toate, un fel de mască a izolării, iar pentru Biden a fost o democrație care nu a prins încă rădăcini printre alegători ”, susține Michael Genovese, care conduce Institutul de Politică Globală de la Universitatea Loyola Marymount, în The Hill.

În timp ce ambii politicieni susțin în mare măsură războiul Israelului împotriva Hamas, care a început ca răspuns la atacurile teroriste din 7 octombrie, opiniile lor despre Ucraina în războiul împotriva forțelor de ocupație ruse diferă profund.

Genovese a spus că SUA încă încearcă să-și găsească cursul politicii externe după Războiul Rece. Iar dezbaterile care se desfășoară astăzi asupra Fâșiei Gaza și Ucrainei ar putea avea un impact semnificativ asupra securității naționale a SUA pe termen lung, mai ales având în vedere că Washingtonul a identificat China drept cea mai mare amenințare a sa.

„ Astăzi suntem împrăștiați pe toată harta și nu avem o politică externă coerentă. Acest lucru poate deschide ușa pentru ca alții să profite de ea. De exemplu, China poate umple golul ”, a spus expertul.

În problema Ucrainei, există o creștere lentă a rezistenței din partea Partidului Republican. Între timp, războiul dintre Israel și Hamas intensifică rapid tensiunile dintre democrați.

O gamă largă de tineri democrați, progresiști, arabo-americani și alte grupuri minoritare vorbesc despre standarde duble în ceea ce privește modul în care SUA sprijină Ucraina în războiul cu Rusia și Israelul în campania sa devastatoare de distrugere a Hamas.

Americanii sunt puternic polarizați în privința Israelului

Americanii sunt puternic polarizați în privința Israelului. Palestina a fost una dintre acele probleme care nu au generat opinii polarizante în America. Dar acum lucrurile nu stau așa ”, spune Shibli Telhami, de la Centrul pentru Politica Orientulului Mijlociu al Brookings Institution.

Telhami a spus că diviziunile devin suficient de mari pentru a amenința sprijinul lui Biden în cadrul propriului său partid sau chiar printre alegătorii uniți împotriva lui Trump.

„ Asta este ceea ce eu numesc problema formării imaginii. Oamenii evaluează. Cine este Joe Biden, avem încredere în el? Este Joe Biden cu adevărat cel pe care vrem să-l vedem la putere? Aceasta este o mare întrebare. Și cred că războiul a schimbat părerile oamenilor despre Biden ”, spune expertul.

Biden s-a confruntat cu o revoltă internă când peste 500 de funcționari publici din administrație au semnat o scrisoare de protest față de politicile președintelui privind războiul din Fâșia Gaza. Mai larg, aproximativ 55% dintre americani dezaprobă politicile lui Biden în Orientul Mijlociu pe fondul războiului dintre Israel și Hamas, potrivit unui sondaj realizat în noiembrie de Marist. Sondajul NBC a constatat o dezaprobare similară față de modul în care președintele a gestionat războiul, rata de aprobare a lui Biden scăzând la 40%, cel mai scăzut nivel din întreaga sa președinție.

Principalii candidați republicani, inclusiv Trump, sunt, de asemenea, puternic pro-Israel, complicând și mai mult predicțiile despre modul în care problema ar putea afecta alegerile din 2024. Dar semnalele de alarmă pentru Biden au sunat deja. În Michigan, unde se află un număr mare de alegători arabo-americani, sondajele timpurii l-au arătat pe Trump înaintea lui Biden.

Biden a susținut cu fermitate sprijinul continuu atât pentru Ucraina, cât și pentru Israel. În acest moment, republicanii încearcă să se potrivească cu starea de spirit a alegătorilor cu privire la Kiev. Un sondaj Reuters/Ipsos realizat în octombrie a arătat că doar 41% dintre americani susțin continuarea livrărilor către Ucraina, deși în iunie această poziție era susținută de 65% dintre respondenți. În rândul republicanilor, sprijinul a scăzut de la 56% la 35% în aceeași perioadă.

În timp ce majoritatea republicanilor continuă să susțină ajutorul pentru Ucraina, numărul voturilor „nu” a crescut constant în ultimul an. Iar Partidul Republican se opune ferm cererii lui Biden pentru o finanțare suplimentară de 60 de miliarde de dolari pentru a ajuta Kievul.

Alp Sevimlisoy, cercetător la Atlantic Council, consideră că atitudinea americanilor față de Israel și Ucraina va fi un factor cheie pentru interesele internaționale ale SUA și relațiile Americii cu aliații săi. El a descris dezbaterea din tabăra democrată asupra Israelului drept o „bătălie între moderați și progresiști” asupra politicii sociale care a fost „extrapolată la politica externă”. Și acest lucru se suprapune simultan cu scepticismul izolaționist al republicanilor cu privire la interesele SUA în străinătate.

„ Asemănarea este că ambele poziții nu aduc niciun beneficiu puterii SUA și NATO, precum și aliaților noștri din străinătate ”, a spus Sevimlisoy.

Sondajele de opinie din această lună au arătat amploarea diviziunii în Partidul Democrat, precum și o scădere generală a sprijinului american pentru Israel și Biden de la începutul războiului în octombrie. Spre deosebire de alegătorii republicani, mulți democrați cred că Israelul a mers prea departe în războiul împotriva Hamas. Alegătorii democrați sunt, de asemenea, mai puțin probabil să fie favorabili Israelului decât republicanii.

Chris Jackson, vicepreședinte pentru afaceri publice al Ipsos, a declarat că americanii au primit rapid o mulțime de informații despre războiul din Orientul Mijlociu. Și după ce au văzut imaginile cu cruzimea și suferința din Fâșia Gaza, au luat atitudine pentru încheierea conflictului.

„ Și cred că este legat de o tendință mai largă pe care o vedem încă de anul trecut, când americanii sunt puțin mai retrași, puțin mai izolaționiști ”, a spus el, referindu-se la atenuarea poziției republicanilor față de Ucraina.

Analistii cred ca scindarea Partidului Republican asupra Ucrainei este legata de pozitia lui Trump "America First", care contrasteaza cu afirmatiile lui Ronald Reagan privind puterea SUA în străinătate. În același timp, democrații sunt împărțiți față de Israel din cauza diviziunii existente, care s-a extins acum între progresiști ​​și moderati.

Cauzele divergențelor

Ambele fenomene sunt simptome ale unei lumi mai dinamice și mai complexe în care nu există „un singur inamic comun în jurul căruia să ne putem uni”. Nici măcar China nu este potrivită pentru acest rol, spune Matt Zierler, profesor de politică externă la James Madison College.

„ Astăzi trăim într-o lume mult mai complicată. Din această cauză, politicienilor le este mai dificil să formuleze un mesaj, precum și să își formuleze clar și simplu viziunea asupra lumii ”, a explicat el.

Diferențele de opinii ale americanilor cu privire la conflictul dintre Israel și Hamas se manifestă într-o formă mai dramatică decât în ​​cazul Ucrainei. Protestele au loc în orașele și suburbiile americane. Protestatarii pro-palestinieni și participanții la marșurile pro-israeliene s-au ciocnit în unele locuri și au existat chiar victime.

Sociologul Tim Malloy atribuie scăderea sprijinului pentru Israel în rândul tinerilor democrați, în parte, rețelelor sociale, de unde mulți dintre ei își obțin informații și unde găsesc videoclipuri și fotografii cu cartierele distruse din Fâșia Gaza. Din această cauză, tinerii alegători americani simpatizează mai mult cu palestinienii decât cu israelienii.

Actuala bătălie a cheltuielilor din Congres va arăta probabil dacă liderii de partid mai pot obține sprijin majoritar atât pentru Ucraina, cât și pentru Israel. În vară, aproximativ 70 de republicani din Camera Reprezentanților au votat împotriva amendamentului privind ajutorul acordat Ucrainei. În septembrie, numărul lor a crescut la 100 în timpul unui vot similar.

Democrații au menținut o unitate aproape completă cu privire la Ucraina și până acum doar câteva zeci dintre ei au dat înapoi de la poziția lui Biden față de Israel. În prezent, doar 33 de aleși din Camera Reprezentanților susțin o încetare a focului, majoritatea progresiști.

Michael Koplow, cercetător la Institutul Shalom Hartman, a spus că nu este îngrijorat de schimbarea atitudinii democraților față de Israel pe fondul războiului din Gaza.

„ Dacă aș fi guvernul israelian, aș fi îngrijorat pe termen lung de cum va arăta politica SUA în 20 sau 30 de ani, dacă aceste tendințe vor continua ”, a spus el.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Economia Israelului lovită de război a scăzut cu aproape 20%, marcând cea mai puternică contracție de la pandemie
Economia Israelului lovită de război a scăzut cu aproape 20%, marcând cea mai puternică contracție de la pandemie
Odată cu izbucnirea războiului, consumul și investițiile au scăzut drastic, în timp ce cheltuielile guvernamentale au crescut pe fondul mobilizării masive a rezerviștilor și a...
Economia Israelului, afectată puternic de războiul din Gaza. Scăderea de două ori mai mare decât estimările
Economia Israelului, afectată puternic de războiul din Gaza. Scăderea de două ori mai mare decât estimările
Produsul intern brut al Israelului a scăzut cu aproape 20% în trimestrul patru al anului 2023, din cauza impactului războiului din Gaza asupra activităţilor companiilor, a scăderii...
#Israel, #razboi, #Gaza, #Hamas, #SUA, #democrati, #republicani, #Joe Biden, #Donald Trump , #Razboi Gaza