Israelul intenționează să creeze o zonă tampon în Fâșia Gaza

Sambata, 02 Decembrie 2023, ora 15:55
2637 citiri
Israelul intenționează să creeze o zonă tampon în Fâșia Gaza

Israelul a informat mai multe state arabe că dorește să creeze o zonă tampon pe partea palestiniană a graniței Fâșiei Gaza pentru a preveni viitoare atacuri, scrie Reuters, citând surse.

Israelul a împărtășit planuri cu Egiptul și Iordania, precum și cu Emiratele Arabe Unite, care au normalizat relațiile cu Israelul în 2020.

Planurile au fost comunicate și Arabiei Saudite, care nu are legături cu Israelul și a oprit procesul de normalizare a relațiilor după izbucnirea războiului din Fâșia Gaza pe 7 octombrie. Sursele Reuters nu au precizat cum au ajuns aceste informații la Riad, care oficial nu are canale de comunicare directă cu Israelul.

În plus, și Turcia a fost informată despre planuri.

O astfel de inițiativă nu semnalează încheierea imediată a ofensivei Israelului, care a fost reluată vineri, 1 decembrie, după un armistițiu de șapte zile, dar arată că țara trece dincolo de mediatorii arabi consacrați, cum ar fi Egiptul sau Qatar în încercarea de a forma o organizație postbelică a Fâșiei Gaza.

Niciuna dintre statele arabe nu și-a exprimat dorința de a furniza polițiști sau de a administra enclava în viitor și majoritatea au condamnat ferm ofensiva israeliană.

„Israelul vrea să creeze o zonă tampon între Fâșia Gaza și Israel, de la nord la sud, pentru a împiedica Hamas sau alți militanți să intre și să atace”, a declarat un înalt oficial de securitate dintr-una din țările din regiune.

Guvernele Egiptului, Arabiei Saudite, Qatarului și Turciei nu au răspuns solicitărilor Reuters de comentarii.

Ofir Falk, consilier pentru politică externă al premierului israelian Benjamin Netanyahu, a declarat că planul acoperă trei niveluri: distrugerea Hamas, demilitarizarea Fâșiei Gaza și deradicalizarea enclavei.

„Zona tampon ar putea face parte din procesul de demilitarizare”, a adăugat el, refuzând să ofere detalii când a fost întrebat dacă planurile au fost discutate cu partenerii internaționali.

Statele arabe consideră că obiectivul Israelului de a distruge complet Hamas este nerealist, deoarece văd gruparea mai mult decât o simplă forță de luptă care poate fi învinsă.

În trecut, Israelul a permis crearea unei zone tampon în interiorul Fâșiei Gaza, dar sursele Reuters spun că le prezintă acum statelor arabe ca parte a planurilor sale viitoare de securitate pentru enclavă. Trupele israeliene s-au retras din Fâșia Gaza în 2005.

Un oficial american, vorbind sub rezerva anonimatului, a spus că Israelul a propus ideea unei zone tampon, fără să spună cui. Dar el a reiterat că Washingtonul se opune oricărui plan care reduce dimensiunea teritoriului palestinian.

Fâșia Gaza are aproximativ 40 de kilometri lungime și 5 până la 12 kilometri lățime. Aproximativ 2,3 milioane de oameni trăiesc în enclavă.

Oficialii americani și israelieni au discutat anterior despre crearea unui guvern interimar în Fâșia Gaza cu sprijinul Națiunilor Unite și participarea guvernelor arabe.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Guvernul israelian, zguduit în plin război: dispută deschisă între prim-ministrul Netanyahu și principalul său rival politic
Guvernul israelian, zguduit în plin război: dispută deschisă între prim-ministrul Netanyahu și principalul său rival politic
Premierul Benjamin Netanyahu a mustrat duminică un ministru al cabinetului său de război care sosește la Washington pentru discuții cu oficialii americani, semnalând adâncirea crizei în...
Condiția impusă de gruparea Hamas pentru a accepta eliberarea ostaticilor din Fâșia Gaza
Condiția impusă de gruparea Hamas pentru a accepta eliberarea ostaticilor din Fâșia Gaza
Hamas nu va accepta un acord privind eliberarea ostaticilor fără ca Israelul să accepte să pună capăt războiului în Fâşia Gaza, a relatat duminică CNN, citând "o sursa de rang înalt"...
#Israel, #razboi, #Hamas, #Fasia Gaza, #zona tampon, #state arabe , #Razboi Gaza