Infamul sistem „Evanghelia”. Cum alege inteligența artificială țintele bombardate de Israel în Fâșia Gaza

Sambata, 02 Decembrie 2023, ora 03:18
4694 citiri
Infamul sistem „Evanghelia”. Cum alege inteligența artificială țintele bombardate de Israel în Fâșia Gaza
Israelul a reluat bombardamentele în Fâșia Gaza/ FOTO: France 24

Armata Israelului nu a ascuns intensitatea bombardamentului său asupra Fâșiei Gaza. În primele zile ale ofensivei, șeful forțelor aeriene ale Tzahal a vorbit despre atacuri aeriene necruțătoare, „non-stop”.

Cu toate acestea, s-a acordat relativ puțină atenție metodelor utilizate de Forțele de Apărare Israelului (IDF) pentru a selecta ținte în Gaza și rolului pe care l-a jucat inteligența artificială în campania de bombardare.

Pe măsură ce Israelul își reia ofensiva după o încetare a focului de șapte zile, există îngrijorări tot mai mari cu privire la abordarea Tzahal într-un război împotriva Hamas care, potrivit ministerului sănătății din Gaza condusă de Hamas, a ucis până acum peste 15.000 de oameni pe teritoriu..

După aproape o lună de război, Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au dezvăluit că se bazează pe un sistem de inteligență artificială pentru a determina locul în care ar trebui să bombardeze în Gaza. Face parte dintr-o operațiune cunoscută sub numele de „fabrica țintă”, care a crescut cu peste 70.000 la sută numărul de locații de atac disponibile armatei de când sistemul a devenit funcțional pentru prima dată în urmă cu câțiva ani.

„Fabrica țintă” sau, mai oficial, Direcția de țintire, este o unitate formată din ofițeri și soldați care sunt însărcinați cu securitatea cibernetică, decodarea și cercetarea. A început să funcționeze pentru prima dată în 2019 ca o modalitate de a găsi și identifica mai multe ținte Hamas în Fâșia Gaza. În timpul conflictului în curs, a lucrat cu alte unități de informații din armata israeliană pentru a găsi rapid ținte, astfel încât apoi să poată fi efectuate lovituri împotriva lor.„Acesta este un plan pentru a face informațiile pe deplin accesibile nivelurilor de brigadă și divizie și pentru a „închide cercurile” imediat, cu ajutorul unui sistem de inteligență artificială”, a declarat un oficial înalt al IDF într-o declarație din 2 noiembrie.

IDF a declarat la începutul lunii noiembrie că Direcția de țintire lucrează „non-stop” și a lovit peste 12.000 de ținte, cu „mii” mai multe identificate, în doar câteva săptămâni de război. Aproape o lună mai târziu, nu este clar cât de mult a crescut această cifră, deși este probabil să fie semnificativ mai mare.

O nouă investigație a +972 Magazine and Local Call, un site în limba ebraică, asupra campaniei intense israeliene de bombardare din Gaza descrie modul în care AI contribuie la țintirea extinsă, care a devastat cartiere întregi din enclava de coastă și a ucis aproape 15.000 de oameni, potrivit datelor autorităților sanitare conduse de Hamas.

Sistemul AI numit „Evanghelia” identifică ținte de bombardat

Raportul, care a fost publicat joi, citează surse de informații israeliene pentru a explica că sistemul AI numit „Evanghelie” produce recomandări pentru țintirea caselor sau zonelor în care ar putea locui suspecți militanți Hamas sau ai Jihadului Islamic Palestinian, care pot fi apoi lovite din aer. Surse au mai spus că armata israeliană știe dinainte câți civili ar putea fi uciși în atacurile asupra reședințelor, iar loviturile sunt determinate pe baza evaluărilor potențialelor daune colaterale.

Un fost ofițer israelian de informații a spus presei că sistemul Evanghelie creează o „fabrică de asasinare în masă”, cu accent pe „cantitate și nu pe calitate”.

Nu este clar exact ce date și informații intră în sistemul AI. IDF nu a răspuns imediat la întrebările Business Insider cu privire la modul în care sistemul determină cine este și nu este un militant Hamas, ce controale umane sunt aplicate programului de țintire sau câți militanți și civili au fost uciși ca urmare a evaluări AI în timpul războiului.

Utilizarea de către Israel a inteligenței artificiale nu este neapărat un concept nou în război. Există exemple de utilizare a acestuia pe fondul invaziei ruse în Ucraina, iar SUA și China dezvoltă, de asemenea, arme care pot selecta ținte în mod autonom.

Experții în inteligență artificială și în dreptul internațional umanitar au declarat pentru The Guardian că, chiar și atunci când oamenii sunt implicați în luarea deciziilor privind inteligența artificială, ei pot dezvolta o „prejudecată de automatizare” și se pot baza foarte mult pe sisteme. Oficialii israelieni, au spus ei, ar putea, de asemenea, să nu poată pune la îndoială sau să respingă o listă de recomandări de țintire produse de AI și nici nu ar ști ce criterii a luat în considerare.

„Inteligența artificială prezintă riscuri extrem de grave și, în mare măsură, duhul a ieșit deja din lampă cu lansarea online a numeroase instrumente AI”, a spus Kochavi, fost șef al IDF.

„Pe lângă potențialul imens și contribuția extraordinară a inteligenței artificiale la umanitate, este capabilă să înlocuiască și chiar să îndepărteze oamenii de la luarea deciziilor”, a spus el, „inclusiv deciziile despre ei înșiși”.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Tzahal nu găsește ostatici în Khan Yunis și se întreabă unde îi ascunde Hamas
Tzahal nu găsește ostatici în Khan Yunis și se întreabă unde îi ascunde Hamas
În momentul în care armata israeliană a finalizat preluarea operațională a orașului Khan Yunis din Fâșia Gaza, sursele au confirmat că Tzahal nu a găsit ostatici acolo, deși a descoperit...
Economia Israelului lovită de război a scăzut cu aproape 20%, marcând cea mai puternică contracție de la pandemie
Economia Israelului lovită de război a scăzut cu aproape 20%, marcând cea mai puternică contracție de la pandemie
Odată cu izbucnirea războiului, consumul și investițiile au scăzut drastic, în timp ce cheltuielile guvernamentale au crescut pe fondul mobilizării masive a rezerviștilor și a...
#Israel, #razboi, #Hamas, #Gaza, #bombardamente, #inteligenta artificiala, #evanghelia , #Israel