Cea mai veche propoziție scrisă în primul alfabet descoperit, scrisă pe un pieptene pentru păduchi. Care era mesajul

Joi, 10 Noiembrie 2022, ora 05:41
4542 citiri
Cea mai veche propoziție scrisă în primul alfabet descoperit, scrisă pe un pieptene pentru păduchi. Care era mesajul
Pieptene păduchi/ FOTO: Dafna Gazit, Israel Antiquities Authority/eurekalert.org

Cea mai veche propoziţie din istorie a fost descoperită în sudul Israelului, pe un pieptene pentru păduchi.

Este o propoziție simplă care surprinde speranțele și temerile părinților canaaniți din epoca bronzului. Pe pieptenele de fildeș, care măsoară 3,5 cm pe 2,5 cm, au fost inscripționate 17 litere ce formează o propoziție care face referire la o problemă legată de… păduchi. Obiectul de lux era folosit de persoanele din regiune pentru a îndepărta păduchii din păr și barbă.

„Fie ca acești colți să îndepărteze păduchii din păr și barbă” – este mesajul transmis în urmă cu 3.700 de ani.

Arheologii au excavat, în anul 2016, la Tel Lachish, un sit arheologic din sudul Israelului, un pieptene special. Acesta datează de mii de ani. La acea vreme, obiectul era considerat un obiect de lux.

Abia la sfârșitul anului 2021, cercetătorii au descoperit că pe pieptene erau inscripționate câteva cuvinte minuscule. Descoperirea a fost făcută de către un profesor de la Universitatea Ebraică din Israel. Toate detalii legate de noua dezvăluire au fost publicate miercuri, 9 noiembrie, într-un articol din Jerusalem Journal of Archaeology.

Pieptenele de fildeș pe care a fost găsită cea mai veche propoziție din istorie datează de acum aproximativ 3.700 de ani. Cuvintele ce sunt inscripționate pe obiectul de lux reprezintă, cel mai probabil, cea mai veche frază completă scrisă în alfabetul canaanit. Până acum, au mai fost găsite cuvinte simple, însă niciodată sub forma unei propoziții.

„Inscripția este foarte umană”, a spus profesorul Yosef Garfinkel, arheolog la Universitatea Ebraică din Ierusalim, care a ajutat la conducerea săpăturilor din Lachish. „Ai un pieptene și pe pieptene ai dorința de a distruge păduchii din păr și barbă. În zilele noastre avem toate aceste spray-uri și medicamente și otrăvuri moderne. În trecut, ei nu aveau așa ceva”.

„Este prima propoziție descoperită vreodată în limba canaanită, în Israel. Este un punct de reper în istoria capacității umane de a scrie”, a spus cercetătorul Yosef Garfinkel, de la Universitatea Ebraică.

Specialiștii spun că noua dezvăluire oferă științei o altă perspectivă asupra alfabetului canaanit, inventat în jurul anului 1.800 î.Hr.. Acesta a stat la baza conturării mai multor sisteme alfabetice, printre care se numără și ebraica, araba, greaca, latina și chirilica.

Faptul că descoperirea a fost realizată pe un pieptene de fildeș schimbă și nota în care au loc dezbaterile cu privire la epoca antică. Obiectul de lux a fost găsit într-un cartier de palate și temple. Acest lucru ar putea indica faptul că doar bărbații bogați erau capabili să citească și să scrie, la acea vreme.

Piepteni antici erau făcuți din lemn, os și fildeș, produse de lux scumpe, importate. Nu existau elefanți în Canaan la acea vreme.

Primele sisteme de scriere din lume au apărut în Mesopotamia și Egipt în jurul anului 3200 î.Hr., dar acestea nu erau alfabetice. S-au bazat pe sute de semne diferite pentru a reprezenta cuvinte sau silabe și, ca atare, au necesitat ani pentru a le stăpâni, a spus Christopher Rollston, profesor de Limbi semitice de la Universitatea George Washington din SUA.

Lachish, situată la aproximativ 40 de kilometri sud-vest de Ierusalim, a fost o localitate importantă în perioada canaanită. Arheologii au mai descoperit 10 inscripţii similare, însă niciodată o frază întreagă.

Se crede că pieptenul ar fi fost importat şi considerat un articol de lux, a precizat Universitatea Ebraică.

Termenul Ţara Canaanului este folosit în povestea biblică pentru a descrie teritoriul situat între Mediterana şi Iordan, înainte de cucerirea sa de către Iosua şi triburile lui Israel ieşite din Egipt, în jurul anului 1200 î.Hr.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Variantele pe care cabinetul de război de la Ierusalim le are pentru a răspunde atacului eșuat al Iranului
Variantele pe care cabinetul de război de la Ierusalim le are pentru a răspunde atacului eșuat al Iranului
Cabinetul de război al Israelului condus de Benjamin Netanyahu s-a reunit luni, din nou, la ora 14.00. Israelul discută despre răspunsul după atacurile Iranului, cu peste 300 de drone și...
Strategia SUA și atacul Iranului. Un cunoscut analist american explică de ce a intervenit Washingtonul în apărarea Israelului
Strategia SUA și atacul Iranului. Un cunoscut analist american explică de ce a intervenit Washingtonul în apărarea Israelului
Statele Unite au adoptat o strategie națională menită să folosească forța fără a risca victime în rândurile armatei sale. Această strategie a fost afișată din plin în Ucraina, unde...
#Israel, #scriere, #pieptene, #paduchi, #propozitie, #alfabet, #tara Canaanului , #Israel