Lumea musulmană trebuie să se unească împotriva Israelului. Mesajul lui Erdogan către omologul lui din Iran

Sambata, 08 Aprilie 2023, ora 16:05
4189 citiri
Lumea musulmană trebuie să se unească împotriva Israelului. Mesajul lui Erdogan către omologul lui din Iran
Recept Erdoga, președintele Turciei/ FOTO: arab news

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a spus la telefon omologul său iranian Ebrahim Raisi că „lumea islamică ar trebui să fie unită împotriva atacurilor Israelului în Palestina”, a informat presa turcă.

Cei doi lideri au discutat, de asemenea, despre incidentele de la moscheea al-Aqsa și despre relațiile iraniano-turce. Președintele turc a remarcat, de asemenea, importanța păstrării statutului zonelor sfinte și a subliniat „gândirea rezonabilă” pentru a preveni escaladarea în continuare a violenței în Israel și teritoriile palestiniene, susține presa turcă.

Ministrul israelian de externe Eli Cohen i-a spus apoi omologul său turc Mevlut Cavusoglu în aceeași zi că forțele de securitate israeliene vor răspunde oricărei încercări de terorizare a civililor. Incidentul a avut loc în timpul lunii sfinte musulmane a Ramadanului și în ajunul Paștelui evreiesc.

Turcia a condamnat miercuri confruntările produse la moscheea Al-Aqsa din Ierusalim, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan apreciind că Israelul a depăşit "linia roşie", potrivit AFP.

"Turcia nu poate să rămână tăcută în faţa acestor atacuri. Lipsa de pietate faţă de moscheea Al-Aqsa este linia noastră roşie", a declarat Erdogan în faţa unei adunări de pensionari, în timpul unei cine de iftar - masa luată în fiecare seară de către musulmani după apusul soarelui în timpul postului din luna Ramadanului.

"Palestinienii nu sunt singuri", a afirmat preşedintele turc, aflat în campanie electorală pentru reînnoirea mandatului.

Înaintea sa, ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu calificase drept "inacceptabile" confruntările de marţi de la moscheea Al-Aqsa.

"Condamnăm cu fermitate aceste atacuri", a insistat el în marja summitului NATO de la Bruxelles.

"Normalizarea cu Israelul a început, dar angajamentul nostru nu poate fi făcut în detrimentul cauzei palestiniene şi principiilor noastre", a spus în continuare Cavusoglu, apreciind că "aceste atacuri au depăşit limita".

Poliţia israeliană a anunţat "arestarea a peste 350 de persoane" în cursul confruntărilor violente cu cei pe care i-a prezentat ca "agitatori" în moscheea Al-Aqsa din Ierusalim în noaptea de marţi spre miercuri.

Confruntările, în interiorul unuia dintre cele mai emblematice lăcaşuri de cult musulmane din lume, au survenit în mijlocul Ramadanului (luna de post tradiţională pentru musulmani) şi când evreii se pregătesc de Paşte, începând de miercuri seară, într-un climat tensionat între israelieni şi palestinieni de la începutul anului.

Israelul şi Turcia şi-au definitivat în ianuarie reluarea completă a relaţiilor lor diplomatice după mai mulţi ani de criză, notează AFP.

De asemenea, Erdogan l-a criticat pe ambasadorul SUA în Turcia pentru că s-a întâlnit cu candidatul la președinție al alianței principale de opoziție cu mai puțin de două luni înainte de alegerile din țară.

Escaladarea tensiunilor între israelieni și palestinieni

Israelul a anunţat vineri seară mobilizarea unităţilor de rezervă ale poliţiei şi a unor forţe militare suplimentare după moartea a trei persoane în două atentate, pe fondul unei noi escaladări a tensiunilor, transmite AFP.

Vineri seara, un bărbat în vârstă de 30 de ani a fost ucis într-un atentat cu maşină-capcană pe faleza din Tel Aviv, în care alte cinci persoane au fost rănite. Serviciile de urgenţă au prezentat victimele drept "turişti". Şoferul a fost împuşcat, a spus poliţia.

În urma atacului, care a avut loc într-o seară de Sabat şi în săptămâna Paştelui evreiesc, prim-ministrul Benjamin Netanyahu "a ordonat poliţiei israeliene să mobilizeze toate unităţile de rezervă ale poliţiei la frontiere, iar armatei să mobilizeze forţe suplimentare pentru a face faţă atacurilor teroriste".

Anterior, două surori din colonia israeliană Efrat, în vârstă de 16 şi 20 de ani, au fost ucise, iar mama lor a fost grav rănită într-un atac în Cisiordania. Cele două surori, de naţionalitate israeliană şi britanică, au fost victime ale unui atac asupra vehiculului lor în nord-estul acestui teritoriu palestinian ocupat de Israel din 1967.

Vineri dimineaţa, înaintea zorilor, Israelul a efectuat atacuri asupra Fâşiei Gaza şi a Libanului împotriva poziţiilor mişcării islamiste palestiniene Hamas, ca răspuns la tragerea a zeci de rachete cu o zi înainte asupra teritoriului său. Aceste noi violenţe survine după pătrunderea brutală şi violenţele comise de forţelor israeliene miercuri în moscheea Al-Aqsa din Ierusalim, al treilea loc sfânt al islamului.

Condamnările internaţionale s-au înmulţit şi Hamas, aflat la putere în Fâşia Gaza, a denunţat o "crimă fără precedent" a Israelului, în mijlocul Ramadanului.

Premierul Netanyahu a spus că forţele israeliene au fost "forţate să acţioneze pentru a restabili ordinea" în faţa "extremiştilor" baricadaţi în moschee.

În Liban, armata israeliană a susţinut că a lovit trei "infrastructuri" Hamas în zona Rashidiyeh, unde se află o tabără de refugiaţi palestinieni, în apropiere de Tir.

Joi, aproximativ 30 de rachete au fost lansate din Liban spre Israel, rănind o persoană şi provocând pagube materiale. Aceasta este o escaladare fără precedent pe frontul israeliano-libanez din 2006.

Armata israeliană a spus că aceste atacuri nerevendicate sunt "palestiniene", fiind comise probabil de Hamas sau de Jihadul Islamic, o altă grupare armată.

Premierul Netanyahu a promis că îi va face pe "duşmanii" Israelului să plătească un "preţ mare" pentru "fiecare agresiune" împotriva ţării sale.

"Ameninţările şi intimidarea liderilor sionişti nu vor conduce la nimic", a reacţionat vineri Naim Qassem, numărul doi al mişcării şiite Hezbollah, care deţine, de facto, controlul în sudul Libanului.

Palestinienii din sudul Libanului nu pot să tragă niciun foc fără acordul Hezbollah", subliniază Fabrice Balanche, analist al Universităţii Lumiere Lyon 2. "Lovindu-i pe palestinieni, Israelul nu loveşte direct Hezbollah în Liban", ceea ce ar putea duce la o escaladare, notează el.

Vineri seara, armata israeliană a informat că a doborât o dronă care a pătruns pe teritoriul său din Liban, fără a furniza alte detalii.

Israelul şi Libanul sunt, din punct de vedere tehnic, în stare de război după mai multe conflicte, iar linia de încetare a focului este controlată de Forţa Interimară a ONU (UNIFIL), desfăşurată în sudul Libanului. UNIFIL a spus că a cerut "tuturor părţilor să înceteze toate acţiunile"."Ambele părţi au spus că nu vor un război", potrivit UNIFIL.

Armata libaneză a anunţat că a demontat, în sud, o nouă rampă de lansare pentru rachete care ar putea fi trase spre Israel, iar Ministerul de Externe libanez a dat asigurări că Libanul doreşte să păstreze calmul.

Hamas a avertizat că îl consideră pe Israel "pe deplin responsabil pentru consecinţele" atacurilor.

Armata israeliană a declarat că a efectuat mai multe lovituri aeriene peste noapte în Fâşia Gaza, vizând zece ţinte ale Hamas. Ca răspuns, au fost lansate câteva zeci de rachete, dintre care doar una a lovit o zonă urbană israeliană, Sderot, distrugând o casă, potrivit armatei.

Qatarul, care a mediat în trecut între Israel şi Hamas, "lucrează în vederea unei dezescaladări", a declarat vineri un oficial din Qatar pentru AFP, sub protecţia anonimatului."Obiectivul principal al Qatarului este de a preveni un măcel inutil şi de a evita consecinţe distructive pentru palestinieni şi populaţia civilă", a spus el.

Ministerul Sănătăţii din Gaza a raportat daune la spitalul de pediatrie al-Dorra (în estul oraşului Gaza) în urma raidurilor israeliene, condamnând un act "inacceptabil". Au fost vizate "ţinte din apropierea" spitalului, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al armatei israeliene, dar, "din câte ştim, nu au existat daune sau impact direct asupra spitalului".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Două state puternice din Orientul Mijlociu cer Iranului să evite o „nouă escaladare”, după atacurile asupra Israelului
Două state puternice din Orientul Mijlociu cer Iranului să evite o „nouă escaladare”, după atacurile asupra Israelului
Turcia a cerut duminică, 14 aprilie, Teheranului să evite o "nouă escaladare" după loviturile iraniene împotriva Israelului de sâmbătă seara, potrivit unei surse diplomatice turce. Şi...
Posibil atac israelian asupra unor ținte din Iran
Posibil atac israelian asupra unor ținte din Iran
Explozii au fost auzite, în această dimineață, în apropierea unui aeroport din orașul Isfahan, situat în centrul Iranului. Agenția de presă iraniană de stat IRNA și alte surse locale...
#Israel, #Turcia, #recept erdogan, #Iran, #musulmani, #tensiuni, #evrei , #Israel