Eveniment istoric, preconizat în contextul vizitei lui Biden în Orientul Mijlociu. Pași importanți spre normalizarea relațiilor Israel-Arabia Saudită

Joi, 14 Iulie 2022, ora 14:11
2644 citiri
Eveniment istoric, preconizat în contextul vizitei lui Biden în Orientul Mijlociu. Pași importanți spre normalizarea relațiilor Israel-Arabia Saudită
Mohammed bin Salman, prințul moștenitor și lider de facto al Arabiei Saudite FOTO Hepta

Pași către normalizarea relațiilor dintre Arabia Saudită și Israel sunt așteptați să fie anunțați în weekend, după ce președintele Biden se va întâlni la Jeddah cu regele saudit Salman și prințul moștenitor Mohammed bin Salman, au declarat trei oficiali israelieni pentru Axios.

Casa Albă vrea să discute o foaie de parcurs pentru normalizarea între țări în timpul vizitei lui Biden în regiune. Vizita lui Biden, care va reseta relațiile administrației sale cu regatul din Gold, este văzută ca fiind sensibilă din punct de vedere diplomatic și politic.

Biden a promis odată că va face din Arabia Saudită un „paria”, iar relațiile au fost tensionate din cauza mai multor probleme, inclusiv uciderea editorialistului Washington Post Jamal Khashoggi. Serviciile de informații americane spun că Mohammed bin Salman (MBS) este responsabil pentru uciderea lui Khashoggi – o acuzație negată de Arabia Saudită.

Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a confirmat într-o ședință de informare cu reporterii la începutul acestei săptămâni că administrația Biden lucrează la această problemă, dar a refuzat să intre în detalii. Sullivan a preciat că vizita lui Biden în regiune va fi începutul unui proces lung legat de de normalizarea israeliano-saudită.

Un înalt oficial israelian a declarat că deciziile finale cu privire la orice pași de normalizare vor fi luate numai după întâlnirea dintre Biden și oficialii saudiți, inclusiv MBS, și probabil că vor fi anunțate sâmbătă, 16 iulie, fie de saudiți, fie de Biden cu permisiunea saudită.

Diplomați și avocați din SUA, Israel, Arabia Saudită și Egipt lucrează de săptămâni întregi la o coregrafie complexă de acorduri, înțelegeri și scrisori care vor permite un acord privind transferul a două insule strategice de la Marea Roșie de la Egipt la Arabia Saudită, acesta urmând să fie formulat în contextul vizitei lui Biden în Orientul Mijlociu.

Acordul se concentrează pe cererea saudită ca forța multinațională de observatori condusă de SUA, staționată pe insule, să plece, precum și pe cererea israeliană ca Arabia Saudită să se angajeze să mențină libertatea de navigație pentru navele israeliene din zonă.

Oficialii israelieni au spus că negocierile asupra acordului sunt în etapa finală și probabil că va fi realizat zilele acestea.

Un acord separat cu Arabia Saudită care permite companiilor aeriene israeliene să-i folosească spațiul aerian pentru zborurile spre est către India și China este, de asemenea, foarte apropiat. Trei oficiali israelieni au spus că este foarte probabil că acesta va fi anunțat în timpul vizitei lui Biden în Arabia Saudită.

„Israelul speră că pașii pe care i-ar putea face Arabia Saudită în zilele următoare vor fi începutul unui proces de normalizare între țări”, a spus un oficial israelian, potrivit sursei citate. „Nu ne putem imagina că schimbarea în regiune ar putea continua fără normalizarea dintre Israel și Arabia Saudită și facem pași spre acest scop”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Analiză: Rolul României în războiul din Orientul Mijlociu
Analiză: Rolul României în războiul din Orientul Mijlociu
Prin România trec transporturile strategice spre Ucraina iar teritoriul țării se află în spațiul care face legătura dintre cele două conflicte, cel din Orientul Mijlociu și cel...
Posibil atac israelian asupra unor ținte din Iran
Posibil atac israelian asupra unor ținte din Iran
Explozii au fost auzite, în această dimineață, în apropierea unui aeroport din orașul Isfahan, situat în centrul Iranului. Agenția de presă iraniană de stat IRNA și alte surse locale...
#Israel, #Arabia Saudita, #orientul mijlociu, #Joe Biden , #stiri externe