Reacția premierului din Israel după ce SUA s-au opus creării de noi colonii în Cisiordania ocupată

Duminica, 04 Decembrie 2022, ora 22:26
3916 citiri
Reacția premierului din Israel după ce SUA s-au opus creării de noi colonii în Cisiordania ocupată
Benjamin Netanyahu FOTO / Hepta

Secretarul american de stat Antony Blinken a atras atenţia duminică, 4 decembrie, asupra faptului că Statele Unite se vor opune creării de către noul guvern israelian condus de Benjamin Netanyahu a unor noi colonii în Cisiordania ocupată şi i-a mai cerut acestuia să respecte ”principiile democratice fundamentale”, făcând aici referire la ”drepturile persoanelor LGBT+”.

”Vom continua de asemenea să ne opunem fără echivoc oricărei acţiuni care pune în pericol soluţia a două state, mai ales extinderea coloniilor, măsuri în vederea anexării Cisiordaniei, perturbarea statul quo-ului istoric al locurilor sfinte, demolările şi expulzările, precum şi incitarea la violenţă”, a indicat şeful diplomaţiei americane, într-o intervenţie în cadrul grupului progresist american pro-Israel J Street, relatează AFP.

Benjamin Netanyahu a primit mandatul pentru formarea noului guvern israelian, după ce în urma alegerilor anticipate din 1 noiembrie blocul său de dreapta a reuşit să formeze o majoritate împreună cu formaţiuni ultra-ortodoxe şi de extremă-dreapta.

În intervenţia sa de duminică Blinken l-a felicitat totuşi pe Netanyahu, ale cărui relaţii cu SUA au fost adesea tensionate în precedentele sale mandate de premier. Dar ''vom judeca guvernul (israelian) pe baza politicilor sale şi nu pe cea a personalităţilor individuale'', a adăugat el, menţionând de asemenea că administraţia preşedintelui american Joe Biden va lucra ”fără răgaz” pentru a menţine un ”orizont de aşteptare” în vederea creării unui stat palestinian.

Angajat în negocierile guvernamentale, Netanyahu a semnat joi un acord de coaliţie cu una dintre cele trei formaţiuni de extremă-dreapta, ”Sionismul religios”, care a obţinut în Ministerul Apărării un post cheie în domeniul colonizării în Cisiordania, iar liderul acestei formaţiuni, Bezalel Smotrich, într-un comunicat comun cu Netanyahu şi-a menţionat intenţia de a ”dezvolta colonizarea”.

Secretarul american de stat i-a mai cerut lui Netanyahu să respecte ”principiile democratice fundamentale, printre care drepturile persoanelor LGBT+”, după ce un alt acord de coaliţie încheiat de viitorul premier israelian cu un lider al extremei drepte adversar al mişcării LGBT+ a provocat mânia acesteia.

Întrebat despre declaraţia lui Blinken, într-un interviu acordat duminică postului american NBC, Netanyahu a răspuns: ”Eu voi decide politicile” aplicate în Israel.

Citește și:
Un urs și-a făcut 400 de selfie-uri cu o cameră de supraveghere amplasată în pădure: ”A profitat de oportunitate” VIDEO
Un urs și-a făcut 400 de selfie-uri cu o cameră de supraveghere amplasată în pădure: ”A profitat de oportunitate” VIDEO
Un urs negru s-a oprit și s-a pozat în fața camerelor de luat vederi care detectează mișcarea, făcând sute de ”selfie-uri”. Pe o cameră, aproximativ 400 din 580 de imagini au fost...
Proteste naționale în SUA după ce poliţia a difuzat imagini cu arestarea barbară ce a dus la moartea unui tânăr de culoare
Proteste naționale în SUA după ce poliţia a difuzat imagini cu arestarea barbară ce a dus la moartea unui tânăr de culoare
În Statele Unite s-au declanşat proteste la scară naţională după ce poliţia a difuzat imagini cu arestarea unui tânăr de culoare. Pe 7 ianuarie el a fost reţinut şi bătut de mai mulţi...