Indignare internațională: liderul palestinian Mahmud Abbas evocă "50 de holocausturi" ale israelienilor. Declarația, făcută într-o conferință comună cu premierul Germaniei

Joi, 18 August 2022, ora 14:40
2711 citiri
Indignare internațională: liderul palestinian Mahmud Abbas evocă "50 de holocausturi" ale israelienilor. Declarația, făcută într-o conferință comună cu premierul Germaniei
Mahmud Abbas, alaturi de Olaf Scholz FOTO Hepta

Liderul palestinian Mahmud Abbas a declarat în timpul unei conferințe de presă susținute alături de șeful guvernului german, Olaf Scholz, că Israelul a provocat "50 de holocausturi" împotriva palestinienilor. După critici dure la nivel internațional, Abbas a încercat să atenueze indignarea față de afirmațiile sale controversate.

Marți, 16 august, la Berlin, Abbas a spus că nu vrea să pună la îndoială caracterul singular al Holocaustului, potrivit agenției de știri palestiniene Wafa.

Purtătorul de cuvânt al guvernului german Steffen Hebestreit și-a asumat responsabilitatea pentru reacția târzie a cancelarului Olaf Scholz cu privire la comparațiile lui Abbas, care a fost criticată de opoziție.

Hebestreit a spus că a încheiat conferința de presă cu Scholz și Abbas prea repede. Cancelarul regretă că nu a putut să intervină a doua oară și să reacționeze direct la atacuri. „Nu am fost suficient de rapid, suficient de atent pentru a reacţiona”, a explicat Hebestreit. „A fost greșeala mea și trebuie să-mi asum responsabilitatea”. Scholz a fost „revoltat și îngrozit de cuvintele domnului Abbas”. „O relativizare a Holocaustului cu cei peste șase milioane de morți ai săi este complet inacceptabilă. A face asta pe pământul german nu are nicio scuză”.

„Israelul a comis 50 de masacre în 50 de locații palestiniene din 1947 până în prezent”, a spus Abbas, alături de Scholz, adăugând: „50 de masacre, 50 de holocausturi”.

Incidentul de la prima întâlnire directă va umbri relația personală dintre Scholz și Abbas, a spus Hebestreit. El a numit o călătorie a cancelarului la Ramallah, în teritoriile palestiniene, în viitorul apropiat, „greu de imaginat”. Cu toate acestea, guvernul va rămâne în contact cu palestinienii și nu va rupe relațiile din cauza acestui scandal. Germania este unul dintre cei mai mari donatori ai palestinienilor.

Cancelaria l-a convocat pe șeful reprezentanței palestiniene la Berlin. Cancelarul se așteaptă ca Abbas să „recunoască fără rezerve singularitatea Holocaustului”, a spus Hebestreit. „Deraierea lui de ieri aruncă o umbră asupra relațiilor Germaniei cu Autoritatea Palestiniană”. Pentru guvernul federal este clar: „Persecuția și uciderea sistematică a șase milioane de evrei europeni este o crimă unică împotriva umanității”.

Potrivit agenției de presă Wafa, Abbas a reiterat că Holocaustul a fost „cea mai odioasă crimă din istoria omenirii moderne”. Prin declarațiile sale, el s-a referit la „crimele și masacrele împotriva poporului palestinian pe care forțele armate israeliene le-au comis la Nakba”. „Aceste crime nu s-au oprit până în ziua de azi”, a spus liderul.

Israel: „O minciună monstruoasă”

Prim-ministrul israelian Yair Lapid a postat pe Twitter: „Faptul că Mahmoud Abbas acuză Israelul că a comis 50 de holocausturi în timp ce stă pe pământ german nu este doar o rușine morală, ci o minciună flagrantă”.

Declarațiile lui Abbas au provocat indignare și în comunitatea evreiască din Germania. Președintele Consiliului Central al Evreilor din Germania, Josef Schuster, a declarat că, relativizând politica național-socialistă de exterminare, Abbas a călcat în picioare memoria a șase milioane de evrei uciși. În același timp, Schuster l-a criticat pe Scholz: „Cred că este scandalos ca o relativizare a Holocaustului, mai ales în Germania, să rămână necontestată la o conferință de presă în Cancelaria Federală”.

Merkel a condamnat, de asemenea „ferm” declarațiile lui Abbas.

Citește și:
Israelul primeşte pentru îngrijire 20 de militari ucraineni grav răniţi în războiul rus din Ucraina
Israelul primeşte pentru îngrijire 20 de militari ucraineni grav răniţi în războiul rus din Ucraina
Ambasadorul israelian la Kiev Michael Brodsky anunţă duminică faptul că Israelul urmează să primească 20 de militari ucraineni răniţi în cele şapte luni de război cu armata rusă,...
PSD nu e sigur că Sorin Cîmpeanu nu a plagiat: ”Riscăm să transformăm marele proiect România educată în România eşuată”
PSD nu e sigur că Sorin Cîmpeanu nu a plagiat: ”Riscăm să transformăm marele proiect România educată în România eşuată”
Bogdan-Radu Balanişcu, secretar de stat la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, a declarat luni, 26 septembrie, referitor la acuzațiile de plagiat care îl vizează pe ministrul...