Indignare internațională: liderul palestinian Mahmud Abbas evocă "50 de holocausturi" ale israelienilor. Declarația, făcută într-o conferință comună cu premierul Germaniei

Joi, 18 August 2022, ora 14:40
2849 citiri
Indignare internațională: liderul palestinian Mahmud Abbas evocă "50 de holocausturi" ale israelienilor. Declarația, făcută într-o conferință comună cu premierul Germaniei
Mahmud Abbas, alaturi de Olaf Scholz FOTO Hepta

Liderul palestinian Mahmud Abbas a declarat în timpul unei conferințe de presă susținute alături de șeful guvernului german, Olaf Scholz, că Israelul a provocat "50 de holocausturi" împotriva palestinienilor. După critici dure la nivel internațional, Abbas a încercat să atenueze indignarea față de afirmațiile sale controversate.

Marți, 16 august, la Berlin, Abbas a spus că nu vrea să pună la îndoială caracterul singular al Holocaustului, potrivit agenției de știri palestiniene Wafa.

Purtătorul de cuvânt al guvernului german Steffen Hebestreit și-a asumat responsabilitatea pentru reacția târzie a cancelarului Olaf Scholz cu privire la comparațiile lui Abbas, care a fost criticată de opoziție.

Hebestreit a spus că a încheiat conferința de presă cu Scholz și Abbas prea repede. Cancelarul regretă că nu a putut să intervină a doua oară și să reacționeze direct la atacuri. „Nu am fost suficient de rapid, suficient de atent pentru a reacţiona”, a explicat Hebestreit. „A fost greșeala mea și trebuie să-mi asum responsabilitatea”. Scholz a fost „revoltat și îngrozit de cuvintele domnului Abbas”. „O relativizare a Holocaustului cu cei peste șase milioane de morți ai săi este complet inacceptabilă. A face asta pe pământul german nu are nicio scuză”.

„Israelul a comis 50 de masacre în 50 de locații palestiniene din 1947 până în prezent”, a spus Abbas, alături de Scholz, adăugând: „50 de masacre, 50 de holocausturi”.

Incidentul de la prima întâlnire directă va umbri relația personală dintre Scholz și Abbas, a spus Hebestreit. El a numit o călătorie a cancelarului la Ramallah, în teritoriile palestiniene, în viitorul apropiat, „greu de imaginat”. Cu toate acestea, guvernul va rămâne în contact cu palestinienii și nu va rupe relațiile din cauza acestui scandal. Germania este unul dintre cei mai mari donatori ai palestinienilor.

Cancelaria l-a convocat pe șeful reprezentanței palestiniene la Berlin. Cancelarul se așteaptă ca Abbas să „recunoască fără rezerve singularitatea Holocaustului”, a spus Hebestreit. „Deraierea lui de ieri aruncă o umbră asupra relațiilor Germaniei cu Autoritatea Palestiniană”. Pentru guvernul federal este clar: „Persecuția și uciderea sistematică a șase milioane de evrei europeni este o crimă unică împotriva umanității”.

Potrivit agenției de presă Wafa, Abbas a reiterat că Holocaustul a fost „cea mai odioasă crimă din istoria omenirii moderne”. Prin declarațiile sale, el s-a referit la „crimele și masacrele împotriva poporului palestinian pe care forțele armate israeliene le-au comis la Nakba”. „Aceste crime nu s-au oprit până în ziua de azi”, a spus liderul.

Israel: „O minciună monstruoasă”

Prim-ministrul israelian Yair Lapid a postat pe Twitter: „Faptul că Mahmoud Abbas acuză Israelul că a comis 50 de holocausturi în timp ce stă pe pământ german nu este doar o rușine morală, ci o minciună flagrantă”.

Declarațiile lui Abbas au provocat indignare și în comunitatea evreiască din Germania. Președintele Consiliului Central al Evreilor din Germania, Josef Schuster, a declarat că, relativizând politica național-socialistă de exterminare, Abbas a călcat în picioare memoria a șase milioane de evrei uciși. În același timp, Schuster l-a criticat pe Scholz: „Cred că este scandalos ca o relativizare a Holocaustului, mai ales în Germania, să rămână necontestată la o conferință de presă în Cancelaria Federală”.

Merkel a condamnat, de asemenea „ferm” declarațiile lui Abbas.

Sorin Lavric a omagiat un legionar în Parlament, la doar două săptămâni după ce liderul AUR condamna antisemitismul
Sorin Lavric a omagiat un legionar în Parlament, la doar două săptămâni după ce liderul AUR condamna antisemitismul
Senatorul AUR Sorin Lavric l-a omagiat pe Tache Rodas, lider al unei grupări legionare și deținut politic, în cadrul unei declarații politice din Parlamentul României, de pe 13 septembrie....
Ciolacu, la fabrica Coca-Cola din Ploiești: ”Toată această supraimpozitare se va întoarce către companie, sub formă de ajutor de stat, în noile proiecte de dezvoltare”
Ciolacu, la fabrica Coca-Cola din Ploiești: ”Toată această supraimpozitare se va întoarce către companie, sub formă de ajutor de stat, în noile proiecte de dezvoltare”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri, la Fabrica Coca Cola din Ploieşti, că în timpul comunismului, când vorbeai de Coca Cola te gândeai imediat la un sentiment de libertate. ”Noi...
#Israel, #Holocaust, #Palestina, #Mahmud Abbas, #Olaf Scholz, #yair lapid , #stiri externe