Președintele Israelului face o vizită în Turcia, după 15 ani de relații tensionate între cele două țări. Războiul din Ucraina, pe agenda discuțiilor

Miercuri, 09 Martie 2022, ora 07:46
2346 citiri
Președintele Israelului face o vizită în Turcia, după 15 ani de relații tensionate între cele două țări. Războiul din Ucraina, pe agenda discuțiilor
Preşedintele Herzog se va întâlni cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan FOTO Facebook / Isaac Herzog

Preşedintele israelian Isaac Herzog va începe miercuri, 9 martie, o vizită istorică în Turcia, care ar putea marca evoluția relaţiilor dintre cele două ţări, degradat în ultimele două decenii.

Miercuri, preşedintele Herzog se va întâlni cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, cu care va lua cina la complexul prezidenţial din Ankara, iar joi va vizita metropola Istanbul, unde se va întâlni cu reprezentanţi ai comunităţii evreieşti.

Această vizită vine după mai multe contacte în ultimele luni între preşedintele Erdogan şi mai mulţi lideri israelieni şi în plină invazie rusă în Ucraina, criză în care ambele ţări şi-au menţinut o poziţie moderat-conciliantă.

Deşi această întâlnire este programată de mai bine de o lună, este de aşteptat ca pe ordinea de zi să fie inclus conflictul din Ucraina.

Atât Israelul, cât şi Turcia au indicat că accentul va fi pus pe relaţiile bilaterale şi pe creşterea cooperării în mai multe domenii. Comunicatul Ankarei adaugă că vor fi discutate chestiuni regionale şi internaţionale.

Vizita, prima a unui şef de guvern israelian în Turcia din 2008 şi prima a unui preşedinte din 2007, marchează o apropiere între aceste două puteri regionale care, după câteva decenii de relaţii politice şi economice excelente şi chiar militare, s-au îndepărtat după ce Recep Tayyip Erdogan a denunţat politica israeliană în teritoriile palestiniene.

Ruptura s-a produs în 2010, când trupele israeliene au atacat nava Mavi Marmara, la bordul căreia se aflau activişti turci şi internaţionali şi care încerca să spargă blocada din Fâşia Gaza. În incident au fost ucişi nouă pasageri, iar părţile şi-au expulzat reciproc ambasadorii.

Scuzele publice prezentate în 2013 de prim-ministrul israelian de atunci, Benjamin Netanyahu, au condus la o anumită reconciliere, la acordarea de compensaţii familiilor victimelor atacului şi, în 2016, la revenirea la post a ambasadorilor.

Însă în 2018, Erdogan a denumit genocid uciderea a 60 de palestinieni în timpul protestelor din Gaza provocate de mutarea controversată a ambasadei SUA la Ierusalim, incident care a dus din nou la retragerea ambasadorilor.

Astfel, un proiect de construire a unui gazoduct pentru transportul gazelor naturale către Europa din importantele zăcăminte offshore israeliene a fost îngheţat, iar Israelul s-a apropiat de Grecia, care se confruntă cu Turcia în privinţa explorării zăcămintelor de gaze din Mediterana de Est.

Vizita preşedintelui Herzog ar putea fi un prim pas pentru reluarea discuţiilor pe tema unui gazoduct care să traverseze teritoriul Turciei, un proiect mai fezabil din punct de vedere tehnic decât cel maritim proiectată de Grecia. Acesta reprezintă un aspect deosebit de relevant într-un moment în care Europa încearcă să îşi reducă dependenţa de gazul rusesc.

Israelul şi Turcia menţin o poziţie neutră faţă de Moscova şi s-au oferit drept mediatori în conflictul din Ucraina.

Turcia organizează joi o întâlnire trilaterală în Antalya. Găzduită de ministrul de externe Mevlut Cavuşoglu, la ea vor participa omologul rus, Serghei Lavrov, şi cel ucrainean, Dmitro Kuleba.

Israelul este, de asemenea, interesat să cultive relaţii bune cu Moscova, care au împiedicat până acum escaladarea tensiunilor în Siria.

Deşi vizita preşedintelui Herzog a fost planificată înainte de începerea războiului în Ucraina, perspectiva viitoarelor probleme cu Rusia ar putea grăbi eforturile de reconciliere ale Turciei, care urmăreşte deja o apropiere de alţi adversari geopolitici, precum Emiratele Arabe Unite, Egipt şi Arabia Saudită.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Posibil atac israelian asupra unor ținte din Iran
Posibil atac israelian asupra unor ținte din Iran
Explozii au fost auzite, în această dimineață, în apropierea unui aeroport din orașul Isfahan, situat în centrul Iranului. Agenția de presă iraniană de stat IRNA și alte surse locale...
Ce se știe despre atacul Israelului asupra Iranului. Cât de aproape au fost loviturile de siturile nucleare
Ce se știe despre atacul Israelului asupra Iranului. Cât de aproape au fost loviturile de siturile nucleare
Israelul a desfăşurat vineri, 19 aprilie, o operaţiune militară de represalii împotriva Iranului, pe fondul tensiunilor tot mai mari din Orientul Mijlociu care ameninţă să împingă...
#Israel, #vizita istorica, #Turcia , #Israel