Discuțiile despre ostatici arată că Hamas este departe de a fi zdrobit de Israel. 40 de ostatici israelieni ar fi dispărut în Gaza

Miercuri, 29 Noiembrie 2023, ora 21:41
2758 citiri
Discuțiile despre ostatici arată că Hamas este departe de a fi zdrobit de Israel. 40 de ostatici israelieni ar fi dispărut în Gaza
Imagini cu ostatici Hamas FOTO Twitter

Forţele israeliene şi militanţii Hamas au respectat acordul de încetare a focului, care a fost prelungit cu două zile. Astfel, a fost permis un nou schimb de ostatici ai Hamas cu deţinuţi islamişti din închisorile israeliene. Potrivit unor surse, s-ar putea ca încetarea focului să fie prelungită din nou, iar schimbul de ostatici şi prizonieri să continue.

Armistițiul care a intrat în vigoare vinerea trecută arată că mișcarea islamistă palestiniană Hamas este înfrântă, dar departe de a fi distrusă, așa cum a promis Benjamin Netanyahu.

Dând drumul unor ostatici, Hamas speră să-și îmbunătățească imaginea atât pe plan extern, cât și pe plan intern, având în vedere că obține un răgaz în bombardamente și eliberarea unor deținuți palestinieni. Este un calcul pe termen lung, în care Hamas caută să obțină cât mai multă antipatie împotriva Israelului din dorința de a-l slăbi, scrie „The Guardian”.

Când David Barnea, directorul Mossad, s-a întâlnit marți cu mediatorii din Qatar pentru o nouă rundă de discuții cu privire la prelungirea armistițiului și eliberarea de noi ostatici în schimbul unor deținuți palestinieni, el a negociat indirect cu o organizație care, deși înfrântă, este departe de a fi distrusă.

Șansele ca armistițiul să fie prelungit cu mult peste 10 zile par reduse, spun analiștii.

Etapa conflictului care a urmat atacurilor din 7 octombrie ale Hamas în Israel pare acum să se apropie de final. Indiferent dacă va fi succedat de o încetare a focului mai durabilă sau de o nouă rundă de lupte, orice va veni acum va fi diferit.

Un motiv este că ambele părți rămân fără ostatici sau prizonieri pe care îi pot elibera relativ fără durere. Palestinienii eliberați din închisorile israeliene până acum sunt în principal femei și copii. La fel sunt și ostaticii eliberați de Hamas în Gaza. În calculele brutale ale unor astfel de lucruri, niciuna dintre categorii nu include indivizi „de valoare mare”. Printre ostatici, aceștia ar include și personal militar. Printre prizonieri, poate însemna lideri politici de rang înalt, cei acuzați de crime foarte grave și alții despre care se crede că pun în pericol securitatea Israelului.

„Probabilitatea unei reluări a bombardamentelor și, de asemenea, a unei ofensive terestre în sudul Gazei continuă să fie mare”

O posibilitate este ca armistițiul să fie extins pentru a include și persoanele în vârstă și/sau bolnave printre cei 180 de ostatici rămași și miile de palestinieni din închisorile Israelului. Dar o nouă înțelegere ar amâna, nu ar împiedica, reluarea ostilităților.

Nour Odeh, fostă purtătoare de cuvânt a Autorității Palestiniene, semnalează pentru cotidianul britanic că faza a doua a discuțiilor legate de ostatici va fi mai dificilă decât prima. „Probabilitatea unei reluări a bombardamentelor și, de asemenea, a unei ofensive terestre în sudul Gazei continuă să fie mare”, este de părere Odeh.

Pentru a reconcilia obiectivele aparent contradictorii de eliberare a ostaticilor și „zdrobire” a Hamas, oficialii israelieni și mulți analiști spun că presiunea militară este singura modalitate de a forța organizația să facă concesii – în ciuda costului de vieți civile și a prejudiciului reputației internaționale a Israelului.

Profesorul Kobi Michael, de la Institutul de Studii de Securitate Națională din Tel Aviv, a spus că problema este „modul în care Hamas ne manipulează și modul în care răspundem la această manipulare. Încă nu putem folosi limbajul pe care Hamas îl înțelege și acesta este forța. Trebuie să reluăm războiul și să continuăm să lovim Hamas”, a spus el.

Barnea, în calitate de șef al serviciului de informații externe al Israelului, ar trebui să fie bine informat cu privire la ceea ce Hamas poate acorda și obiectivele sale. De asemenea, ar trebui să fie conștient de diviziunile dintre liderii organizației din Gaza și cei din străinătate. Yahya Sinwar, liderul din Gaza, și Khaled Mashal, cel mai cunoscut lider al Hamas din străinătate, se detestă unul pe celălalt.

Șeful Mossad-ului va ști, de asemenea, că, deși Hamas a fost puternic lovit de ofensiva israeliană, pierzând mulți dintre comandanții de rang mediu și mult tehnică, rămâne o organizație funcțională, capabilă să negocieze, să organizeze eliberări complexe de ostatici și să conducă o operațiune de relații publice relativ sofisticată.

Dacă Sinwar a fost cu adevărat interesat de bunăstarea ostaticilor este discutabil, dar a fost conștient de impactul potențial al știrilor despre vizitele sale la prizonieri care au fost publicate în ultimele zile în presa israeliană. Înalți oficiali ai armatei israeliene l-au descris în mod repetat pe liderul Hamas din Gaza drept un „mort ambulant”, care nu numai că este este în viață, dar și în comandă și deține controlul.

Cu toată puterea sa militară, Israelul nu se află într-o poziție de forță

Acest lucru nu va ajuta Israelul în negocieri. În ciuda puterii sale militare mari, cu o treime dintr-un milion de soldați mobilizați și cu armament de ultimă generație, nu se află neapărat într-o poziție de forță.

„Hamas știe că Israelul va acționa militar și decisiv în următoarele luni, dar vede ceea ce face ca un efort generațional care este mult mai mare decât ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă”, a declarat Jon Alterman, directorul programului Orientul Mijlociu la Centrul pentru Studii strategice și internaționale la Washington.

„Hamas speră că Israelul lovește atât de tare încât să slăbească Israelul. Capacitățile Israelului sunt practic infinite, dar Hamas vede... avantaj de pe urma depășirii israeliene și că acțiunile Israelului, care sunt văzute ca respingătoare de alții, creează simpatie față de Hamas și creează antipatie față de Israel. Deci, dacă poți absorbi acele lovituri, este în avantajul tău pe termen lung... Hamas se gândește să piardă bătălia, dar să câștige războiul.”

40 de ostatici israelieni ar fi dispărut în Gaza

Premierul Qatarului a declarat duminică pentru „Financial Times” că Hamas nu a reușit să localizeze aproximativ 40 de ostatici. The Business Insider a întrebat șase experți în domeniu cum este posibil să se fi întâmplat acest lucru? Un motiv, spun experții, este haosul și confuzia inerente unei zone de război. Un alt motiv plauzibil este că nu doar Hamas a luat ostatici, ci și alte trei forțe beligerante. Apoi nu sunt excluse decesele și posibile evadări. Nu în ultimul rând, ar putea fi o încercare de a câștiga timp pentru Hamas, vizat de o ofensivă puternică după atacul său sângeros asupra Israelului.

„Referitor la numărul de ostatici şi prizonieri, am primit informaţii de la diverse surse, inclusiv Hamas, pe de-o parte, Israel, pe de altă parte, dar nu putem garanta nimic în acest moment, nu putem valida cifrele. Ce putem confirma în acest moment este încă 20 de ostateci vor fi eliberaţi în următoarele 48 de ore“, a declarat Majed Al-Ansari, purtătorul de cuvânt al MAE din Qatar.

„Facem apel la organizaţiile internaţionale, în special la Crucea Roşie, să facă uz de toate posibilităţile lor pentru a avea acces la toţi ostaticii, pentru a se asigura că primesc îngrijirile medicale de care au nevoie. Ostaticii noştri nu sunt pierduţi. Nu vom sta cu mâinile în sân, sperând să-i găsim. Îi vom salva pe ostaticii noştri cu orice preţ“, a declarat Daniel Hagari, purtător de cuvânt al armatei israeliene.

În atacul fulger din 7 octombrie, teroriştii au luat în jur de 240 de ostatici, israelieni şi străini. Se mai află în mâinile lor în jur de 190 de oameni. Însă o parte dintre ei sunt deţinuţi de alte grupări - Jihadul Islamic palestinian, de exemplu - ceea ce complică negocierile pentru eliberarea lor.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Economia Israelului lovită de război a scăzut cu aproape 20%, marcând cea mai puternică contracție de la pandemie
Economia Israelului lovită de război a scăzut cu aproape 20%, marcând cea mai puternică contracție de la pandemie
Odată cu izbucnirea războiului, consumul și investițiile au scăzut drastic, în timp ce cheltuielile guvernamentale au crescut pe fondul mobilizării masive a rezerviștilor și a...
Economia Israelului, afectată puternic de războiul din Gaza. Scăderea de două ori mai mare decât estimările
Economia Israelului, afectată puternic de războiul din Gaza. Scăderea de două ori mai mare decât estimările
Produsul intern brut al Israelului a scăzut cu aproape 20% în trimestrul patru al anului 2023, din cauza impactului războiului din Gaza asupra activităţilor companiilor, a scăderii...
#isrrael, #razboi, #Hamas, #Gaza, #ostatici, #negocieri, #eliberare, #armistitiu , #Razboi Gaza