Istanbul, capitala lumii! Recomandări pentru o vizită în orașul care l-a fascinat chiar și pe Napoleon Bonaparte REPORTAJ

Sambata, 06 August 2022, ora 06:02
7489 citiri
Istanbul, capitala lumii! Recomandări pentru o vizită în orașul care l-a fascinat chiar și pe Napoleon Bonaparte REPORTAJ
Istanbul este una dintre cele mai vizitate metropole din lume FOTO facebook

“Dacă lumea ar fi un singur stat, capitala lui ar fi Istanbul!” N-am spus-o eu, ci Napoleon Bonaparte, fascinat acum aproape 250 de ani de singurul oraș din lume care se întinde pe două continente și a fost capitala a trei imperii: Roman, Bizantin și Otoman.

Istanbulul actual înseamnă aproape 18 milioane de locuitori, răspândiți pe 1.830 km², de peste șapte ori cât Bucureștiul, un trafic de nedescris, capabil să pună la grea încercare chiar și nervii unui călugăr tibetan, o lume pestriță cu oameni adunați din toate colțurile planetei, marea lor majoritate gălăgioși, un mixt de arome orientale și parfumuri prietenoase, care-ți gâdilă plăcut nările, praf și mizerie, câini pe stradă la doi pași de impresionanta Moscheea Albastră sau mărețul Palatul Topkapi, mâncare îmbietoare și delicioasă, mașini de ultimă generație lângă hârburi care au prins și vremurile lui Ataturk, clădiri înalte de business, malluri ivite lângă orice mahala și lista poate continua.

Oraș cocoțat pe coline

Îți trebuie picioare serioase ca să urci și să cobori colinele orașului, urechi rezistente, pentru că lipsa de răbdare a turcului de la volan te poate trimite într-un timp record la ORL, ai nevoie de un somn adânc pentru ca la 4.30 dimineața să nu te trezească chemarea muezinilor către rugăciune pentru credincioșii musulmani, dar niciun disconfort nu poate răpi farmecul fostului Constantinopol, ridicat în sute de ani dincolo de buzele Cornului de Aur, golful înfipt hotărât în inima orașului, plecat din adâncurile Bosforului.

Hagi rămâne cea mai bună recomandare

La Istanbul încă mai poți primi gratis o baclava dacă spui că-l cunoști pe Hagi sau ai băut o bere cu Pancu, și e și păcat să nu te bucuri de ospitalitatea desăvârșită a turcilor, desi uneori în special în zonele comerciale, ai impresia că ești mai degrabă agasat decât invitat. Nu trebuie să uiți însă că ești într-unul dintre cele mai vechi centre comerciale ale lumii, unde negoțul e un mod de viață, încă de pe vremea lui Baiazid ori Suleman Magnificul.

Toată lumea cară câte ceva

O senzație bine conturată care te lovește peste ochi e că la Istanbul fiecare om cară câte ceva. De la mărfuri, mâncare, suvenire, carucioare, gunoaie, toți duc ceva în mână sau în cârcă, ca niște veritabili cărăuși. Nu trebuie să te mire dacă la un semafor printre mașini se strecoară un turc cu frigiderul în spate sau pe Podul Galata, printre pescarii aliniați cu undița în mână care dau la pește, sunt scoase la vânzare stive de parfumuri contrafăcute la preț de un pachet de țigări, ce dispar în câteva secunde la orice razie a Poliției.

Sunt multe de spus despre Istanbul, o metropolă dezordonată, dar totuși modernă, un bazar uman, apropo și de Grand Bazar, locul unde turcii spun că găsești fakeuri ale marilor firme de îmbrăcăminte și accesorii mai frumoase decât originalele.

Istanbul e un oraș care nu te poate lăsa indiferent, ori de câte ori l-ai vizita și chiar dacă după câteva zile, sătul de atmosfera de talcioc abia aștepți să pleci, odată ce-ai plecat te gândești deja când să te întorci. O spune unul care a fost de cel puțin zece ori aici și cu siguranță se va mai întoarce.

De ce trebuie să ții cont dacă vrei să faci o vizită la Istanbul:

Vara este foarte cald, atmosfera e sufocantă din cauza prafului și a aglomerației. Cea mai bună perioadă este luna mai sau septembrie, când e cald, dar suportabil.

Există numeroase curse aeriene spre Istanbul, dar prețurile sunt mari pentru un zbor de o oră, deoarece există cerere uriașă. Cea mai ieftină variantă este autocarul sau mașina mica, în cazul în care se cuplează trei sau patru persoane. Un drum cu mașina mica nu durează mai mult de zece ore.

Este o variantă proastă să te deplasezi cu mașina personală prin oraș, deoarece îți vei blestema zilele din cauza traficului. Mașina se lasă la hotel și mergi cu mijloacele de transport în comun (metrou, tramvai, autobuz) care circulă impecabil.

Obiectivele turistice tradiționale, ca Moscheea Albastră, Hagia Sophia, Palatul Topkapi și Grand Bazar sunt destul de aproape unele de altele, în zona numită Sultanhamet. În apropiere sunt și o grămadă de hoteluri micuțe și cochete, la prețuri rezonabile.

Apropo de prețuri, acestea au scăzut în ultimul an, din cauza deprecierii masive a lirei turcești. E mult mai rentabil acum să mergi în Turcia decât în Grecia, spre exemplu.

Un loc departe de aglomerația urbană obișnuit este Pierre Loti, o colină pe care se urcă cu funicularul sau pe jos, de unde se poate admira tot Bosforul. Cea mai bună variantă este să urci cu telecabina și să cobori pe jos, dacă nu te derajează că va trebui să treci printr-un cimitir. Priveliștea de sus asupra Istanbului face însă toți banii.

Un spectacol aparte este și podul Galata, care poate fi traversat la picior și te duce spre cartierul cu același nume, înțesat de străduțe comerciale abrupte. În Galata circulă și celebrul tramvai istoric, care duce spre Piața Taksim prin bulevardul pietonal Istiklal. Este locul unde se ține un adevărat spectacol stradal, întreținut de cântăreți ambulanți și celebrii vânzători de înghețată care joacă feste cumpărătorilor.

Istanbulul este plin de moschei și palate și nu-ți ajunge o săptămână dacă chiar vrei să le vizitezi pe toate. De asemenea, sunt foarte multe muzee de văzut, în caz că ești interest de arta și cultura bizantină.

O croazieră turistică pe Bosfor este o idee bună, dar nu absolut necesară, deoarece poți admira orașul de pe apă și de la bordul unui simplu feribot care face legătură între zona centrală și partea asiatică a orașului. Prețul este mult mai mic, priveliștea e aceeași.

Palatul Dolmabahce e adesea comparat cu mai celebrul Palat Versailles de la Paris. A fost reședința a mai mulți sultani și reprezintă o construcție luxoasă și somptuoasă.

Sabia lui Ștefan cel Mare poate fi văzută la muzeul Topkapi, turcii refuzând să o înapoieze statului român pe motiv că se poate crea un precedent și vor fi cerute apoi și alte bunuri care aparțin altor popoare.

Nu uitați că vă aflați într-o țară musulmană și această religie trebuie respectată. Așadar, sunt locuri unde nu se poate intra în șort, maieu și șlapi și nici în fuste scurte sau decolteuri.

În apropierea orașului se află multe insule pitorești dar și plaje, cele mai bune fiind în suburbiile de pe coasta europeană, și anume în cartierul Sariyer. Nu e ca în Antalya sau Bodrum, dar te poți răcori regește pe timp de caniculă.

Foarte mulți turci, în special care se ocupă cu comerțul, știu măcar câteva expresii în limba română, așa că e bine să te abții de la comentarii neortodoxe, chiar și dacă nu-ți convine ceva.

Preşedintele Klaus Iohannis a plecat în Coreea de Sud. Care este scopul vizitei și cu cine se întâlnește
Preşedintele Klaus Iohannis a plecat în Coreea de Sud. Care este scopul vizitei și cu cine se întâlnește
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează Administraţia Prezidenţială....
Zelenski, din nou pe linia frontului. Președintele Ucrainei a decorat militari care luptă în regiunea Donețk FOTO VIDEO
Zelenski, din nou pe linia frontului. Președintele Ucrainei a decorat militari care luptă în regiunea Donețk FOTO VIDEO
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a vizitat vineri, 19 aprilie, trupele în regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, unde armata rusă şi-a sporit ofensiva în ultimele luni, relatează...
#istanbul, #metropola, #vizita, #Napoleon Bonaparte, #ce faci la Istanbul , #stiri vacanta