În cadrul emisiunii sale de la televiziunea CNN, cunoscuta jurnalistă Christiane Amanpour l-a intervievat pe istoricul Robert Kagan în legătură cu războiul din Ucraina și cu necesitatea intervenției Statelor Unite în diversele crize din lume, în scopul de a apăra democrația. Expertul a declarat că el crede că Vladimir Putin a fost încurajat, de-a lungul anilor, de neintervenția Americii în Siria, Georgia și Crimeea, și a continuat escaladarea prin invazia din 2022 din Ucraina.
Robert Kagan susține că Putin a profitat de ”pasivitatea Statelor Unite și a aliaților săi” din ultimii ani și a mers mai departe cu agresiunea Rusiei, care s-a dovedit a fi un dezastru pentru poporul ucrainean, dar și pentru poporul rus, potrivit CNN.
Christiane Amanpour a pornit de la ideea că Statele Unite au decis să nu intervină în Siria, după ce s-a trecut dincolo de liniile roșii. Jurnalista își susține teoria prin declarațiile șefului UNICEF din acea vreme, Anthnony Lake, care a fost și consilier național pentru securitate în mandatul lui Bill Clinton.
Acesta a spus în legătură cu războiul și cu criza umanitară din Siria: ”Dacă acești copii cresc ca o generație care nu are o educație adecvată și nu are tipul de consiliere de care au nevoie acum, pentru a depăși traumele pe care le-au îndurat, atunci în următoarea generație vom vedea o replicare a aceleași violențe și aceleași probleme care vor afecta atât regiunea, cât și lumea.
Deci, aceasta este o chestiune nu numai de obligație umanitară, este și un interes propriu strategic pentru toate aceste guverne”.
La rândul său, istoricul american Robert Kagan a întărit ideea lui Lake. ”Ei bine, cred că este important să realizăm că, cu siguranță, eșecul Statelor Unite de a lua măsuri în Siria, mai ales după ce s-a trecut de liniile roșii, prin utilizarea armelor chimice, aș spune că l-a încurajat clar pe Vladimir Putin de-a lungul anilor, la fel și eșecul nostru de a reacționa puternic la invazia lui din Georgia în 2008, la fel și eșecul nostru de a reacționa puternic la invazia sa în Ucraina din 2014 și la anexarea Crimeii”.
”Și acum el iată unde este. Și cred că un lucru pe care l-a arătat istoria din nou este acesta. Alte țări care ar căuta să fie agresive sau ar putea să fie dominante în regiune, evaluează constant modul în care Statele Unite vor răspunde. Și în măsura în care ei cred că Statele Unite nu sunt interesate să răspundă, ei caută să continue să escaladeze”, a spus Kagan.
”Și doar când văd că Statele Unite sunt cu adevărat pregătite să răspundă, se opresc. Și cred că în acest sens, americanii, în mod neintenționat, au încurajat totuși escaladarea.
Agresiunea din partea lui Vladimir Putin, atât prin acțiunile din Siria, prin eșecul nostru de a acționa în Siria, cât și prin incapacitatea noastră de a acționa în Georgia și în Ucraina. El a fost într-un fel încurajat să înainteze mai mult, din cauza pasivității Statelor Unite și a aliaților săi, dar apoi a intrat în această capcană. Iar aceasta s-a dovedit a fi un dezastru, cu siguranță pentru poporul ucrainean, dar și pentru cel rus”, a explicat istoricul american.
vorbele lui biden ca o mica incursiune a rusiei in... Vezi tot