Scrisoarea unui istoric de succes înrolat în armata Ucrainei: "Când ne oferă varianta să depunem armele, simt dezgust profund"

Sambata, 28 Mai 2022, ora 09:46
3895 citiri
Scrisoarea unui istoric de succes înrolat în armata Ucrainei: "Când ne oferă varianta să depunem armele, simt dezgust profund"
Nazar Rozluțki, cercetătorul ucrainean înrolat pentru a rezista invaziei ruse FOTO Hepta

Un intelectual înrolat în armata Ucrainei explică, vorbind despre experiența personală foarte dură pe front, de ce varianta păcii cu Rusia este imposibil de acceptat.

Mai mulți lideri politici europeni încearcă să inducă ideea că Ucraina ar trebui să accepte negocieri cu Rusia, depunerea armelor și eventuale cedări teritoriale.

Nazar Rozluțki, un istoric înrolat voluntar în armata Ucrainei, trimite lumii o scrisoare dură în care explică absurditatea variantei păcii.

Redăm, mai jos, conținutul integral al scrisorii intelectualului ucrainean.

„Nu sunt un militar. Nu mi-am dorit niciodată să fiu în armată. Sunt cercetător, am un doctorat în istorie și lucrez la un muzeu. De asemenea, sunt un fel de scriitor. Ar trebui să cercetez istorie, să scriu lucrări științifice și de popularizare de informațiilor pe care le descopăr. Și ficțiune, de asemenea; pentru că îmi place și mă pricep la asta.

Dar în ultima vreme am fost în armată. Pentru că în țara mea este un război. În fiecare zi ne angajăm în dueluri de artilerie, în care o lovitură reușită a inamicului ne va transforma în carne tocată. Dormim în paturi de campanie în beciuri, într-o îngustime incredibilă și facem un duș cald o dată pe lună. Când plouă, suntem uzi din cap până-n picioare. Când suntem într-o mlaștină, suntem murdari ca naiba (și, din nou, facem un duș o dată pe lună și nu există nicio garanție că vom avea o astfel de oportunitate luna viitoare). Și când era frig, frați ai mei de arme s-au ales cu degetele degerate.

Mâncăm doar când avem un minut liber, nu când este timpul să mâncăm sau când avem poftă. Dormim atât de neregulat încât nu știu dacă voi putea vreodată să mă întorc la programul meu standard, de la 23:00 la 7:00. În același timp, suntem o țintă prioritară pentru inamic. Și pot încerca să ne ștergă de pe fața pământului în diferite moduri, în orice moment.

Mii de istorici, scriitori, contabili, bancheri, informaticieni, profesori, designeri si reprezentanți ai altor profesii cu totul pașnice din Ucraina s-au trezit in aceste condiții, daca nu în altele mai drastice. Ei sunt uciși cu tiruri de artilerie de 152 mm și lansatoare de rachete Tochka-U. Gloanțele, VOG-urile (n.r. - gloanțe cu calibru foarte mare), grenade și muniția cu fosfor zboară spre ei. Unii dintre ei au murit deja. Iar unii nu se vor mai întoarce niciodată la profesia lor pentru că s-au epuizat psihic.

Dar toți continuă să lupte. Pentru că Ucraina este în spatele lor. Pentru că dacă depun armele, părinții lor vor fi uciși, soțiile și fiicele lor vor fi violate, iar casele lor vor fi distruse sau confiscate.

Și când politicieni din Franța, Italia, Germania și alte țări ne oferă varianta să depunem armele, să acceptăm să pierdem teritorii, să oferim Rusiei niște garanții de securitate (ce absurd!!! Rusia nu are nevoie de nicio garanție de securitate; vecinii Rusiei sunt cei care au nevoie de garanții împotriva amenințării din partea lor)...

Apoi simt furie și dezgust profund. Urăsc acești oameni fără valoare care, din cauza prejudecăților lor sau din cauza banilor murdari ai lui Putin, sunt gata să-mi condamne țara la ocupație, la o moarte lentă și dureroasă. Simt dezgust și furie față de cei care au mari oportunități de a ajuta la depășirea crizei, dar caută, conștient sau inconștient, să o adâncească. Pentru că nici măcar capitularea completă a Ucrainei nu va rezolva problema securității globale. Dimpotrivă, va împinge Rusia către noi cuceriri.

Nu avem nevoie de oferte pentru a ne preda. Dacă nu ești pregătit să lupți cu noi împotriva unui inamic turbat, atunci ajută-ne cu arme, bani, sancțiuni. Avem nevoie de multe pentru a învinge Rusia și astfel să reducem drastic criza globală. Dar avem de partea noastră principalul lucru: motivația. Avem istorici care sunt gata să doarmă în cutii, cinci persoane în două locuri de dormit și să care noroiul pe ei săptămâni întregi fără a putea face duș.

Avem contabili care sunt gata să mănânce luni de zile doar terci cu tocană. Avem tineri studenți care își petrec cei mai buni ani riscându-și viața. Și nu vor pleca nicăieri, decât dacă vor fi uciși cu toții.

Cu acordul dumneavoastră.

Ucraina va lupta pentru victorie atâta timp cât va rezista.

Dumneavoastră ce veți face?

Cu sinceritate,

Nazar Rozluțki, doctor, autor a șase cărți, în prezent sergent debutant în Forțele Armate ale Ucrainei”, scrie intelectualul ucrainean în scrisoarea publicată de diverse canale media.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Raportul CSAT pe 2023: Securitatea în regiunea Mării Negre este în deteriorare pe fondul „agresiunii Federaţiei Ruse asupra Ucrainei”
Raportul CSAT pe 2023: Securitatea în regiunea Mării Negre este în deteriorare pe fondul „agresiunii Federaţiei Ruse asupra Ucrainei”
Climatul de securitate în regiunea extinsă a Mării Negre a continuat să se deterioreze din cauza agresiunii militare a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei care a modificat fundamental natura...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#istoric armata ucraina, #scrisoare soldat ucraina, #negocieri pace Ucraina, #invazie Rusia Ucraina , #invazie ucraina