Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Istoria Rusiei, falsificată grosolan pe Wikipedia. Articolele șterse care vorbeau despre fapte inexistente

Miercuri, 29 Iunie 2022, ora 22:32
14949 citiri
Istoria Rusiei, falsificată grosolan pe Wikipedia. Articolele șterse care vorbeau despre fapte inexistente
Revolta din Tver din 1327. Miniatura secolul al XVI-lea FOTO/ Wikipedia

Timp de mai bine de 10 ani, o femeie necunoscută a completat istoria reală a Rusiei din Evului Mediu cu evenimente și personaje fictive.

Falsul a fost descoperit de autorul romanelor de ficțiune Yifan, care a găsit peste 200 de articole nesigure pe Wikipedia despre istoria principatului Tver în secolele XIII-XV. După cum s-a dovedit, articolele au fost scrise de o femeie necunoscută care timp de mai bine de 10 ani, cu patru profiluri false, a completat istoria reală a Rusiei, inventând evenimente și personaje inexistente, relatează revista Shanghai Sixth Tone.

Scriitorul de science-fiction, căutând inspirație în istorie, a răsfoit Wikipedia chineză și a găsit informații despre o mare mină de argint Kashen. Articolul spunea că mina a fost deschisă în timpul principatului Tver și a devenit ulterior una dintre cele mai mari din lume, întrucât ar fi angajat aproximativ 30 de mii de sclavi și 10 mii de lucrători liberi.

Bogăția fabuloasă pe care o aducea mina i-a sedus pe prinții moscoviți, care au încercat să pună mâna pe mina în timpul mai multor războaie care au cuprins pământurile Rusiei actuale între 1305 și 1485.

„După căderea principatului Tver, mina a continuat să fie exploatată de Marele Ducat al Moscovei și de succesorii săi, până la mijlocul secolului al XVIII-lea, când a fost închisă din cauza epuizării”, se spune în articol.

Cu toate acestea, cu cât Yfan s-a cufundat mai mult în detaliile acestei povești, cu atât întreaga poveste l-a făcut să se îndoiască de o parte din autenticitatea poveștii.

Sute de articole pe această temă vorbeau despre personaje, bătălii, campanii militare și alte detalii și evenimente dintr-o perioadă puțin cunoscută din istoria Rusiei.

La un moment dat, Yifan a găsit o legătură către metodele medievale de minerit și, după ce a parcurs-o, a găsit un articol despre exploatarea lor automată în secolul XXI. Drept urmare, el a concluzionat că mina de argint din Kashen nu există, dezvăluind astfel una dintre cele mai mari farse din istoria Wikipedia.

„Inregistrările din Wikipedia chineză sunt mai detaliate decât în ​​Wikipedia în engleză și chiar în rusă. Caracterele care nu se găsesc în Wikipedia anglo-rusă apar în Wiki chineză, iar aceste caractere sunt combinate cu figuri istorice reale, astfel încât este imposibil să distingem realul de falsul.", a remarcat Yfan.

Cine a publicat falsificările

O investigație Wikipedia a arătat că, din 2010, un participant a folosit cel puțin patru conturi false pentru a falsifica istoria dinastiei Qing și istoria Rusiei. S-a dovedit că poveștile fictive au fost scrise de Zhemao, care era fiica unui diplomat ce lucra în Rusia. Ea avea o diplomă în istoria Rusiei și a devenit cetățean rus prin căsătorie.

De peste 10 ani, femeia a scris 206 articole și câteva milioane de cuvinte despre evenimente fictive din istoria Rusiei. Ea a inventat bogate povești militare și despre istoria economiei principatului Tver care s-au împletit cu evenimentele reale ale vremii.

Cele mai multe dintre poveștile fictive ale lui Zhemao au fost acum eliminate de pe Wikipedia, iar unele sunt moderate de erori. Cu toate acestea, în China, munca ei a provocat o reacție mixtă - mulți admiră talentul femeilor și universul ei fictiv.

Rusia susține că trimiterea de către SUA a rachetelor cu rază lungă în Ucraina este un ”act perfid”. Peskov: ”Nu va schimba rezultatul operațiunii militare speciale”
Rusia susține că trimiterea de către SUA a rachetelor cu rază lungă în Ucraina este un ”act perfid”. Peskov: ”Nu va schimba rezultatul operațiunii militare speciale”
Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, spune că transferul de rachete balistice cu rază lungă de acțiune către Ucraina este „imposibil de justificat”. Trei oficiali americani au...
Beijingul sfidează SUA. O navă care transferă arme către Rusia, găzduită de China. ”Nu vom sta cu mâinile în sân”
Beijingul sfidează SUA. O navă care transferă arme către Rusia, găzduită de China. ”Nu vom sta cu mâinile în sân”
China asigură acostarea unui cargo rusesc sancţionat de SUA, implicat în transferuri de arme nord-coreene către Rusia, potrivit unor imagini din satelit. Dovezile sunt de natură să susţină...
#istorie, #Rusia, #falsificare, #Wikipedia, #chinezoaica , #Rusia