Subofițer ISU condamnat la închisoare cu executare după ce a înjunghiat doi tineri într-un club. Minciunile care au trimis pompierul în spatele gratiilor

Joi, 08 Decembrie 2022, ora 03:25
5765 citiri
Subofițer ISU condamnat la închisoare cu executare după ce a înjunghiat doi tineri într-un club. Minciunile care au trimis pompierul în spatele gratiilor
Ofiter ISU condamnat la închisoare cu executare pentru tentativă de omor FOTO / dezvăluirea.ro

Un subofițer ISU din Iași a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare și plata unor daune morale în valoare de 5000 de euro, fiind găsit vinovat pentru tentativă de omor.

Pompierul a fost trimis în judecată după ce în iulie 2017 a înjunghiat un tânăr în timpul unei altercații care a avut loc într-un club din Iași.

Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, Tribunalul Iași i-a interzis subofițerului ISU dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o durată de 2 ani după executarea pedepsei închisorii. În plus, pompierul va trebui să plătească cheltuielile de spitalizare ale victimei în valoare de de 4.436,56 lei.

Sentința, dată de Tribunalul Iași, la finalul lunii noiembrie 2022, nu este definitivă și a fost deja atacată de tânărul înjunghiat de către pompier. Bărbatul ceruse în instanță daune în valoare de 50.000 de euro, doar că judecătorii ieșeni au admis 5000 de euro.

Scandalul

Scandalul în urma căruia subofițerul ISU a ajuns în fața instanței s-a petrecut în noaptea de 14 spre 15 iulie în barul Coopers din Iași. Spre dimineață, între pompierul Vasile Gabriel C. și alți doi tineri a izbucnit un conflict pe fondul consumului de alcool. Mai întâi a existat o altercație verbală, în timpul căreia s-au înjurat reciproc, momentul fiind oprit de alte persoane martore la eveniment.

Ulterior, la plecare, pompierul și-a urmărit ”rivalii” și i-a atacat de la spate cu o sticlă spartă. Pe ambii i-a rănit în zona gâtului, dar doar unul dintre ei a fost mai grav, având nevoie de internare de lungă durată și de intervenție chirurgicală.

În anchetă, pompierul a încercat să inducă ideea că el ar fi fost victima, și că nu a făcut altceva decât să se apere. În plus, atât în timpul cercetării la fața locului, cât și în timpul audierii, a recunoscut că a avut o altercație cu cei doi tineri, dar că arma ar fi fost doar o brichetă, nicidecum un ciob de sticlă.

Când polițiștii au găsit o sticlă spartă murdară de sânge, aruncată într-un coș de gunoi în apropierea locului bătăii, pompierul a negat că îi aparține sau că a folosit-o pentru a răni pe cineva.

Imaginile surprinse de camerele video au stat mărturie în instanță și au dovedit judecătorilor Tribunalului Iași că pompierul a încercat în realitate să ascundă adevărul.

Instanța a apreciat că ofițerul ISU nu şi-a asumat niciun moment răspunderea pentru faptele comise. În plus ”a găsit, încă de la începutul procesului penal diferite argumente, nesusținute de probele administrate în cauză, ale „nevinovăţiei” sale”, se arată în motivare.

Judecătorilor le-a displăcut inclusiv faptul că pompierul a făcut uz de funcția sa pentru a obține o eventuală reacție a agenților de pază sau a polițiștilor care au venit la fața locului, chemați prin 112 de victime.

Faptul că agresorul a încercat să ascundă că și-a lovit victimele cu o armă albă, mințind că a lovit doar cu o brichetă i-a determinat pe judecătorii ieșeni să decidă condamnarea la închisoare cu executare.

”Nu poate fi ignorată nici atitudinea constant ostilă la adresa persoanelor vătămate, pe care le caracterizează, chiar şi în cuprinsul concluziilor scrise ca fiind „agresori”, cărora le impută faptul că s-au contrazis permanent în declarații, în condiţiile în care contradicţiile în declaraţiile sale au constituit o constant”, a fost un alt argument oferit de instanță pentru a explica pedeapsa închisorii cu executare.

În cazul celei de-a doua victime, Tribunalul Iași a decis să înceteze procesul penal, întrucât băiatul și-a retras plângerea.

Curtea de Apel Iași este instanța care va decide sentința finală.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Angajații Primăriei Iași au voie să vină la serviciu oricând în intervalul 7.00 - 8.30. „Un exemplu şi pentru alte instituții publice”
Angajații Primăriei Iași au voie să vină la serviciu oricând în intervalul 7.00 - 8.30. „Un exemplu şi pentru alte instituții publice”
Personalul Primăriei din Iaşi poate veni la serviciu oricând, între orele 7.00 şi 8.30, decizia municipalităţii fiind luată pentru a le permite salariaţilor să îşi organizeze cum vor...
Primăria Iași cumpără 18 tramvaie moderne, cu bani din PNRR. Când vor fi livrate
Primăria Iași cumpără 18 tramvaie moderne, cu bani din PNRR. Când vor fi livrate
Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi, a semnat luni, 26 februarie, contractul de achiziţie a 18 tramvaie noi, ce vor fi achiziţionate cu fonduri europene prin intermediul Planului Naţional...
#ISU, #pompier, #tentativa omor, #condamnare, #inchisoare, #scandal, #club, #Iasi , #omor