Criză într-o țară NATO cu un milion de români, lovită de războiul Putin: Cea mai mare din ultimii 36 de ani

Sambata, 13 August 2022, ora 02:30
7785 citiri
Criză într-o țară NATO cu un milion de români, lovită de războiul Putin: Cea mai mare din ultimii 36 de ani
Italia lovită de criză, cu inflația la maximum din ultimii 36 de ani FOTO: ansa

Criza economică provocată de consecințele războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina, în 24 februarie 2022, lovește toate țările occidentale și din estul Europei, fără excepție. Astfel, un stat membru NATO, Italia, unde trăiesc peste 1,1 milioane de români se confruntă cu o inflație apropiată de maximum ultimilor 36 de ani (8%), 7,9% în iulie 2022, cu doar 0,1% mai mică față de luna iunie.

Sunt câteva semne mai bune în economia Italiei, astfel că prețurile la energie s-au redus, având o creștere de 42,9% în iulie, față de 48,7% în iunie și cele din serviciile culturale și recreative, unde au urcat cu 4,5% față de 5% în luna precedentă, potrivit Anadolu.

Pe de altă parte, prețurile au crescut la alimentele proaspete (de la 8,1% la 9,1%) și în transporturi (de la 7,2% la 8,9%). Institutul de statistică din Italia a comunicat că ”inflația de bază (excluzând energia și alimentele neprocesate) a fost de 4,1% (în creștere de la 3,8%, în luna precedentă), iar inflația fără energie a fost de 4,7% (în creștere de la 4,2%).

Isterie într-o țară NATO cu un milion de români, lovită de criză: Oamenii au scos masiv banii de la bancomate

Indicele prețurilor de consum lunar a urcat și el cu 0,4% în iulie, încetinind de la valoarea de 1,2% în iunie.

Sunt totuși câteva cifre economice pozitive în economia Italiei. În al doilea trimestru din 2022, produsul intern brut (PIB) a crescut cu 1%, iar prognoza arată că la sfârșitul anului acesta va înregistra o creștere de 3,4%.

O țară NATO se prăbușește din cauza lui Putin: Prețurile la alimente au crescut cu 94,7%, iar ce e mai rău urmează

În iunie, indicele producției industriale a scăzut pentru a doua oară consecutiv cu 2,1% față de luna precedenta. Rata șomajului a rămas stabilă la 8,1%.

Să menționă faptul că românii din Italia reprezintă cea mai mare minoritate din țară, existând numai puțin de 1.137.728 de români, care au primit rezidența, ceea ce reprezintă 22,6% din totalul străinilor, potrivit datelor oficiale ale autorităților de la Roma, din 2021.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
România, al treilea mare producător de petrol din UE. Țările care o întrec
România, al treilea mare producător de petrol din UE. Țările care o întrec
Cei mai mari producători de petrol din Uniunea Europeană au fost, în 2022, Italia (4,5 milioane de tone), Danemarca (3,2 milioane de tone) şi România (3 milioane de tone), conform datelor...
#Italia criza economica, #economie Italia, #Italia, #romani Italia, #inflatie Italia, #criza economica, #Putin razboi, #razboi Ucraina , #stiri economice