Dovada că nu poți vinde castraveți grădinarului și pizza italianului. Eșecul Domino's Pizza

Joi, 11 August 2022, ora 11:50
55902 citiri
Dovada că nu poți vinde castraveți grădinarului și pizza italianului. Eșecul Domino's Pizza
Domino\'s Pizza se retrage de pe piața italiană FOTO Hepta

Domino's Pizza s-a retras de pe piața italiană după ce a eșuat în misiunea de a cuceri patria tradițională a pizzeriilor.

Plecarea lanțului de fast-food din Italia după șapte ani a urmat unei perioade în care afacerea a fost puternic afectată de pandemia de coronavirus, care, la rândul său, a forțat pizzerii tradiționale italiene să adopte propriile servicii de livrare.

Compania a pornit cu planuri ambițioase de a deschide 880 de magazine în toată țara până în 2030, sperând că va putea câștiga clienții italieni cu pizza cu ananas. A ajuns până la deschiderea a 29 de sucursale, toate fiind acum închise.

Deținătorul de franciză ePizza a declarat faliment în aprilie anul acesta și toate punctele de vânzare au oprit serviciile de livrare începând cu 20 aprilie, potrivit site-ului italian alimentar Agrodolce, citat de The Guardian.

Prima incursiune a Domino's în Italia a fost la Milano în 2015, înainte de a se aventura în alte orașe, inclusiv Torino, Bologna, Parma și capitala Roma.

Nu a ajuns, însă, la Napoli, orașul sudic unde a fost creată pizza margherita.

„Ar fi fost foarte ciudat dacă Domino’s ar fi lucrat aici”, a spus Gino Sorbillo, care deține o pizzerie în oraș. „Napoli este o piață foarte deosebită – câștigă prin tradiție, identitate… nu ar fi funcționat dacă singurul scop ar fi fost să câștigi bani”.

Domino's Pizza a fost adusă în Italia de către antreprenorul Alessandro Lazzaroni. Mișcarea a urmat unei mișcări culinare la fel de curajoase cu ani în urmă, când McDonald's a deschis primul magazin în Bolzano în 1985.

Lazzaroni spunea la acea vreme că italienii erau „foarte pretențioși în ceea ce privește mâncarea”, dar credea că „cele două mari excelențe” ale calității italiene și priceperea americană în livrarea de mâncare se pot reuni și pot avea succes.

Aventura Domino's a avut un oarecare succes inițial, dar în cele din urmă nu a putut concura, nici măcar la preț – având în vedere că o pizza într-un restaurant italian poate costa chiar și cinci euro, pe lângă disponibilitatea pe scară largă a magazinelor care servesc pizza la felie pentru și mai puțin.

Lazzaroni, fost director general al Burger King din Italia, lucrează acum pentru Crazy Pizza, un restaurant deținut de fostul șef al echipei de Formula 1 Flavio Briatore, pe Via Veneto din Roma, unde o umilă margherita costă 15 euro.

Citește și:
Cum s-a încheiat parcursul uluitor al Ungariei în Liga Națiunilor. Scor spectaculos în Anglia - Germania. Alte rezultate
Cum s-a încheiat parcursul uluitor al Ungariei în Liga Națiunilor. Scor spectaculos în Anglia - Germania. Alte rezultate
Reprezentativa Italiei s-a calificat în semifinalele Ligii Naţiunilor, încheind pe primul loc Grupa 3 a Diviziei A. Luni seară, italienii au învins cu scorul de 2-0 Ungaria. În aceeaşi...
Poate copia AUR rețeta victoriei post-fasciștilor italieni?
Poate copia AUR rețeta victoriei post-fasciștilor italieni?
Linia propagandistică a Rusiei urmată de coaliția câștigătoare în Italia este similară cu cea a liderilor AUR și nu numai. „Azi Giorgia Meloni va câștiga alegerile din Italia, după...