A fost identificat podul din spatele „Giocondei” lui Da Vinci. Descoperirea a creat animozitate între două sate italiene

Vineri, 05 Mai 2023, ora 23:05
20950 citiri
A fost identificat podul din spatele „Giocondei” lui Da Vinci. Descoperirea a creat animozitate între două sate italiene
Podul din tabloul Gioconda pictat de Leonadro Da Vinci/ FOTO: The Times

Locuitorii unui oraș de provincie din Toscana italiană au fost cuprinsi de entuziasm. Istoricul Silvano Vinciti, după o serie de studii despre poate cel mai faimos tablou din lume, a ajuns la concluzia că podul din așezarea Laterina din provincia Arezzo (unde locuiesc doar 3000 de locuitori) este același pe care Leonardo da Vinci l-a pictat în mediul rural din spatele misterioasei Mona Lisa. Într-o oarecare măsură, acest lucru pune capăt disputelor de lungă durată ale mediului artistic cu privire la peisajul din spatele modelului, scrie The Guardian.

Leonardo a pictat Mona Lisa în Florența la începutul secolului al XVI-lea, iar identitatea femeii descrise în pictura în ulei - despre care se crede că este Lisa del Giocondo - a fost la fel de mult o chestiune de speculație ca și fundalul îndepărtat.

Teoriile din trecut au identificat podul drept Ponte Buriano, de lângă Laterina, precum și Ponte Bobbio din orașul Piacenza, din nordul Italiei.

Folosind documente istorice și filmări cu drone, precum și comparând picturile cu fotografiile din zonă, Vinceti a spus că este un „pod etrusco-roman, Romito”.

Cel mai grăitor detaliu, a spus el reporterilor de la Asociația Presei Străine din Roma, este numărul de arcade: podul din pictura lui Leonardo avea patru arcade, la fel ca și cel al lui Romito. Ponte Buriano, pe de altă parte, are șase arcade, în timp ce Ponte Bobbio are mai mult de șase.

A mai rămas un singur arc la podul Romito, care se întindea pe râul Arno, la fel ca și fundațiile podului de pe partea opusă a malului râului.

Ce spun documentele familiei Medici

Documentele familiei Medici găsite în arhivele de stat din Florența au arătat că între 1501 și 1503 podul a fost „unul funcțional”, a spus Vinceti. El a adăugat că în acel moment Leonardo Da Vinci se afla în zona Val d'Arno, mai întâi în slujba lui Cesare Borgia, un cardinal din cea mai faimoasă familie nobiliară din Italia Renașterii, și apoi în a lui Piero Soderini, un om de stat al Republicii Florentine.

Podul a oferit o scurtătură de câteva ore celor care călătoreau între Arezzo, Fiesole și Florența. Vinceti a măsurat lățimea dintre malurile râului și, folosind dimensiunea arcului rămas, a stabilit că patru arcuri de dimensiuni egale se potrivesc perfect pe amplasament. „Forma distinctivă a râului Arno de-a lungul acestei porțiuni de pământ corespunde cu ceea ce Leonardo a descris în peisajul din stânga nobilei în faimoasa pictură”, a spus el.

Bătaie pe podul Giocondei

Vinceti a găsit și documente care arată că Leonardo locuia adesea la Fiesole la acea vreme cu un unchi care era preot. Simona Neri, primarul Laterinei, a spus că teoria lui Vinceti a stârnit multă emoție în oraș.

„Trebuie să încercăm să protejăm ceea ce a mai rămas din pod, care va necesita finanțare”, a spus ea. Cu toate acestea, afirmațiile lui Vinceti vor înfuria cu siguranță locuitorii din Buriano din apropiere, unde un afiș cu faimoasa Mona Lisa se află lângă un indicator către pod.

„Va exista rivalitate; Va trebui să punem și un afiș, a glumit Neri. Ea a spus că pista de biciclete este construită de-a lungul părții din Arno care trece pe lângă ceea ce a mai rămas din Ponte Romito și că speră legătura cu Mona Lisa va atrage mai mulți turiști în zonă.

Catastrofă în Africa de Sud: Zeci de morți, după ce un autobuz plin cu pasageri s-a prăbușit de pe un pod
Catastrofă în Africa de Sud: Zeci de morți, după ce un autobuz plin cu pasageri s-a prăbușit de pe un pod
În total 45 de persoane, aproape toţi pasagerii unui autobuz, au murit joi în Africa de Sud, într-un accident rutier grav, după ce vehiculul a căzut de pe un pod, de la aproximativ 50 de...
Medicii de familie, nevoiți să facă muncă de IT-iști. Platforma Ministerul Sănătății funcționează tot mai prost
Medicii de familie, nevoiți să facă muncă de IT-iști. Platforma Ministerul Sănătății funcționează tot mai prost
Medicii de familie se descură tot mai greu cu sistemul digital al CNAS, care a ajuns să funcționeze doar câteva minute pe zi. Calitatea actului medical scade, în timp ce medicii se transformă...
#Italia, #Mona Lisa, #pod, #Leonardo da Vinci, #documente, #medici , #stiri externe