“Mai întâi Italia”: Cine este Georgia Meloni?

Autor: Bernd Riegert (DW) - jurnalist Deutsche Welle
Marti, 26 Iulie 2022, ora 18:06
4376 citiri

În alegerile din 2018, "Frații Italiei", de extremă dreapta, au obținut 4%. Înaintea alegerilor din septembrie, partidul conduce în sondaje cu 22%, iar liderul său ar putea deveni prima şefă de guvern a Italiei.

Pe Via della Scrofa din Roma, nu departe de sediul Parlamentului din centrul istoric, o placă de piatră și o coroană de flori amintesc de luptătorul antifascist Alberto Marchesi. În 1944, acesta a fost executat de către nazişti germani în peșterile Adreatine. Placa memorială este atârnată în stânga arcadei mari a palatului vopsit în galben. În dreapta acesteia se află o placă mult mai mică din plexiglas, care indică sediul partidului neofascist "Fratelli d'Italia" din clădire. Ce stranie situaţie!

Din 1946, Via della Scrofa 39 a găzduit partidele neofasciste. Mai întâi mișcarea MSI, apoi Alianța Națională și acum Frații Italiei (Fratelli d'Italia), formațiune al cărei nume trimite la prima strofă a imnului național al Italiei.

Giorgia Meloni, şefa partidului, a ținut să locuiască în clădirea istorică în care veneau și plecau adepții fostului lider fascist Benito Mussolini. În rest, ea spune că are o relație neîntreruptă cu istoria. Dictatorul Mussolini a fost "o personalitate complexă", a subliniat ea în interviuri, în vreme ce mulți italieni încă mai cred că au existat și lucruri bune sub Mussolini.

Distanţare insuficientă

Meloni nu se distanțează în mod clar de fascism. În autobiografia sa, ea scrie că este conștientă că pătrunde într-o zonă politică minată: "Suntem copiii istoriei noastre. Ai întregii noastre istorii. La fel ca pentru toate celelalte națiuni, drumul pe care l-am parcurs este complex, mult mai complicat decât vor mulți să spună."

Doar cultul de lider fascist îl respinge Meloni, scrie ea. Simboluri fasciste sunt prezente în mod constant în timpul conferințelor de presă pe care Georgia Meloni la ține la sediul partidului.

În spatele ei apare sigla "Fraților Italiei": o flacără stilizată în culorile italiene.

Această flacără eternă arde la figurat la mormântul lui Mussolini. "Nu am pentru ce să îmi cer scuze în viața mea. Însă în două din trei discuții televizate a trebuit să vorbesc despre istorie și nu despre politica actuală. Nu cred că este corect."

În vederea pregătirii viitoarei campanii electorale, Giorgio Meloni a dat instrucțiuni încă din toamna anului trecut, prin intermediul unor note interne, ca filialele partidului să nu mai facă declarații extreme și nicio referire la fascism și, mai ales, să nu mai folosească "salutul roman", care este similar "salutului hitlerist". Partidul, care ar putea în curând să dea prim-ministrul Italiei, urmează să fie condus de la extrema dreaptă spre "centru-dreapta". În fine, după alegerile anticipate din 25 septembrie, Giorgia Meloni vrea să formeze o coaliție cu celelalte partide de dreapta "Lega", sub conducerea lui Matteo Salvini, și "Forza Italia", condusă de Silvio Berlusconi, care să aibă o fațadă de dreapta burgheză.

"Faptul că ea (Meloni) a ajuns atât de departe în Italia se datorează tuturor celor care o albesc. De la mass-media care insistă să-i numească pe Salvini și Meloni centru-dreapta, la Berlusconi și Grillini care i-au adus la putere, şi până la un centru-stânga dezorientat care i-a subestimat și i-a legitimat", spune jurnalista spaniolă Alba Sidera, care studiază de ani de zile curentul de dreapta în Italia. "Meloni nu a apărut pe neaşteptate. Se pregătește de ani de zile să devină prim-ministru."

Funcționar neofascist

Giorgia Meloni, născută în 1977, s-a alăturat "Frontului Tineretului" al partidului neofascist MSI pe când era o elevă de 15 ani, pentru a trimite un semnal împotriva terorii de extremă-stânga din acei ani din Italia.

Ulterior, a condus uniunea studențească a partidului de extremă dreapta "Alianța Națională" și a fost aleasă în Camera Deputaților a Parlamentului italian în 2006. În 2008, a devenit cel mai tânăr ministru al Italiei. La 31 de ani, a preluat portofoliul Tineretului în guvernul lui Silvio Berlusconi. În urmă cu zece ani, Giorgia Meloni a fondat organizația "Frații Italiei", pe care o prezidează din 2014. În 2020, ea a preluat și președinția familiei de partide europene "ECR", din care face parte, între altele, partidul de guvernământ polonez PiS.

Populism pur

Meloni va intra în campania electorală cu sloganul populist "Mai întâi Italia și italienii!"

Ea cere mai multe beneficii pentru familii, mai puțină birocrație europeană, taxe scăzute, stoparea imigrației. Meloni vrea să renegocieze tratatele UE și apartenența Italiei la comunitatea monetară euro. Avorturile sunt respinse, la fel ca și căsătoria pentru toți.

Secretară cu pregătire în domeniul limbilor străine, Meloni este relativ lipsită de experiență în domeniul politicii economice și externe. A lucrat toată viața ca deputat și funcționar de partid.

Într-o postare pe Facebook, Giorgia Meloni reacționează cu calm la criticile dure la adresa ei din partea taberei politice de stânga.

Scriitoarea Ginevra Bompani a declarat pentru televiziunea La7 că "Meloni este o toantă... înconjurată de naziști." Meloni a răspuns pe Facebook că s-a săturat să tot fie atacată și că adversarii ei sunt disperați observând succesul de care ea se bucură. A o asocia cu Mussolini, Hitler sau Putin este ridicol, a spus Meloni. "La urma urmei, eu susțin Ucraina", a spus liderul partidului.

Într-un interviu televizat, ea le-a recomandat criticilor săi să ia exemplu din Franța sau Germania. Acolo, a spus ea, partidele populiste de dreapta au avut succes și nimeni nu a făcut un scandal din asta. "De ce ar trebui să funcționeze lucrurile diferit în Italia?" În Germania, Meloni s-a referit la "AfD", care a pierdut voturi la ultimele alegeri federale și a ajuns la puțin peste zece procente.

În Europa, șefa "Fraților Italiei" mizează pe conducerea italiană pentru a transforma UE într-o uniune economică lejeră. Președintele Franței, Emmanuel Macron, este slăbit de lipsa unei majorități în legislativ, iar cancelarul german Olaf Scholz este nesigur, a declarat Meloni într-un interviu recent acordat postului public de televiziune RAI. Scholz nu dispune aceeași forță ca predecesoarea sa Angela Merkel. Și aici ar interveni ea, a sugerat Meloni, care este căsătorită cu un jurnalist de televiziune și care acordă o atenție deosebită noii sale imagini serioase.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Sora lui Mircea Badea a făcut anunțul neașteptat. Nu se mai poate trăi aici. Sunt jafuri cu kalașnikoave!
Sora lui Mircea Badea a făcut anunțul neașteptat. Nu se mai poate trăi aici. Sunt jafuri cu kalașnikoave!
Sora lui Mircea Badea, Naty, a anunțat pe rețelele sociale că nu se mai poate trăi în țara unde s-a mutat în 2021. Naty Badea, corespondent Antena 3, s-a mutat în 2021 în Italia,...
Anchetă uriașă în Italia, cu privire la agresarea unor minori aflați în închisoare. „Acte de tortură, abuz de putere, violențe sexuale”
Anchetă uriașă în Italia, cu privire la agresarea unor minori aflați în închisoare. „Acte de tortură, abuz de putere, violențe sexuale”
Treisprezece gardieni de închisoare au fost arestaţi luni, 22 aprilie, în Italia, fiind acuzați de agresarea unor minori încarceraţi la Milano, iar alţi opt gardieni au fost suspendaţi....
#Italia, #Meloni, #Georgia Meloni, #guvern , #stiri internationale