Manifestul surprinzător al dreptei italiene. Cum vrea coaliția de partide să câștige încrederea Europei

Vineri, 12 August 2022, ora 22:22
2910 citiri
Manifestul surprinzător al dreptei italiene. Cum vrea coaliția de partide să câștige încrederea Europei
Giorgia Meloni, liderul partidului de dreapta Frații Italiei FOTO Hepta

Partidele de dreapta din Italia sunt gata să renunțe la politica anti-UE, potrivit unui plan de guvernare care a apărut în presă, menit să liniștească piețele internaționale și aliații.

Un proiect al programului comun de guvernare al dreptei, agreat miercuri, 10 august, de reprezentanții partidelor și analizat de Politico, afirmă că Italia este „o parte cu drepturi depline a Europei” și promite „aderarea deplină” la integrarea europeană.

Documentul mai spune că, dacă va fi ales, următorul guvern italian va căuta modificări ale condițiilor acordului său privind fondul de redresare a pandemiei cu UE, pentru că războiul din Ucraina și inflația au schimbat semnificativ contextul.

Declarația pro-UE este probabil să fie larg salutată de investitori și politicieni europeni, precum și de oficialii de la Bruxelles, sondajele de opinie arătând că o alianță de dreapta condusă de Giorgia Meloni este pe cale să câștige puterea la alegerile din 25 septembrie.

Comercianții de obligațiuni și guvernele europene s-au îngrijorat că prăbușirea coaliției premierului Mario Draghi va declanșa o perioadă tulbure, cu preluarea unei noi coaliții de dreapta, netestată.

Din punct de vedere istoric, partidul de extremă-dreapta Liga a avut poziții ostile Europei, sugerând că Italia ar trebui să părăsească zona euro, în timp ce aliatul său, Frații Italiei, a fost mai ambiguu. Celălalt partener principal al coaliției, Forza Italia de centru-dreapta a lui Silvio Berlusconi, a fost în mod tradițional pro-european.

Chiar și anul trecut, Liga și Frații au semnat o declarație cu alte partide populiste din Europa, denumind UE „un instrument al forțelor radicale care ar dori să realizeze o transformare culturală, religioasă și, în cele din urmă, o construcție fără națiune a Europei”, și a cerut UE să fie reformată cu „un set de competențe inviolabile” menținute de statele membre.

Dar, în condițiile în care alegerile din 25 septembrie par că vor aduce aproape sigur la putere o coaliție de dreapta, liderii încearcă să liniștească piețele financiare și aliații internaționali, arătând în mod explicit că orice înclinație anterioară anti-europeană este acum istorie.

Proiectul programului electoral a fost agreat de reprezentanții partidului înainte de publicarea așteptată în acest weekend. O sursă de centru-dreapta a spus că este foarte puțin probabil să se schimbe.

Manifestul a promis „respectul pentru alianțele internaționale și consolidarea rolului diplomatic al Italiei în context geopolitic. Respectarea angajamentelor NATO, inclusiv pentru cheltuielile de apărare. Sprijin pentru Ucraina în fața invaziei rusești”.

De asemenea, a promis că va folosi pe deplin resursele din planul UE de redresare economică post-pandemie, din care Italia este cel mai mare beneficiar.

Dar manifestul a semnalat, de asemenea, că un nou guvern de dreapta, deși rămâne angajat față de zona euro și UE, ar putea impulsiona reforme.

Acesta a promis aderarea deplină la procesul de integrare europeană, „cu perspectiva unei UE mai politice și mai puțin birocratice”, precum și protecția intereselor naționale și reforma regulilor fiscale ale Pactului de stabilitate și creștere, urmărind o mai mare flexibilitate a cheltuielilor.

De asemenea, programul electoral s-a angajat să revizuiască planul de redresare al Italiei, prin acord cu Comisia Europeană, având în vedere „condițiile și prioritățile schimbate”.

Lorenzo Castellani, profesor de istorie politică la Universitatea Luiss din Roma, a spus că sprijinul explicit pentru Europa în manifest a reprezentat „o mare schimbare” în retorica populistă naționalistă în pregătirea alegerilor din 2013 și 2018.

Meloni, liderul Fraților Italiei, „și-a dat seama că pentru a guverna în Italia nu poți avea poziții eurosceptice”, a spus el, adăugând că pentru a guverna cu Liga, în special, ea „trebuie să pară moderată”.

A avea o poziție naționalistă, eurosceptică „este o problemă în guvern, deoarece crește costul deservirii datoriei publice, pentru că piețele au mai puțină încredere în Italia”.

Acest lucru poate crea probleme politice, deoarece lasă puțin loc pentru cheltuieli, ceea ce duce la o pierdere a sprijinului, așa cum s-a întâmplat cu Berlusconi în timpul crizei datoriilor din 2011, când a fost forțat să părăsească guvern, a spus el.

Deși există încă o parte naționalistă a electoratului, pandemia și resetarea relației cu UE sub guvernul lui Draghi au fost momente de cumpănă, a spus el.

Pandemia i-a ajutat pe alegători să realizeze că problemele majore au nevoie de răspunsuri internaționale. Răspunsul instituției europene prin acordarea Italiei a circa 200 de miliarde de euro pentru planul său de redresare economică post-pandemie și programul BCE de cumpărare a datoriei suverane a ajutat, de asemenea. „Opinia publică consideră acum în mare parte integrarea europeană inevitabilă și pozitivă”, a adăugat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Internaționalul român din Italia, atacat de presa din peninsulă. Speranța este în noul antrenor
Internaționalul român din Italia, atacat de presa din peninsulă. Speranța este în noul antrenor
Presa din Italia a luat în discuție situația echipei de Serie B Bari care suferă extrem de mult la capitolul ofensivă. Atacanții au fost criticați de jurnaliști iar românul George...
O bătrână din Italia i-a lăsat casa moștenire româncei care o îngrijește de mai mulți ani. Nepoții italiencei au dat-o în judecată pe femeie
O bătrână din Italia i-a lăsat casa moștenire româncei care o îngrijește de mai mulți ani. Nepoții italiencei au dat-o în judecată pe femeie
O româncă primește o casă prin testamentul unei bătrâne de 92 de ani din Italia, pe care a îngrijit-o. Decizia a fost contestată de cei șase nepoți ai femeii, care au susținut că...
#Italia, #alegeri Italia, #Georgia Meloni, #nationalism , #Italia