Prăbușirea „reginei Dolomiților”. Salvatorii reiau oprațiunile de căutare ale unor eventuali supraviețuitori

Luni, 04 Iulie 2022, ora 07:34
6437 citiri
Prăbușirea „reginei Dolomiților”. Salvatorii reiau oprațiunile de căutare ale unor eventuali supraviețuitori

Operaţiunile de căutări a eventualilor supravieţuitori ar urma să se reia luni după prăbuşirea gheţarului Marmolada în Munţii Dolomiţi, cel mai mare din Alpii italieni, care a provocat moartea a şase persoane şi a rănit opt.

Purtătoarea de cuvânt a echipelor de salvare, Michela Canova, a indicat pentru AFP duminică seara că bilanţul, iniţial cu cinci morţi, a ajuns la "şase victime confirmate".

Sunt şi opt răniţi, a anunţat ea, fără a preciza naţionalitatea victimelor. Potrivit mass-media italiene, cetăţeni străini s-au aflat între grupurile purtate de avalanşă.

Responsabilul de protecţia civilă în provincia Veneto, Gianpaolo Bottacin, a vorbit de "dispăruţi" pe contul său de Facebook.

Salvatorii alpini au activat un număr gratuit pentru a permite raportarea persoanelor care nu au luat legătura cu rudele.

Şeful guvernului italian Mario Draghi a transmis pe Twitter un mesaj cu "cele mai sincere condoleanţe" victimelor şi familiilor lor.

Mai multe elicoptere au fost trimise imediat pentru a participa la operaţiunile de salvare şi pentru a monitoriza evoluţia situaţiei, însă căutările au fost suspendate la căderea nopţii înainte de a fi reluate luni dimineaţă.

Această prăbuşire a avut loc a doua zi după ce s-a înregistrat un record de temperatură în vârful gheţarului de 10 grade Celcius.

"Prăbuşirea de pe vârful Marmolada este consecinţa condiţiilor meteorologice actuale, adică un episod de căldură timpurie care coincide cu problema încălzirii globale", a explicat pentru AFP profesorul Massimo Frezzotti, de la departamentul de ştiinţe al Universităţii Roma 3.

"Din ceea ce se vede în filmare, prăbuşirea a fost semnificativă. Putem observa că există o cantitate mare de apă deoarece topirea s-a accelerat în Alpi. Am avut o iarnă extrem de aridă, cu un deficit de precipitaţii de 40 până la 50%. Condiţiile actuale ale gheţarilor corespund cu cele de la mijlocul lunii august, nu la începutul lunii iulie",a spus cercetătorul.

Gheţarul s-a prăbuşit în apropierea localităţii Punta Rocca, de-a lungul traseului parcurs în mod normal pentru a ajunge la vârf.

Gheţarul Marmolada, supranumit "regina Dolomiţilor", este cel mai mare gheţar din acest lanţ muntos din nordul Italiei, care face parte din Alpi. Situat în Trentino, de aici izvorăşte râul Avisio şi se vede Lacul Fedaia.

Grupul interguvernamental privind evoluţia climei (Giec) indică faptul că gheţarii din Scandinavia, Europa centrală şi Caucaz ar putea pierde între 60 şi 80% din masă până la sfârşitul secolului.

Citeste si:
O cunoscută actriță vrea să devină senatoare la 95 de ani: ”M-am săturat să-i aud pe politicieni certându-se între ei fără să se apuce vreodată de treabă”
O cunoscută actriță vrea să devină senatoare la 95 de ani: ”M-am săturat să-i aud pe politicieni certându-se între ei fără să se apuce vreodată de treabă”
Actriţa italiană Gina Lollobrigida, în vârstă de 95 de ani, a anunțat că vrea să candideze pentru un loc în Senatul italian la alegerile generale din 25 septembrie, relatează dpa....
Două surori gemene au dus Italia în fruntea Europei la gimnastică. Pe ce loc s-a clasat România
Două surori gemene au dus Italia în fruntea Europei la gimnastică. Pe ce loc s-a clasat România
Italia a încheiat pe primul loc sâmbătă în finala pe echipe la Campionatele Europene feminine de gimnastică artistică de la Munchen, Asia D'Amato obţinând a doua sa medalie de aur la...
Comentarii
MacGigi
rank 5
O excursie pe ghetar dupa canicula din iunie