Procurorii italieni au cerut sâmbătă o pedeapsă de şase ani de închisoare pentru Matteo Salvini, vicepremier italian de extremă dreapta, pentru că a împiedicat migranţi să debarce într-un port italian în 2019, relatează AFP.
Salvini, care face parte din coaliţia premierului Giorgia Meloni, este judecat pentru presupusa privare de libertate şi presupus abuz de putere pentru că a ţinut 147 de migranţi pe mare timp de săptămâni pe o navă administrată de organizaţia caritabilă Open Arms.
"Procuratura a cerut ca fostul ministru de interne Salvini să fie condamnat la şase ani de închisoare", a declarat pentru AFP avocatul Open Arms, Arturo Salerni.
Verdictul acestui proces, care a început în octombrie 2021, este aşteptat să fie pronunţat luna viitoare, a adăugat el.
Salvini nu a fost prezent la audiere. El a postat anterior pe Facebook: "Aş face-o din nou dacă ar fi nevoie: apărarea graniţelor împotriva migranţilor ilegali nu este o crimă".
"Este incredibil că un ministru al Republicii riscă şase ani de închisoare pentru că şi-a făcut treaba de apărare a graniţelor naţiunii, aşa cum cere mandatul pe care l-a primit de la concetăţenii săi", a adăugat el pe platforma X.
Atunci când şi-a rezumat rechizitoriul, procurorul Geri Ferrara, de la tribunalul din Palermo, a considerat că "un principiu cheie nu este discutabil: între drepturile omului şi protecţia suveranităţii statului, drepturile omului trebuie să prevaleze în sistemul nostru care, din fericire, este democratic".
Nava a rămas blocată pe mare timp de aproape trei săptămâni înainte ca migranţilor să li se permită în cele din urmă să debarce pe insula italiană Lampedusa.
Membrii Open Arms au spus că starea fizică şi psihică a migranţilor a ajuns într-un punct critic atunci când condiţiile sanitare de la bord au devenit dezastruoase, în special din cauza unei epidemii de scabie.
Salvini, liderul partidului anti-imigraţie Liga şi ministru de interne la acea vreme, a declarat în ianuarie că a estimat că situaţia de la bordul navei "nu era periculoasă".
În 2019, în timp ce făcea parte din guvernul lui Giuseppe Conte, a implementat aşa-numita politică a "porturilor închise", în cadrul căreia Italia a refuzat intrarea navelor umanitare care salvează migranţi în Marea Mediterană.
O mare parte a procesului a fost despre cui îi aparţine responsabilitatea pentru caz: guvernului lui Conte sau doar lui Salvini.
El a fost deja inculpat pentru o acuzaţie similară, dar urmărirea penală a fost anulată de o instanţă din Catania în 2021.