Sorin Oprescu și iubita lui rămân cu sechestru pe vila de pe malul lacului Herăstrău. Adriana Nica pierde definitiv procesul împotriva confiscării extinse

Joi, 10 Noiembrie 2022, ora 03:25
8547 citiri
Sorin Oprescu și iubita lui rămân cu sechestru pe vila de pe malul lacului Herăstrău. Adriana Nica pierde definitiv procesul împotriva confiscării extinse
Adriana Elena Nica (foto) e pe picior de evacuare din vila de pe strada Herăstrău nr. 42. FOTO: YouTube.com/Google Maps

Sorin Oprescu și partenera lui, Adriana Elena Nica, rămân cu măsura sechestrului pe o vilă într-o zonă exclusivistă din Capitală, după ce instanța a respins, miercuri, 9 noiembrie, contestația în anulare formulată de iubita fostului edil general.

Cererea formulată de Adriana Elena Nica, fost manager al Spitalului Universitar de Urgență din București, a fost respinsă ca inadmisibilă, iar decizia Curții de Apel București este definitivă.

Sorin Oprescu deține o vilă pe strada Herăstrău nr.42, cu parter și etaj, alături de partenera lui, Adriana Elena Nica. Când fostul edil a fost condamnat la 10 ani și 8 luni de pușcărie pentru luare de mită, magistrații i-au instituit sechestru, inclusiv pe acest imobil.

Consecința va veni atunci când ANAF se va hotărî să recupereze prejudiciul și va scoate la vânzare imobilul, moment în care Adriana Elena Nica va fi evacuată.

„Respinge, ca inadmisibilă, contestaţia în anulare formulată de către contestatoarea Nica Adriana-Elena împotriva deciziei penale nr. 575/A din data de 13.05.2022, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul nr. 42389/3/2015. În baza art. 275 alin. 2 C.proc.pen. va obliga contestatoarea la plata sumei de 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunţată în ședință publică, astăzi, 09.11.2022”, se arată în minuta deciziei Curții de Apel București.

Două sunt motivele prin care instanța poate respinge o cerere:

  • Ca nefondată – atunci când legea nu e de partea celui care o invocă.
  • Ca inadmisibilă – atunci când nu există cale legală de a formula respectiva solicitare.

Magistrații au considerat că Adriana Elena Nica nu are calitatea procesuală de a formula contestație în anulare împotriva deciziei de condamnare a lui Sorin Oprescu, deoarece nu a fost inculpată în dosar, ci doar martor.

Adriana Elena Nica arată, prin avocat, că măsura este una abuzivă și nici nu are cum să o atace.

„Orice cetățean – nu neapărat din speța asta, dar și din spețele viitoare – are dreptul să se apere. Chiar dacă, e adevărat, s-a judecat, dar numai din punctul de vedere al altor părți. Constituțional și moral este ca omul respectiv să treacă printr-o analiză a unui filtru juridic. În situația de față, avem o cale extraordinară de atac. Ce facem în situația asta, de la apel? E civil, trimitem la fond? Nu avem un punct de vedere clar în situația asta. E penal, înseamnă că avem autoritate de lucru judecat? Dânsa (n.r. – Adriana Elena Nica) nu avea ce să caute în această cale extraordinară de atac pentru că nu e parte. Dar, totuși, e vizată patrimonial de deposedarea unui bun. Bine. Dar cum se apără? În acest stadiu procesual, dați-i posibilitatea de a se apăra! Consider că această lacună legislativă o vizează pe dânsa. Consider că poate fi analizată acestă problemă juridică de Curtea Constituțională. Consider că doamna Nica este îndreptățită să sesizeze CCR”, a declarat unul dintre avocații din dosarul lui Sorin Oprescu, la Înalta Curte, atunci când a fost solicitată sesizarea CCR pe tema legistației confiscării extinse.

„Grecul” Sorin Oprescu a primit 10 ani și 8 luni de pușcărie

Fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti, pe data de 13 mai 2022, la 10 ani şi 8 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu.

Reamintim că Sorin Oprescu a fugit în Grecia înainte de condamnare, iar instanțele elene au respins cererea de extrădare formulată de autoritățile române.

Este vorba de dosarul în care Sorin Oprescu este acuzat că a primit, în septembrie 2015, la locuinţa sa din Ciolpani, suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, fost director al Administraţiei Cimitirelor, bani care ar proveni din acte de corupţie.

Iniţial, Tribunalul Bucureşti (instanţa de fond) l-a condamnat pe Oprescu, în mai 2019, la 5 ani şi 4 luni închisoare, pedeapsă mărită de Curtea de Apel Bucureşti la 10 ani şi 8 luni, după ce judecătorii au aplicat forma agravantă a infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat.

Potrivit deciziei instanţei, Sorin Oprescu a primit:

  • 6 ani şi 6 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat în variantă agravată;
  • 6 ani pentru luare de mită,
  • 3 ani închisoare pentru abuz în serviciu
  • 3 ani şi 6 luni închisoare pentru spălarea banilor.

Sorin Oprescu a fost prins în Grecia și arestat în vederea extrădării. Într-un final, instanța a decis să îl elibereze pe cauțiune și nici nu l-a mai predat.

Alte condamnări din dosarul Oprescu:

  • Popa Bogdan Cornel - 11 ani și 6 luni
  • Stanca Cristian - 7 ani și 2 luni
  • Constantinescu Mircea Octavian- 6 ani și 10 luni
  • Șupeală Florin - 4 ani
  • Albu Romeo- 6 ani
  • Niță Ion - 7 ani și 10 luni
  • Bengalici Claudiu - 6 ani și 6 luni
  • Petroi-Avasiloae Ruxandra-Mihaela - 2 ani și 10 luni cu suspendare.

Sorin Oprescu, prins la volan „sub influența mitei”

Fostul primar al Bucureștiului a fost găsit în septembrie 2015 cu o pungă de 25.000 de euro în torpedoul mașinii, iar procurorii DNA l-au reținut atunci pentru luare de mită. Oprescu a primit o condamnare la 5 ani și 4 luni de închisoare în procesul pe fond.

Sorin Oprescu susține că a luat banii despre care DNA spune că sunt cu titlul de mită ca urmare a unei „provocări” făcute de procurori, dar nu neagă faptul că a pus mâna pe bani, ci nuanțează motivul primirii acestora.

Edilul a vorbit în ultimul cuvânt despre flagrant, despre intervenții ale unui general SRI pe lângă el și despre faptul că dosarul lui ar fi unul „fabricat”.

Scandal la nivel înalt în Rusia. Un ministru decorat de Putin, reținut pentru luare de mită
Scandal la nivel înalt în Rusia. Un ministru decorat de Putin, reținut pentru luare de mită
Ministrul adjunct al Apărării din Rusia, Timur Ivanov, a fost reţinut sub suspiciunea de luare de mită, informează agenția TASS printr-un comunicat. "Suspectat de comiterea unei...
Continuă scandalul de la Roșia Montană. Gabriel Resources contestă în instanță sechestrul pus de autoritățile române
Continuă scandalul de la Roșia Montană. Gabriel Resources contestă în instanță sechestrul pus de autoritățile române
Acţionarul majoritar al companiei Roşia Montană Gold Corporation SA, Gabriel Resources, a dat în judecată Oficiul Registrului Comerţului de pe Lângă Tribunalul Alba, Agenţia Naţională de...
#iubita Oprescu spital Universitar, #Sorin Oprescu, #luare de mita, #confiscare extinsa averi, #sechestru, #curtea de apel bucuresti , #justitie