Iubita opozantului Roman Protasevici, fondatorul canalului NEXTA, a fost condamnată la închisoare în Belarus

Vineri, 06 Mai 2022, ora 14:03
2917 citiri
Iubita opozantului Roman Protasevici, fondatorul canalului NEXTA, a fost condamnată la închisoare în Belarus
Rusoaica Sofia Sapieha, care a fost reținută în Belarus împreună cu fondatorul canalului de opoziție Telegram NEXTA FOTO Twitter/ Nexta

Tribunalul Regional Grodno din Belarus a condamnat-o pe iubita activistului social și politic, jurnalistul Roman Protasevici. Prin hotărâre judecătorească, deținutul politic Sofia Sapieha va petrece 6 ani într-o colonie cu regim strict.

Ea a fost acuzată de două articole penale, deși inițial parchetul i-a atribuit 7 articole din Codul penal, anunță publicația „Primăvara”.

De asemenea, instanța a obligat-o pe Sapega să plătească despăgubiri în valoare de 167,5 mii de ruble și o taxă judiciară în valoare de 7488 de ruble pentru cererile civile.

Potrivit hotărârii judecătorești, Sofia Sapega a fost găsită vinovată pentru fapte intenționate care vizează „incitarea la ură socială, dușmănie pe bază de apartenență socială și alte consecințe agravante”.

De asemenea, iubita lui Protasevici a fost acuzată că a colectat și difuzat ilegal informații despre viața privată, secrete personale sau de familie ale altor persoane fără consimțământul acestora, ceea ce a adus prejudicii drepturilor, libertăților și intereselor legitime ale victimelor.

Procesul s-a desfășurat cu ușile închise, deoarece, potrivit instanței, „datele personale ale funcționarilor pot fi dezvăluite în proces”.

Este de remarcat faptul că ancheta a fost efectuată la Minsk, dar apoi cazul a fost transferat la Grodno. Publicația notează că o astfel de decizie a fost luată ținând cont de locul de reședință al Sofiei Sapieha.

La sfârșitul anului 2021, rusoaica Sofia Sapieha, care a fost reținută în Belarus împreună cu fondatorul canalului de opoziție Telegram NEXTA, Roman Protasevici, a fost acuzată în temeiul a șapte articole din codul penal.

Polonia a adus anterior dovezi că KGB-ul din Belarus a fost implicat în aterizarea forțată a avionului în care zburau Protasevici și Sapieha.

#iubita, #fondator, #nexta, #condamnare inchisoare, #Belarus , #Belarus