Somitatea internațională care a adus un omagiu jurnalistei Iulia Marin: ”Ar trebui plânsă ca o adevărată eroină”

Luni, 24 Aprilie 2023, ora 10:57
3744 citiri
Somitatea internațională care a adus un omagiu jurnalistei Iulia Marin: ”Ar trebui plânsă ca o adevărată eroină”
Andrew Solomon FOTO Facebook/ Humanitas

Andrew Solomon, profesor de psihologie clinică la Universitatea Columbia și lector în psihiatrie la Universitatea Yale, a adus un omagiu jurnalistei Iulia Marin, găsită moartă în propria casă săptămâna trecută.

Iulia Marin ducea o luptă cu depresia și alte afecțiuni psihice de ani de zile și scria despre toate acestea pe blogul ei și pe Facebook.

Andrew Solomon a admis că a suferit de asemenea de depresie și a explicat de ce depresivii sunt cei ce văd realitatea așa cum este, nu într-o lumină pozitivă, nu cosmetizată.

„Ca jurnalist care am suferit eu însumi de depresie severă, aș vrea să îi aduc un omagiu Iuliei Marin, care și-a expus cu atâta curaj propria luptă cu suferința, documentând, în același timp, problemele acestei lumi, dezvăluind prin investigațiile sale corupția și greutățile care ne înconjoară.

Or, iată că un grup de jurnaliști de la România TV au pus la îndoială capacitatea ei de a relata obiectiv, spunând că dizabilitățile ei o descalificau pentru a-și face meseria.

În primul rând, comentatori cu astfel de prejudecăți ar trebui să fie conștienți de principiul de bază al realității depresivului – și anume acela că oamenii au, ca mecanism de supraviețuire, tendința de a vedea lumea într-o lumină mai bună decât este în realitate, în vreme ce persoanele cu depresie o văd așa cum este de fapt. Într-un studiu faimos, li s-a cerut subiecților să joace timp de o oră un joc video, apoi au fost întrebați câți monștri au omorât. Persoanele care nu sufereau de depresie au estimat cu până de douăsprezece ori mai mare numărul acestora. Persoanele afectate de depresie au avut o acuratețe cu o marjă de eroare de 10%. Dacă vrem să rezolvăm problemele acestei lumi, avem nevoie de o astfel de claritate”, a transmis Andrew Solomon.

Românii, în închisoarea rușinii și stigmatizării

Andrew Solomon a mai spus că Iulia a fost un model de curaj și că este greu să treci peste ”rușine și stigmatizare” și să vorbești deschis despre afecțiunile psihice.

”Iulia Marin a scris și despre afecțiunea ei bipolară, și despre provocările asociate perioadelor dificile caracteristice acestei boli, ajutând astfel, spun eu, nu puțini dintre români să iasă din închisoarea rușinii și a stigmatizării, să își recunoască dificultățile, să caute ajutor și să găsească înțelegere din partea mai multor oameni care au aflat doar de puțin timp despre afecțiunile psihice. Demersul ei a fost curajos și inspirator. Și, chiar dacă Iulia a pierdut lupta, e un fapt cert că a oferit lumii întregi dovezi care vor salva viețile altora.

A-i discredita munca sau a-i invalida perspectiva asupra propriei afecțiuni și asupra realității lumii ar fi o dovadă că suntem orbi în fața unei adevărate surse de inspirație, că abandonăm o introspecție cu adevărat profundă în numele bigotismului.

A privi doar din perspectiva așa-numitei „sănătăți mintale” într-o lume tot mai haotică, în care oamenii „sănătoși” distrug ecosistemul sau cad pradă autocrației, pare aproape absurd, dar tot e mai puțin absurd decât să presupunem că o persoană care se confruntă cu propriile greutăți nu poate avea o părere validă, valoroasă despre lume.

Despre persoanele cu dizabilități Hitler susținea că nu pot aduce nicio contribuție și că ar trebui eliminate. Trebuie, totuși, să sperăm că înțelegerea noastră asupra umanității a evoluat de atunci. Iulia Marin ar trebui plânsă ca o adevărată eroină”, a transmis Andrew Solomon.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#iulia marin, #andrew solomon, #depresie, #boli psihice , #stiri sociale