Europa nu sta indiferenta fata de arestarea Iuliei Timosenko

Luni, 08 August 2011, ora 09:32
1825 citiri
Europa nu sta indiferenta fata de arestarea Iuliei Timosenko

Arestarea brutala a Iuliei Timosenko, scena cu catusele, scena cu duba, plus multimea care s-a instalat in corturi - ca un fel de "Piata Universitatii" - la Kiev a atras rapid atentia cancelariior europene, chiar in timpul weekend-ului.

Europa monitorizeaza Ucraina

Autoritatile din Varsovia au apreciat ca punerea sub paza si incatusarea fostei prim ministru este o masura radicala si pripita.

Fara sa ia in mod direct apararea celei invinuite, ministerul afacerilor externe al Frantei a dat un comunicat oficial, citat de Aif:

"Asa cum am subliniat de fiecare data, respectul pentru statul de drept este un element cheie pentru partenieratul intre Franta, Uniunea Europeana si Ucraina. Atat Franta, cat si partenerii ei europeni vor continua sa monitorizeze indeaproape cazul Iuliei Timosenko".

Nici conducerea Foreign Offince-ului n-a ramas indiferent, adjunctul ministrului, Alistair Burt, declarand: "am fost cat se poate de ingrijorat, citind rapoarte, cu privire la arestarea politicianului de opozitie Iulia Timosenko, in ziua de 5 august".

Demnitarul britanic a aratat ca este nevoit sa monitorizeze situatia de la Kiev, legata de aceste evenimente, adaugand:

"Sfatuiesc autoritatile ucrainene sa adopte cele mai inalte standarde democratice, inclusiv cele ce privesc drepturile omului si statul de drept, precum si un proces independent, transparent, echitabil. Toate acestea reprezinta o conditie prealabila pentru integrarea mai stransa a Ucrainei cu Uniunea Europeana".

Procesul incepe cu rafuiala

Este de la sine inteles ca reactia destul de dura a cancelariilor europene nu constituie un raspuns la invinuirile ce se a aduc fostului prim ministru, ci la faptul ca instanta se rafuieste cu doamna Timosenko, deranjata de modul cum se prezinta in fata magistratilor.

Este greu de intuit cum vor actiona autoritatile promoscovite de la Kiev. Ele sunt puse in fata pozitiei ferme a fostului premier, a reactiilor venite din directia Europei, la presiunea strazii, dar si la deontologia magistratilor. Ei stiu foarte bine ca trebuie sa-i acorde Iuliei Timosenko prezumtia de nevinovatie, care nu poate fi conditionata de stilul prezentarii ei in fata instantei.

Nu este de neglijat nici faptul ca presa din Moscova reda cu amanunte pozitia autoritatilor europene, fara sa arunce obisnuitele sageti otravite in directie persoanei neagreate de capitala rusa.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#arestare Iulia Timosenko , #arest