Ce inseamna statutul de sot al unei "Doamne de Fier" - De la cititori

Luni, 19 Septembrie 2011, ora 21:32
2158 citiri
Ce inseamna statutul de sot al unei "Doamne de Fier" - De la cititori

Nu ma gandesc anume la sotul fostei conducatoare a guvernului britanic, Margaret Thatcher, ma refer in general la acei soti, pe care viata i-a plasat langa gloria sotiilor.

Ce simte in sufletul lui un barbat ajuns in situatia de "print consort", identificat ca fiind sotul acelei doamne care ii poarta numele, asta depinde numai de cei doi membri ai cuplului. In mod normal, insa, sotul ar trebui sa fie mandru de victoriile sotiei sale, nu numai viceversa.

Cazul domnului Denis Thatcher

Se pare ca psihanalistii au inventat pe nedrept un complex, pe care l-au denumit "sindromul de sot al doamnei Margaret Thatcher". Sotul Doamnei de Fier n-a stat niciodata in umbra sotiei, scrie Pravda.

Dimpotriva, adesea ea s-a subordonat unui om inteligent si iubitor, care a calauzit-o si caruia se pare ca ii datoreaza o parte din succesul sau.

S-au casatorit in 1951, dupa ce el divortase de prima sotie, care, intamplator, tot Margaret se numea. Au avut doi copii, un baiat si o fata - gemeni.

Denis Thatcher a sesizat rapid talentul politic al sotiei sale, i-a fost tot timpul alaturi, a incurajat-o si i-a finantat actiunile.

In toata cariera, el a fost consilierul ei principal si, asa cum a afirmat chiar si fosta conducatoare a guvernului britanic, nimeni n-a stiut sa-i dea un adevarat sfat intelept in momentele de cumpana, asa cum a stiut sotul ei.

Pe de alta parte, se pare ca ascensiunea Doamei de Fier a fost si pentru sot o mica rampa de lansare, care l-a propulsat spre titlul de baron.

Dupa retragerea Doamnei de Fier, sotul a continuat sa se consacre obligatiilor ce-i reveneau in calitatea sa de baron, pana a decedat, in anul 2003, la 88 de ani.

Cazul Iulia Timosenko

Ucrainienilor le place s-o numeasca "Lady Iu", ceea ce desigur flateaza omul politic din ea. Pastrand proportiile, pun acest caz imediat dupa cel anterior, intrucat s-ar parea ca "sindromul de sot al doamnei Margaret Thatcher" i se potriveste mai bine domnului Alexandr Timosenko.

S-au casatorit in 1979, cand ea era studenta, dar in timp ce, dupa terminarea facultatii, Iulia s-a lansat in afaceri de anvergura, iar apoi in politica, Alexandr n-a putut depasi statutul de mic manuitor al capitalului.

Mai mult, vazand ca sotia se implica in periculoase lupte politice, sotul s-a pus la adapost. Dupa parerea unora, a fost plecat din tara, dupa explicatia pe care el insusi a dat-o presei, a ramas acasa, dar s-a deghizat, lasandu-si barba si mustati, ca sa nu fie recunoscut.

In aceste conditii, Iulia Timosenko aparea in societate todeauna insotita de bodyguarzi si niciodata de sotul ei. Situatia a creat murmure, dar nici macar presa de scandal n-a putut sustine ca aceste zvonuri rautacioase ar fi intemeiate.

Doamna de Fier a Germaniei

Profesorul Joachim Sauer, cu care Angela Merkel s-a casatorit in 1998, dupa ce s-a despartit de primul sot, al carui nume l-a pastrat, este un eminent chimist. El a sesizat pericolul si si-a luat de la inceput masurile necesare ca sa nu fie tratat drept "sotul sotiei sale".

Nu s-ar fi expus prea mult, fiind o personalitate cunoscuta in lumea stiintifica, distins cu 7 premii si medalii ale celor mai prestigioae universitati din lume. Joachim Sauer s-a impus totdeanuna singur in societate si in lumea stiintiifica din care face parte.

Totusi, tinand seama de ascensiunea politica fulminanta a sotiei, a evitat, pe cat posibil sa se afiseze public in preajma ei.

Chiar si in timpul campaniei electorale din 2005, cand era insistent solicitat de presa sa dea interviuri legate strict de munca sa stiintifica, le-a refuzat sistematic, pentru a evita alunecarea conversatiei pe alt teren.

O singura data a fost vazut alaturi de sotia sa, la festivalul operei din Bayreuth, unde nu puteau lispi, amandoi fiind admiratori ai muzicii lui Wagner, care se interpreta in acea seara. A fost suficient, pentru ca presa sa-i nascoceasca imediat o porecla: "fantoma de la opera".

Cu porecla a ramas pana astazi, dar efectul a fost ca un balon de sapun, cei doi soti afirmandu-se la fel de independenti, fiecare stapan pe drumul sau propriu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Margaret Thatcher, #Angela Merkel, #Iulia Timosenko , #guvern