Cazul Timosenko: Romania se alatura boicotului european

Joi, 03 Mai 2012, ora 15:43
4768 citiri
Cazul Timosenko: Romania se alatura boicotului european
Foto: Novinite

Presedintele Traian Basescu va boicota summitul Europei Centrale si de Est, care va avea loc saptamana viitoare, la Yalta, in timp ce ministrii austrieci au anuntat ca nu vor lua parte la Euro 2012.

Guvernul austriac a anuntat ca va boicota toate meciurile de la Euro 2012 care se vor desfasura in Ucraina, in mijlocul furiei tot mai mari in legatura cu tratamentul la care este supusa Iulia Timosenko, fost prim-ministru ucrainean si lider al Opozitiei, informeaza BBC.

Cu toate ca echipa nationala de fotbal a Austriei nu s-a calificat la aceasta competitie sportiva, gazduita de Polonia si Ucraina, cancelarul austriac Werner Faymann a declarat ca actiunea sa este "un semnal politic".

Acesta este doar ultimul dintr-o serie de anunturi ale unor boicoturi ale liderilor europeni. Multi dintre ei si-au anulat deja vizitele in Ucraina.

Cinci presedinti europeni - al Austriei, Cehiei, Germaniei, Italiei si Sloveniei - au precizat ca nu vor participa la summitul la care ar fi trebuit sa participe liderii Europei Centrale si de Est, care va avea loc saptamana viitoare, la Yalta, in Peninsula Crimeea.

Anterior, atat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cat si comisarul pentru Justitie din Uniunea Europeana, Viviane Reding, au anuntat ca nu vor lua parte la turneul Euro 2012.

Totodata, cancelarul german, Angela Merkel, a declarat ca nu va participa la aceste meciuri daca Iulia Timosenko nu va fi eliberata, in timp ce ministrul de Externe german, Guido Westerwelle a declarat ca o decizie nu a fost inca luata de Berlin, in legatura cu un boicot guvernamental asupra meciurilor din Ucraina.

Germania ar urma sa joace cu Olanda pe 13 iunie, in Kharkiv, orasul estic in care Timosenko este inchisa.

La randul sau, presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca Romania se va alatura boicotului liderilor europeni la conferinta de la Yalta, insa a precizat ca Euro 2012 trebuie sa mearga inainte, fiind un spectacol sportiv, amintind totodata de boicoturile Jocurilor Olimpice din anii '80.

Fostul premier al Ucrainei, Iulia Timosenko, a fost inchisa in 2011 din cauza acuzatiilor de abuz in serviciu, intr-un proces condamnat de Occident ca fiind motivat politic.

Fotografii cu fostul prim-ministru avand zgarieturi si vanatai pe maini si pe abdomen au aparut saptamana trecuta, starnind ingrijorare in randul liderilor occidentali.

Timosenko a declarat ca gardienii au batut-o in timp ce era transferata din celula inchisorii catre un spital unde ar fi urmat sa fie tratata pentru durerile de spate.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#tari europene boicot Euro 2012, #Iulia Timosenko boicot Euro 2012, #Romania boicot Iulia Timosenko, #iulia timosenko inchisoare, #Iulia Timosenko boicot conferinta Yalta , #inchisoare