Ucraina va folosi "cazul Timosenko" pentru a renegocia contractele cu Rusia

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 12 Octombrie 2011, ora 23:22
1118 citiri
Ucraina va folosi "cazul Timosenko" pentru a renegocia contractele cu Rusia

Ucraina intentioneaza sa se foloseasca de condamnarea fostului premier ucrainean, Iulia Timosenko, pentru a renegocia intelegrerile privind livrarea de gaze naturale din Rusia, a spus un oficial din ministerul ucrainean al Energiei. Timosenko a fost gasita vinovata de abuz in functie in timpul mandatului sau, cand a fortat semnarea unui contrat dezavantajos de livrare de gaze naturale cu Rusia.

"Potrivit deciziei tribunalului, actualul contract a fost semnat cu incalcarea legislatiei ucrainene, si trebuie revizuit", a dezvaluit sursa, citata de Ria Novosti.

Intelegerea incheiata in mandatul lui Timosenko lega pretul gazelor naturale rusesti de preturile internationale la petrol, care au crescut puternic in ultimii ani, umfland factura Ucrainei. Contractul mai sustine ca Ucraina trebuie sa importe nici mai mult nici mai putin de 33 de miliarde de metri cubi de gaze naturale din Rusia.

Ucraina va plati, doar in al patrulea trimestru al acestui an, 400 de dolari per mia de metri cubi de gaze naturale de import, asa ca insista pe reducerea atat a pretului cat si a volumului importurilor.

Premierul Mikola Azarov a spus, marti, ca se asteapta sa se revizuiasca aceste contracte in urmatoarele 10-15 zile.

Rusia insista insa ca actualele contracte sunt valabile si nu exista motiv pentru o renegociere. Premierul Vladimir Putin a avertizat ca este "periculos" si "contraproductiv" sa pui sub semnul intrebarii contractele de livrare de gaze existente intre Rusia si Ucraina.

Ministerul rus de Externe a declarat, marti, ca "Iulia Timosenko a fost judecata pentru acorduri actuale, inca valide, legale, intre Gazprom si Naftogaz Ucraina", avertizand ca verdictul justitiei ucrainene nu trebuie sa afectezae implementarea acordurilor bilaterale de livrare de gaze naturale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Moldova poate adera la UE doar cu Ucraina ca scut anti-Rusia
Moldova poate adera la UE doar cu Ucraina ca scut anti-Rusia
Referendumul pentru aderarea Republicii Moldova la UE este o certitudine. Acesta va avea loc pe 20 octombrie 2024, concomitent cu alegerile prezidențiale. Curtea Constituțională de la...
Ucraina anunță că a cheltuit 4 miliarde de dolari pe armament, pe fondul întârzierii ajutorului aliaților. „Consecinţe negative pentru buget” FOTO
Ucraina anunță că a cheltuit 4 miliarde de dolari pe armament, pe fondul întârzierii ajutorului aliaților. „Consecinţe negative pentru buget” FOTO
Ministrul de finanţe ucrainean, Serghei Marcenko, a anunțat că Ucraina a cheltuit 4 miliarde de dolari pentru achiziţionarea de armament, în încercarea de a compensa deficitul de arme şi...
#Ucraina, #Iulia Timosenko, #iulia timosenko inchisoare, #ucraina rusia , #inchisoare
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
E metoda clasică de denunţare/renegociere a unui contract! Se poate