Ce va aduce pentru Romania schimbarea de putere din Ucraina

Luni, 08 Februarie 2010, ora 23:50
12939 citiri
Ce va aduce pentru Romania schimbarea de putere din Ucraina
Foto: AP

Alegerile pentru presedintia Ucrainei s-au terminat, iar rezultatul e ingrijorator pentru Romania. Asa cum arata rezultatele provizorii, "printesa Revolutiei Portocalii", premierul Iulia Timosenko, a pierdut. A castigat, in schimb, Viktor Ianukovici. Dubiosul ex-premier. Rusofilul.

Revenirea lui la putere va apropia, cel mai probabil, Ucraina de Rusia lui Putin si Medvedev si o va indeparta de Vest. In aceasta situatie, unele lucruri se vor schimba si in relatia nostra cu puterea de la Kiev. Iar ce mergea deja prost va ramane acolo cu siguranta.

Ce va fi mai rau. In primul rand, Ianukovici e la un pas de a forta alegeri anticipate pentru a dobandi majoritatea si in Parlamentul de la Kiev. Asta inseamna ca, in scopuri electorale, politicienii ucrainieni si-ar putea intensifica retorica dura, nationalista, fata de Romania.

Si ar putea ordona chiar si actiuni concrete, pentru imagine, pe plan intern, cum ar fi reinceperea lucrarilor la canalul Bastroe. Rezultatul: un dezastru ecologic pentru Delta Dunarii.

Unde mai pui ca Ianukovici este exponentul unui regim care a fost acuzat de tendinte dictatoriale, legaturi cu cercuri mafiote si uciderea de jurnalisti. Nu chiar partenerul ideal pentru democratizarea si stabilizarea regiunii.

Cat despre strangerea relatiilor cu Rusia, asta nu poate fi un lucru bun, data fiind atitudinea Kremlinului fata de noi. E posibil ca cele doua state sa se alieze contra Romaniei intr-o serie de chestiuni sau macar pentru ca Rusia sa profite ca nu mai are un "front de lupta" cu Ucraiana. Spre exemplu, in domeniul aprovizionarii cu gaze.

Fara disputele cu ucrainenii pe aceasta tema, rusii ar putea "jongla" mult mai usor cu preturile la gaze fata de noi. Mai ales in conditiile de acum, cand Rusiei nu ii pica deloc bine ca americanii amplaseaza scutul anti-racheta pe teritoriul nostru.

O administratie pro-rusa la Kiev mai poate insemna si ca departarea de Rusia pe care a inceput-o Moldova ar putea fi amenintata. Rusii pot santaja acum mai usor Chisinaul, dat fiind ca regiunea separatista moldoveana Transnistria nu va mai fi acum prinsa in "menghina" dintre Ucraina si teritoriul controlat de guvernul moldovean.

Ce ramane la fel? Indiferent cine castiga in Ucraina, o buna parte a elitelor, mai ales cele militare, vor continua sa priveasca Romania ca pe un inamic. Suna absurd, dar inalti oficiali militari ucraineni au aratat ca nu exclud o confruntare cu Romania. Aceeasi atitudine explica si de ce in Ucraina e acceptabila construirea canalului Bastroe, desi risca sa deterioreze grav relatiile cu Bucurestiul.

Ce-ar putea fi bine? Alegerea lui Ianukovici ar putea aduce macar un lucru bun - va pune probabil capat "razboaielor gazelor", astfel incat nu ne mai trezim cu gazele de la rusi taiate peste noapte.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Viktor Ianukovici presedinte Ucraina, #Ianukovici Ucraina relatii Rusia, #Romania Ucraina Ianukovici Rusia , #premier Ucraina