Timosenko asigura ca nu va mai exista nicio criza a gazului in urmatorii 10 ani

Marti, 29 Decembrie 2009, ora 22:27
1274 citiri
Timosenko asigura ca nu va mai exista nicio criza a gazului in urmatorii 10 ani

"Nu va mai exista nicio criza a gazului intre Rusia si Ucraina in urmatorii 10 ani", a declarat la Kiev premierul ucrainean Iulia Timosenko, intr-o conferinta de presa.

"Preturile gazului bazate pe formule exclud orice criza a gazului pentru cel putin 10 ani", a anuntat Timosenko, relateaza RIA Novosti.

Candidata la alegerile prezidentiale din luna ianuarie, Timosenko a respins acuzatiile adversarilor sai politici, care sustin ca pretul gazului pentru Ucraina este printre cele mai mari din Europa.

"As vrea sa dezmint declaratiile potrivit carora pretul gazului pentru Ucraina este cel mai mare din Europa", a spus premierul.

Potrivit acesteia, in 2009, tariful gazului pentru industria ucraineana a fost mai mic fata de pretul impus altor tari, cu exceptia Belarusului.

"Toate statele europene au platit pentru gazul destinat industriei un pret mai mare cu 50-100 de dolari fata de cel practicat pentru Ucraina", a subliniat Timosenko. Ea a precizat ca Belarusul se bucura de un pret mai mic pentru ca a oferit "50% din reteaua sa gaziera Rusiei".

Timosenko a dat asigurari ca, atat timp cat va fi premier, Ucraina va ramane proprietarul retelei gaziere si zacamintelor aflate pe teritoriul sau.

Declaratiile ruso-ucrainene pe tema gazelor sunt urmarite atent de europeni, care, la inceputul anului 2009, au avut de suferit aproape doua saptamani de pe urma intreruperii livarilor ruse de gaz in plina iarna, din cauza unui diferend legat de plata facturilor si de pretul gazului intervenit intre Kiev si Moscova.

UE primeste din Rusia 25% din necesarul de gaz, iar 80% din aceste livrari trec prin Ucraina, care este tara de tranzit.

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
#Iulia Timoseko criza gaze, #criza gaze Rusia Ucraina , #premier Ucraina