Timosenko da vina pe Iuscenko pentru esecul Ucrainei la Haga

Miercuri, 04 Februarie 2009, ora 22:50
3936 citiri
Timosenko da vina pe Iuscenko pentru esecul Ucrainei la Haga

'Esecul Ucrainei la Curtea Internationala de Justitie (CIJ) de la Haga reprezinta rezultatul activitatii directe a presedintelui Viktor Iuscenko si a ministrului de externe Vladimir Ograzko', a declarat premierul ucrainean Iulia Timosenko intr-o conferinta de presa sustinuta miercuri la Kiev, transmite Interfax-Ukraina.

'Tot ceea ce s-a intamplat in legatura cu Insula Serpilor, inclusiv contenciosul de la Haga, a avut loc sub patronajul direct al presedintelui si ministrului de externe. Guvernul nu a fost pus in tema cu detaliile acestui litigiu si avem nevoie de putin timp pentru a analiza situatia', a afirmat Timosenko, mentionand ca 'guvernul sau isi va face public punctul de vedere' in urmatoarele zile.

Declaratia premierului ucrainean intervine dupa ce Partidul Comunist din Ucraina a cerut marti declansarea procedurii penale impotriva presedintelui Viktor Iuscenko pentru 'tradarea intereselor nationale' , in contextul deciziei CIJ.

Initial, Ministerul ucrainean de Externe si Cancelaria prezidentiala au incercat sa musamalizeze esecul, dar fara efect asupra opiniei publice, citeaza Interfax o serie de experti ucraineni.

Astfel, administratia presedintelui Viktor Iuscenko a declarat ca in partea platoului ce i-a revenit Ucrainei s-ar afla practic toate zacamintele de petrol si gaze prospectate pana acum.

In realitate - sustin specialistii, Ucraina beneficiaza in urma verdictului CIJ de numai cele 12 mile de mare teritoriala din jurul Insulei Serpilor, zona care pana acum nu a fost nici prospectata, nici evaluata.

In cautarea tapului ispasitor pentru esecul de la Haga, la Kiev s-a intensificat razboiul dintre palate. In replica la acuzatiile premierului, seful Departamentului juridic din cadrul Cancelariei prezidentiale de la Kiev, Nikolai Poludennai, considera ca responsabilii de esecul Ucrainei la Haga trebuie cautati in ministerele de profil, adica in guvernul condus de Iulia Timosenko.

Potrivit expertilor, o demitere a ministrului ucrainean de externe Vladimir Ograzko trebuie luata in calcul, in pofida sprijinului de care acesta se bucura din partea presedintelui, avand in vedere ca seful statului este cel care gestioneaza diplomatia in Ucraina.

Un alt candidat la demitere ar putea fi ministrul ucrainean al justitiei, caruia i se reproseaza alegerea nu tocmai fericita a echipei de experti mandatata sa apere cauza Ucrainei in contenciosul cu Romania la Haga.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#timosenko, #Iuscenko, #esec Ucraina, #Haga , #premier Ucraina