Ziare.com

Timosenko va asista la semnarea contractelor de gaz

Luni, 19 Ianuarie 2009, ora 14:28

   

Timosenko va asista la semnarea contractelor de gaz
Premierul ucrainean Iulia Timosenko va asista la semnarea acordurilor ruso-ucrainiene privind livrarile si tranzitul gazului rusesc.

Companiile Gazprom si Naftogaz urmeaza sa semneze contractele la Moscova, la ora locala 15.30 (14.30 ora Romaniei), informeaza AFP.

Premierii rus si ucrainean, Vladimir Putin si Iulia Timosenko au anuntat duminica un acord asupra pretului la care Rusia va furniza gaz Ucrainei, dar fara a da cifre.

Acordul prevede ca Rusia va vinde Ucrainei gaz "la un pret calculat pe baza formulei europene", dar cu o reducere de 20% pentru anul 2009, "cu conditia ca preturile de tranzit sa ramana la nivelul fixat pentru 2008", a explicat Putin.

"Incepand din 1 ianuarie 2010, Ucraina si Rusia vor trece la preturi europene pentru gaz si pentru tranzit", a mai spus el. Presa rusa afirma, luni ca Ucraina va plati intre 350 si 360 de dolari pe mia de metri cubi de gaz rusesc.

Pana la sfarsitul anului 2008, Ucraina platea 179,5 dolari pe mia de metri cubi de gaze rusesti. In momentul esecului negocierilor pentru 2009, Rusia cerea Ucrainei un pret preferential de 250 de dolari, in timp ce Kievul era dispus sa plateasca 201 dolari.

Dupa sistarea gazului destinat Ucrainei, la 1 ianuarie, Kievul a anuntat ca e dispus sa plateasca cel mult 235 de dolari, insa conditiona acordul de o renegociere a contractului de tranzit pentru gazele rusesti destinate Europei.

Gazprom respinge posibilitatea renegocierii contractului de tranzit care ar fi valabil pana la 31 decembrie 2010 si spune ca nu mai este dispus sa dea gaze Ucrainei la pret preferential, cerand un pret aliniat celui european, 450 - 500 de dolari pe mia de metri cubi.

Ucraina percepe in prezent 1,7 dolari pe mia de metri cubi de gaz rusesc transportat pe 100 de kilometri. Daca initial dorea marirea tarifului la 2 dolari, in prezent Ucraina cere 1,8 dolari. Prin comparatie, Republica Moldova tranziteaza gazul rusesc la un tarif de 2,5 dolari, dar a cerut in toamna marirea acestui tarif.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 757 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Daca!

Fiecare tara ar incepe si definitiva cat mai repede necesarul din resurse interne am putea sai lasam pe rusi si ucraineni sa-si bage gazul undeva...intru bunastarea lor.Atunci sunt sigur ca nu ar mai fi atatea probleme cu inchiderea,deschiderea,tranzitul,pretul mc.etc.Asa ca prieteni,mintea la contributie si fiecare sa se gospodareasca intern.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor