Kievul isi alege duminica primarul

Vineri, 23 Mai 2008, ora 20:02
881 citiri
Kievul isi alege duminica primarul

Capitala Ucrainei isi desemneaza duminica primarul si Consiliul municipal, un scrutin care ar putea da indicii despre modul cum se pozitioneaza fortele politice rivale din tara si sansele lor la alegerile prezidentiale din 2010, apreciaza Reuters.

Niciuna dintre personalitatile de prim-plan ale scenei politice ucrainene - presedintele Viktor Iuscenko, rivala sa Iulia Timosenko si fostul premier prorus Viktor Ianukovici - nu candideaza la scrutinul de duminica. Dar toti trei, potentiali candidati la alegerile prezidentiale de la inceputul anului 2010, sunt reprezentanti de cate unul sau mai multi candidati.

Toti vor vrea sa vada cum ii priveste opinia publica, la mai mult de trei ani dupa Revolutia portocalie care i-a adus pe prooccidentali la putere.

"Lupta pentru Kiev are valoarea unui test in perspectiva alegerilor prezidentiale", explica Volodimir Fesenko, seful grupului de reflectie Penta. "Iar oponentii lui Timosenko folosesc acest scrutin ca o modalitate de a pune capat progreselor ei triumfatoare din ultimii ani, de a arata ca popularitatea ei este in scadere, in special in orasul unde era candva enorm de simpatizata", a mai spus acesta.

De la victoria lui Iuscenko in alegerile prezidentiale, dupa Revolutia portocalie din 2004, tabara prooccidentala a fost afectata de disensiuni din ce in ce mai puternice, care au dezamagit o mare parte din electorat. Timosenko a fost demisa din functia de premier dupa sapte luni si, desi alianta refacuta a obtinut o majoritate fragila la alegerile parlamentare de anul trecut si ea a redevenit premier in decembrie, disensiunile s-au adancit.

Totusi, Cernovetki, fost bancher care a fost acuzat de adversarii sai si ca a distribuit pachete cu alimente batranilor pentru a castiga voturi, conduce in sondajele de opinie cu circa 25% din intentiile de vot. Cei mai multi analisti considera ca Cernovetki beneficiaza cel putin de sprijinul tacit al lui Iuscenko, fiind cea mai buna varianta a presedintelui pentru a invinge candidatul sustinut de Timosenko.

Alti trei candidati care au legaturi cu tabara portocalie se claseaza in urma primarului in exercitiu in sondaje. Fostul campion la box Vitali Kliciko, care promite o administratie "puternica si cinstita", este pe locul al doilea cu 17% din intentiile de vot, dupa ce s-a clasat al doilea in cursa pentru primaria Kievului in urma cu doi ani.

Blocul lui Timosenko a avut 40% dintre voturi in capitala la alegerile parlamentare de anul trecut, dar candidatul sau, Oleksandr Turcinov, este creditat acum cu doar 6% din intentiile de vot, fiind pe locul trei in sondaje. La randul sau, Mikola Katerinciuk, aliat al sefului statului, beneficiaza de 4% din intentiile de vot.

Spre deosebire de situatia din alte foste republici sovietice vecine, campania pentru scrutinul de duminica a fost animata, concentrandu-se pe problemele privind locuintele, serviciile si profilul moral al candidatilor.

Ce cred englezii despre naționala României și cum o compară cu Ucraina
Ce cred englezii despre naționala României și cum o compară cu Ucraina
Englezii au analizat situația din grupa E, formată din România, Belgia, Slovacia și Ucraina, ultima fiind calificată după barajul cu Islanda. „Ucraina face parte din Grupa E, cu Belgia,...
Alertă majoră la granița NATO cu Ucraina. După atacul masiv al rușilor, Polonia și-a mobilizat avioanele proprii şi pe cele aliate
Alertă majoră la granița NATO cu Ucraina. După atacul masiv al rușilor, Polonia și-a mobilizat avioanele proprii şi pe cele aliate
Comandamentul operaţional al forţelor armate poloneze şi-a mobilizat propriile avioane şi pe cele aliate din cauza atacului intens cu rachete al Rusiei asupra teritoriului ucrainean care a avut...
#primarie, #alegeri, #Ucraina, #partide, #Viktor Iuscenko, #kiev, #prezidentiale, #Iulia Timosenko, #Viktor Ianukovici , #stiri Iulia Timosenko