Condiția cu care USR ar intra la guvernare alături de PNL, dacă nu va avea loc rotaţia premierilor. „Pe ultima sută de metri, da, dar cu Cătălin Drulă prim ministru”

Sambata, 04 Martie 2023, ora 11:32
2612 citiri
Condiția cu care USR ar intra la guvernare alături de PNL, dacă nu va avea loc rotaţia premierilor. „Pe ultima sută de metri, da, dar cu Cătălin Drulă prim ministru”
Cătălin Drulă FOTO / Facebook Cătălin Drulă

Vicepreşedintele USR, deputatul Iulian Bulai, a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, că nu crede că va avea loc rotaţia premierilor iar alianţa guvernamentală dintre PNL şi PSD se va rupe.

"Nu cred că se va face rotaţia pentru că, în ultimii 6 ani, este un fenomen recurent pentru PSD de a fugi de responsabilitate şi pentru PNL, la fiecare an şi jumătate, este un fenomen recurent să îşi schimbe liderii", a declarat Iulian Bulai.

Acesta a reiterat faptul că, în ipoteza ruperii coaliţiei de guvernare, USR este pregătit să intre alături de PNL la guvernare, însă doar cu Cătălin Drulă în funcţia de premier.

"USR este dispus oricând să guverneze dar vom accepta doar dacă preşedintele USR, Cătălin Drulă va ocupa poziţia de prim-ministru. Da, intrăm la guvernare pe ultima sută de metri, da, cu PNL, dar cu Cătălin Drulă prim ministru", a subliniat vicepreşedintele USR.

În ceea ce priveşte o eventuală suprapunere a alegerilor locale cu cele parlamentare, Iulian Bulai a precizat că USR nu este de acord.

"Constituţional nu se poate! Nici practic nu ar fi corect pentru alegători pentru că s-ar suprapune interesele locale cu cele naţionale", a spus deputatul Iulian Bulai.

USR, scor mic în sondaje

Un sondaj INSCOP făcut public la sfârșitul lunii februarie 2023 arată că partidele de guvernământ, PSD și PNL, dar și cele din opoziție, AUR și USR, au câștigat câteva procente în februarie, față de luna decembrie.

Astfel, intenția de vot în luna februarie, potrivit datelor INSCOP, a fost următoarea:

 • PSD – 31,7%
 • PNL – 22,3%
 • AUR – 18,2%
 • USR – 11,2%

Partidele create recent (Forța Dreptei, desprinsă din PNL, respectiv REPER, desprins din USR) nu au reușit să convingă alegătorii, înregistrând fiecare sub 1% din intențiile electoratului decis să voteze și care a exprimat o opțiune de vot.

Potrivit unui alt sondaj, de data aceasta al Centrului de Sociologie Urbană și Regională - CURS, realizat în perioada 10-20 ianuarie 2023, la întrebarea: "Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, dumneavoastră cu ce partid aţi vota?", românii au răspuns, după cum urmează:

 • PSD - 36% (34% în noiembrie 2022, 35% în septembrie, 37% în iulie, 35% în mai)
 • PNL - 22% (24% în noiembrie 2022, 22% în septembrie, 24% în iulie, 23% în mai)
 • AUR - 14% (12% în noiembrie 2022, 15% în septembrie, 12% în iulie, 10% în mai)
 • USR - 8% (9% în noiembrie 2022, 8% în septembrie, 7% în iulie, 9% în mai)
 • UDMR - 5% (5% în noiembrie 2022, 5% în septembrie, 5% în iulie, 5% în mai)
 • PMP - 4% (4% în noiembrie 2022, 4% în septembrie, 4% în iulie, 6% în mai)
 • PU-SL - 4% (4% în noiembrie 2022, 4% în septembrie, 4% în iulie, 4% în mai)
 • Alt partid - 7% (Forța Dreptei, ALDE, REPER, SOS România, Pro România, PER, ApP)

Eveniment Quarterly Report

Asumarea răspunderii Guvernului în Parlament. USR nu depune moțiune de cenzură, dar contestă legea la CCR
Asumarea răspunderii Guvernului în Parlament. USR nu depune moțiune de cenzură, dar contestă legea la CCR
Vicepreşedintele USR Dan Barna a declarat marţi, după angajarea în Parlament a răspunderii Guvernului pe proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare, că o moţiune de cenzură nu are...
Surpriza ultimului sondaj politic: Partidul Dianei Șoșoacă ar atinge pragul electoral dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare
Surpriza ultimului sondaj politic: Partidul Dianei Șoșoacă ar atinge pragul electoral dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, câștigător ar ieși PSD, potrivit ultimului sondaj politic realizat de CURS la comanda PNL. Lupta e strânsă pentru locul doi,...
#iulian bulai, #catalin drula, #USR, #coalitie pnl usr , #stiri politice