Dosarul cumnatului lui Ponta: Directorul Grossmann scapa de arestul preventiv

Marti, 03 Martie 2015, ora 23:13
4818 citiri
Dosarul cumnatului lui Ponta: Directorul Grossmann scapa de arestul preventiv
Foto: Masa Presei

Omul de afaceri Ilie Florin Dragan, director al SC Grossmann Engineering Group, arestat preventiv in dosarul privind deturnarea de fonduri europene destinate unui proiect de extinderea lucrarilor de canalizare in orasul Comarnic, va fi plasat in arest la domiciliu, a decis instanta suprema.

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a dispus, marti, inlocuirea arestarii preventive cu arestul la domiciliu in cazul omului de afaceri Ilie Florin Dragan, director al SC Grossmann Engineering Group, firma prin intermediul careia procurorii sustin ca Iulian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a accesat si decontat fraudulos fonduri europene in contractul de extindere a canalizarii din orasul prahovean Comarnic.

Dosarul Iulian Hertanu: Cumnatul premierului Ponta ramane in arest (Video)

Dragan a fost arestat in 20 februarie si a contestat masura preventiva, iar sentinta pronuntata marti, prin care acesta este plasat in arest la domiciliu, este definitiva si prevede punerea de indata in libertate a inculpatului de sub puterea mandatului de arestare.

Dragan este acuzat de participare la activitatea unui grup infractional, deturnare de fonduri europene si evaziune fiscala.

Potrivit procurorilor, in perioada 2011- 2015, Ilie Dragan, in calitate de director al Grossmann Engineering Group, impreuna cu Iulian Hertanu, Vladimir Ciorba si Mihail Coman, a constituit un grup infractional pentru a actiona in vederea adjudecarii frauduloase a unui contract de lucrari finantat preponderent din fonduri europene si insusirii, nelegale, a unor importante sume de bani, prin schimbarea destinatiei fondurilor obtinute in cadrul proiectului cu finantare europeana, precum si sustragerii de la plata contributiilor datorate catre stat, prin evidentierea unor cheltuieli nereale sau operatiuni fictive in documentele societatilor pe care le-au controlat

Contractul privind extinderea retelei de canalizare din Comarnic a fost atribuit de catre S.C. Hidro Prahova S.A. Ploiesti (societate cu capital integral de stat la care Consiliul Judetean Prahova este actionar majoritar) asocierii S.C. Grossman Engineering Group S.R.L. - S.C. Euro Construct Trading 98 S.R.L. si a fost semnat la data de 13 ianuarie 2012.

Ponta, despre dosarul cumnatului: Normal ca sunt afectat. Eu nu ma apuc sa mint poporul. Ma doare

Potrivit anchetatorilor, membrii grupului au deturnat din cadrul proiectului si au insusit in interes propriu suma totala de 7.797.410 de lei, bani ridicati in numerar din conturi ale persoanelor juridice si fizice, reprezentand un procent de aproximativ 54% din totalul sumelor identificate ca fiind achitate de S.C. Grossmann Engineerig SRL catre "partenerii" la care se pretinde ca au fost subcontractate lucrari.

Totodata, ar fi fost sustrasa de la plata catre stat, prin practici evazioniste, suma de 2.515.293 lei - 1.509.176 de lei reprezentand TVA si 1.006.117 lei reprezentand impozit pe profit.

Procurorii il acuza pe Dragan ca s-a implicat personal in efectuarea de plati de la S.C. Grossmann Engineerig SRL catre doua firme pe care le controla in calitate de asociat si administrator si ca a extras personal sume de bani din conturile S.C. Grossmann Engineerig SRL si ale altor doua firme controlate de grupul infractional si folosite in scopul aratat mai sus.

Proiectul privind extinderea retelei de canalizare in orasul Comarnic a inceput in anul 2012 si trebuia terminat anul trecut, termenul de finalizare fiind prelungit intrucat lucrarile nu sunt gata, fiind oprite in decembrie 2014.

Iulian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a fost asociat al SC Grossmann Engineering SRL alaturi de cetateanul german Grossmann Reinhold Karl si de Liviu Munteanu, pana in 7 mai 2014.

In Adunarea Generala de la acea data s-a decis ca partile sociale detinute de Iulian Hertanu si reprezentand 59,97% din capitalul social sa fie cesionate catre Liviu Munteanu. De asemenea, Iulian Hertanu i-a cesionat parti sociale reprezentand 0,01% din capitalul social si cetateanului german Grossmann Reinhold Karl. In aceste conditii, la SC Grossmann Engineering SRL au ramas asociati doar Grossmann Reinhold Karl si Liviu Munteanu.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor, in prezent Iulian Hertanu este administrator al SC Grossmann Engineering SRL.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Ilie Florin Dragan arest domiciliu, #Ilie Florin Dragan eliberat arest preventiv , #Victor Ponta
Comentarii
C
Cronos
rank 3
Atata timp cat Ponta este premier niciun verdict din acest proces