Despre Iulian Iancu

Iulian Iancu s-a nascut pe 6 octombrie 1960 la Gheraesti judetul Neamt. Este casatorit si are doi copii. Este inginer cu specializarea petrol si gaze si a urmat cursurile Universitatii Oxford din Marea Britanie, specializarea management si doctorand in stiinte (petrol si gaze) si in stiinte economice.

A fost secretar de stat in Ministerul Economiei si Cometrului, presedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gaze Naturale, director la Romgaz si Distrigaz Nord.

Studii

Inginer specialitatea petrol si gaze (1985);

University Business School - Oxford - Marea Britanie, specializarea management (1993 - 1998);

Auditor (1999);

Doctor in stiinte - Petrol si Gaze (2001);

Doctorand in stiinte economice (2003).

Activitate profesionala

Secretar de stat - Ministerul Economiei si Comertului (2000);

Presedinte Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gaze Naturale (2000);

Director general adjunct SNGN ROMGAZ SA (1999-2000);

Director "Distrigaz Nord" Tg. Mures (1998-1999);

Sef serviciu ROMGAZ (1997-1998);

Director distributie ROMGAZ (1989-1997);

Sef sector distributie ROMGAZ (1987 - 1989);

Inginer stagiar ROMGAZ (1985 - 1987);

Membru al Societatii Romane a Inginerilor din sectorul petrol si gaze naturale;

Consiliul Mondial al Energiei in calitate de Presedinte al Comitetului National Roman (2003);

Membru al Societatii Inginerilor Petrolisti din Houston SUA.

Membru in Asociatia pentru Protectia Sociala a Pensionarilor - MEE / RENEL.

Cadru didactic universitar la Academia de Studii Economice - Fac. Management;

Auditor - specializat AFAQ International.

Activitate politica

Vicepresedinte al Comisiei de Industrie si Comert - Organizatia PSD Bucuresti;

Membru al Biroului Coordonator al Organizatiei PSD Bucuresti.

Medierea conflictelor in negocierea Contractului Colectiv de munca cu organizatiile sindicale in sectorul energie, petrol si gaze naturale in calitate de Secretar de stat in MEC (2000-2004);

Presedinte al Autoritatii de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (2000);

Secretar de Stat in Ministerul Economiei si Comertului (2000-2004);

Membru al Consiliului de Supraveghere si indrumare al AVAS (2004);

Reprezentarea Ministerului Economiei si Comertului in relatia cu Parlamentul (2000-2004).

Publicatii

Circa 30 de lucrari stiintifice cu caracter tehnic si economic sustinute la reuniuni in plen si pe sectiuni in cadrul UE, piata regionala de energie in Europa de Sud-Est, Banca Mondiala si Fondul Monetar International, Consilii de Cooperare Economica dintre Romania si alte state;

Strategia de dezvoltare durabila a Romaniei in sectorul energetic - "Orizont 2025" - Coordonator comisie de elaborare (2001-2004);

Strategia de valorificare a surselor regenerabile de energie din Romania - coordonator Comisie de elaborare (2002-2003);

Strategia nationala de eficienta energetica - coordonator Colectiv de elaborare (2002-2004).

Distinctii si premii

Ordinul National pentru Merit in grad de cavaler acordat de presedintele Romaniei;

Diploma de excelenta acordata de FORMENERG SA.

Iancu acuza Guvernul ca vinde energie scumpa populatiei

In calitate de presedinte al Comisiei de Industrii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu i-a cerut in iulie 2008 premierului Tariceanu o explicatie privind preturile prea mari practicate de ANRE la energie, ce se afla in subordinea Guvernului.

"Ii cerem primului ministru sa prezinte public cum a fost posibil ca, prin decizii si ordine ale ANRE, energia ieftina a Romaniei sa se plimbe de la un producator roman la alt producator roman, prin intermediari. Sa faca aceasta analiza premierul si sa aduca la cunostinta opiniei publice cum a putut ANRE sa incarce discretionar populatia cu cea mai scumpa energie si sa faca posibile aceste tranzactii care nu fac altceva decat sa dirijeze prin intermediari profitul sistemului energetic", a declarat Iancu.

El a adaugat ca ANRE a dezechilibrat piata de energie si ca in primele sase luni ale anului 2008 s-a inregistrat cea mai mare vanzare de energie la export din ultimii sase ani, ceea ce ar arata ca cea mai ieftina energie a fost trimisa la export, cu influenta directa asupra pretului mare platit de populatie.

Grupul parlamentar al PNL l-a criticat pe Iulian Iancu, liberalii afirmand ca presedintele comisiei de industrii a Camerei si PSD sunt vinovati pentru cresterea preturilor la gaz, fiind autorii unor solutii dezavantajoase pentru Romania.

"Deputatul Iulian Iancu, devenind vedeta pe la toate posturile TV, explicandu-ne cum stau lucrurile in ceea ce priveste cresterea preturilor la gaz si energie, este de fapt un minicinos, care incearca sa scape de povara vinovatiei care-l apasa de foarte mult timp", se arata intr-un comunicat remis NewsIn de grupul parlamentar al deputatilor liberali.

Pedelistul Emil Boc l-a atacat pe Iancu intr-o conferinta de presa, sustinand ca „PSD este amnezic” iar Iancu „are un tupeu fara precedent”, din cauza ca PSD a semnat in 2001-2004 contractele abuzive referitoare la energie si gaze naturale, cand Iancu era Secretar de stat pentru energie.

"Populatia trebuie sa suporte scumpirile ca urmare a abuzurilor PSD din perioada 2001 – 2004", a spus liderul PD-L, adaugand ca Iulian Iancu a girat contractele din energie.

Iancu acuza folosirea unor tehnologii interzise dupa accidentul de la Petrila

In noimebrie 2008, social-democratul Iulian Iancu a acuzat conducerea Companiei Nationale a Huilei si actualul guvern de iresponsabilitate, deoarece au permis la Petrila folosirea unei tehnologii interzise dupa accidentul de la mina Vulcan.

Potrivit lui Iulian Iancu, "la mina Petrila s-a folosit o tehnologie care a fost interzisa dupa explozia de la mina Vulcan, fapt despre care stia toata lumea. Iresponsabilitatea se intinde de la directorul minei, a Companiei Nationale a Huilei, pana la guvern", a sustinut Iulian Iancu intr-o declaratie acordata Agerpres.

El a afirmat ca fostul guvern PSD a facut demersuri, pana in 2004, in vederea aplicarii strategiei de dezvoltare a sectorului minier, pentru contractarea unui credit de 200 de milioane de dolari, pentru imbunatatirea conditiilor de munca din mine. Ministrul liberal Sebastian Vladescu ar fi refuzat in 2006, contractarea acestui credit, impiedicand modernizarea tehnicilor de exploatare a carbunelui, a huilei in special.

Conform lui Iancu, inchiderea exploatarii de la Petrila ar duce la pierderea a 7% din productia energetica a Romaniei. Iancu a avertizat ca productia de carbune a scazut iar diferenta va trebui luata din import, urmand ca tona de carbune sa fie platita cu 240 si nu 40 de dolari.

Proiect de lege pentru protejarea naturii initiat de Iancu

Iulian Iancu a initiat in septembrie 2008 un proiect de lege potrivit caruia romanii trebuie sa plateasca in plus pentru fiecare sticla de plastic cumparata de la supermarket, dar si pentru dozele de aluminiu, cutiile de conserve si pungile de plastic.

Plata pentru ambalaje, era, potrivit proiectului de lege: 1 leu/ sticla de plastic, 1 leu/bax cutii de aluminiu, 1 leu/2 cutii de conserve si 1 leu/4 pungi de plastic, iar cei ce doresc sa isi recupereze banii trebuie sa duca inapoi ambalajul la supermarket, comerciantii urmand sa predea amabalajele la firme de colectare.

Garantia pentru aceste ambalaje este evaluata la un miliard de euro pe an, din care jumatate ramane in bugetul supermarketurilor din moment ce se apreciaza ca aproximativ 50% dintre ambalaje nu se vor restitui, iar legea nu prevede ca supermarketurile sa predea banii ramasi la Fondul de Mediu, la fel ca in alte tari.

Masina de colectat ambalaje si eliberat bonuri de garantie pe care care supermarketurile vor fi nevoite sa o cumpere este produsa de o singura firma, Tomra Systems, din Norvegia.  

Iulian Iancu
Iulian Iancu

Data nasterii: 6 octombrie 1960

Cariera:  inginer, om politic

Evenimente importante:  secretar de stat in Ministerul Economiei si Comertului, deputat, director ROMGAZ

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Iulian Iancu, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.