Iulian Iancu, votat pe repede-înainte la șefia ANRE după o dezbatere cu scandal. Cum și-a căpătat social-democratul eticheta de „omul Gazprom”

Joi, 09 Iunie 2022, ora 03:40
7054 citiri
Iulian Iancu, votat pe repede-înainte la șefia ANRE după o dezbatere cu scandal. Cum și-a căpătat social-democratul eticheta de „omul Gazprom”
Social-democratul Iulian Iancu are un trecut controversat FOTO Facebook / Iulian Iancu

Poziția lăsată goală de către fratele lui Paul Stănescu la șefia Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE) va fi ocupată de către un alt social-democrat cu trecut controversat, acuzat la un moment dat de un coleg de partid că ar face jocurile Rusie.

Comisiile reunite pentru industrii ale Parlamentului au votat miercuri, 8 iunie, noul vicepreședinte al ANRE după demisia lui Alexandru Stănescu de la finalul lunii februarie. Deși pentru această funcție erau înscriși patru candidați (Iulian Iancu, Scarlat Iriza, Florian Muntean și Victorel Florin Rădoi), în comisie a fost chemat doar unul singur, și anume propunerea venită din partea PSD. Iulian Iancu a primit 27 de voturi „pentru” și 6 împotriva. În favoarea sa au votat chiar și parlamentarii AUR

Iancu a blocat Legea offshore timp de 4 ani

Dezbaterile au fost însă marcate de scandal după ce deputatul USR Cristina Prună a acuzat coaliția PSD-PNL-UDMR că a împiedicat-o constant în timpul dezbaterii în a-și expune poziția vizavi de Iancu și presupusele sale legături cu Rusia. Iancu a fost acuzat în ultimii ani de mai multe ori că ar fi apropiat de interesele Rusiei în materie de energie.

Prună a amintit că în 2018, Iulian Iancu a fost cel care a „împins prin Comisia pentru Industrii și Servicii din Camera Deputaților acea lege offshore care a blocat investițiile, s-a dovedit acea lege a fi un dezastru pentru proiect, iar gazele din cel mai mare zăcământ din Marea Neagră au fost blocate până în 2022”.

Mai mult, „tot Iulian Iancu a fost promotorul faimoasei OUG 114 din 2018, care de asemenea a blocat investițiile în sectorul energetic, a făcut ca importurile de gaze rusești să crească de la 10% în 2017 la 25%-28% în zilele noastre, tocmai din cauza unor măsuri de plafonare a prețului la producător, de supraimpozitare a companiilor și astfel investițiile au fost blocate”, a mai adăugat Cristina Prună.

Mai mult, în 2019 președintele Klaus Iohannis refuza să îl numească pe Iancu în poziția de vicepremier pe probleme economice în guvernul Dăncilă, afirmând atunci că ar periclita „decizii asumate, în numele statului român, în baza parteneriatului strategic cu statele occidentale”.

Momentul în care Klaus Iohannis respinge propunerea lui Iulian Iancu VIDEO Youtube / Presidency

Ciolacu îi ia apărarea lui Iancu

Conform unor surse politice citate de News.ro, liderul PSD Marcel Ciolacu ar fi solicitat serviciilor secrete la mijlocul lunii martie un punct de vedere cu privire la numirea lui Iancu în conducerea ANRE. Câteva luni mai târziu însă, Ciolacu declară că îl susține pe Iancu pentru această funcție și că nu are știință că acesta ar fi lucrat sau lucrează pentru un stat străin.

„Iulian Iancu este propunerea PSD pentru un post de membru la ANRE, este susţinută de către mine pentru faptul că este un specialist în domeniu (...) Ce ştiu cu certitudine de sută la sută este că domnul Iulian Iancu este un specialist”, a declarat Ciolacu miercuri, 8 iunie.

Ce-l recomandă pe Iancu în funcție

Conform CV-ului, Iancu este licențiat în forajul sondelor și exploatarea zăcămintelor de petrol și gaze, diplomă obținută în 1985. În 2001, acesta obține un doctorat în științe la Universitatea de Petrol și Gaze, iar în 2007 primește un nou titlu de doctorat, de data aceasta în științe economice, la „Universitatea Ovidiu Şincai”. Deși apare cu titlul de universitate, instituția la care face referire Iancu este de fapt Institutul Social-Democrat (ISD) Ovidiu Șincai, o organizație non-profit cu scop declarat de profesionalizare a clasei politice. Totodată, institutul este considerat a fi unul al PSD.

Între 1985 și 1998 Iancu a lucrat la Romgaz, unde din funcția de inginer stagiar a urcat până la cea de director. În 2000, social-democratul a fost numit președinte al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), iar până în 2004 a fost și secretar de stat în Ministerul Industriei și Resurselor. În anul în care părăsește funcția, Iancu se înscrie în PSD și prinde primul său mandat de deputat.

Cum a căpătat eticheta de „Omul Gazprom

În 2012 numele lui Iulian Iancu era vehiculat pentru mai multe funcții de ministru, care în cele din urmă nu s-au mai concretizat, ca urmare a unor bănuieli că ar avea legături cu Gazprom. La acea dată presa scria că Ambasada SUA s-ar fi opus numirii sale, bănuielile fiind alimentate și de faptul că numele lui Iancu apărea în telegramele Wikileaks, acolo unde era prezentat drept „omul Gazprom”. Într-o telegramă a Ambasadei SUA la București din 2008, Georgian Pop, membru PSD, spunea despre colegul său de partid că este „controlat de Gazprom”. În octombrie 2017, Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei în guvernul PSD condus de Victor Ponta, scria pe Facebook că „marele câştigător” al unor modificări legislative iniţiate de Iancu „sunt cei de la Gazprom”.

De-a lungul anilor, social-democratul s-a luptat să scape de eticheta de om al rușilor, iar la începutul lui 2019 fostul lider PNL Ludovic Orban era forțat de către Tribunalul București să-i plătească daune morale în valoare de 20.000 de lei lui Iancu după ce și el afirmase despre social-democrat că este „omul Gazprom”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
România marchează o creștere importantă a producției industriale. Ciolacu: ”Pentru că s-a bazat foarte mult pe investiții şi nu pe consum”
România marchează o creștere importantă a producției industriale. Ciolacu: ”Pentru că s-a bazat foarte mult pe investiții şi nu pe consum”
Cu un avans de 2,7%, România se numără printre ţările membre UE cu cele mai importante creşteri ale producţiei industriale din blocul comunitar, arată datele publicate, luni, de Oficiul...
#Iulian Iancu, #ANRE, #conducere anre, #omul gazprom, #legea offshore, #PSD , #stiri Iulian Iancu