Război în PSD. Marcel Ciolacu se opune numirii ”omului Gazprom” la șefia ANRE - Surse

Joi, 03 Martie 2022, ora 13:06
15959 citiri
Război în PSD. Marcel Ciolacu se opune numirii ”omului Gazprom” la șefia ANRE - Surse
Iulian Iancu s-a opus exploatării de către firme americane a gazului metan din Marea Neagră aflat pe teritoriul controlat de România FOTO Hepta

Liderul PSD Marcel Ciolacu se opune ca fostul parlamentar social-democrat Iulian Iancu să fie numit în conducerea ANRE, în locul lui Alexandru Stănescu, susțin surse politice pentru Ziare.com.

Iulian Iancu, sprijinit de Liviu Dragnea, a fost principalul pion politic care a blocat investițiile americane pentru extragerea gazului din Marea Neagră. Chiar și colegii de partid au acuzat că Iulian Iancu ar face jocurile rușilor de la Gazprom. După ce Marcel Ciolacu a ajuns în fruntea PSD, Iulian Iancu a fost trecut pe linie moartă.

”Am văzut că presa a vehiculat două variante pentru ANRE: Eugen Nicolicea și Iulian Iancu. De Nicolicea nici nu a fost vorba, iar pe Iulian Iancu nu-l vrea Marcel Ciolacu, deși Iancu pune presiune să ajungă la ANRE”, susțin surse din conducerea PSD pentru ziare.com.

În era Dragnea, Iulian Iancu a fost președinte al comisiei pentru industrie și servicii din Camera Deputaților, fiind unul dintre parlamentarii-cheie din PSD care au modificat legislația din zona energiei, astfel încât a provocat plecarea companiei americane ExxonMobil din România. Prin urmare, țara noastră nu a scos nici până în prezent vreun metru cub de gaze din Marea Neagră, fiind dependentă de gazul rusesc.

În 2016, Iulian Iancu a candidat la parlamentare pe listele PSD în Constanţa, fiind puternic susţinut de omul de afaceri Gabriel Comănescu, patronul firmei de foraje maritime Grup Servicii Petroliere. Grup Servicii Petroliere (GSP) este firma română cu cele mai puternice legături de afaceri cu Rusia.

În august 2019, președintele Klaus Iohannis a respins numirea lui Iulian Iancu în funcția de vicepremier pentru teme economice. Șeful statului l-a acuzat pe Iancu că ar periclita „decizii asumate, în numele statului român, în baza parteneriatului strategic cu statele occidentale”.

Imediat, Sputnik, organul oficial de propagandă al Rusiei, i-a luat apărarea deputatului PSD numindu-l ”un vechi deputat care s-a luptat pentru resursele României” și ”unul dintre cei mai buni specialiști în domeniul petrol-gaze-energie”.

Iulian Iancu a fost acuzat chiar de colegi de partid că e apropiat de Rusia. În 2008, într-o telegramă a Ambasadei SUA la Bucureşti, Georgian Pop spunea despre colegul său de partid, Iulian Iancu, că este „controlat de Gazprom”.

În octombrie 2017, Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei în guvernul PSD condus de Victor Ponta, scria pe Facebook că „marele câştigător” al unor modificări legislative iniţiate de Iancu „sunt cei de la Gazprom”.

În noiembrie 2017, Ludovic Orban, la acea dată lider al PNL, spunea: „Domnul Iancu este omul Gazprom. Nu m-am sfiit niciodata s-o zic. Amendamentele sale sunt făcute sa torpileze proiectul BRUA si reducerea dependentei de gazul rusesc”.

În 2019, Tribunalul Bucureşti a decis ca preşedintele PNL să-i plătească lui Iancu daune morale de 20.000 lei. Decizia nu este definitivă.

În 2020, după ce PSD a fost preluat de Marcel Ciolacu, Iulian Iancu a pierdut șefia Comisiei de industrii din camera Deputaților. În același an, Iulian Iancu și-a dorit un post de conducere la Agenția Națională pentru Reglementare în Energie (ANRE), dar nu a fost susținut de Marcel Ciolacu, susțin sursele citate.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Iulian Iancu, #sefia anre, #razboi PSD, #ciolacu iancu, #omul gazprom , #stiri PSD