Iancu propune masuri pentru scaderea pretului gazelor si al electricitatii

Joi, 11 Noiembrie 2010, ora 22:28
1441 citiri
Iancu propune masuri pentru scaderea pretului gazelor si al electricitatii
Foto: VirtualArad

Iulian Iancu, deputat PSD, a declarat joi ca Executivul poate lua rapid masuri pentru reducerea pretului gazelor cu pana la 50% si a pretului energiei electrice cu pana la 30% pentru categoriile vulnerabile.

Acest lucru s-ar putea face prin folosirea gazelor din productia interna si modificarea cosului de energie electrica.

"Propunem Guvernului ca imediat sa treaca la reducerea pretului gazelor naturale cu pana la 50% pentru populatia vulnerabila, iar Guvernul are obligatia, nesolutionata inca din iulie 2007, de a defini consumatorul vulnerabil", a spus Iancu, in replica la afirmatiile lui Traian Basescu de joi, care spunea ca in Romania traiesc aproximativ 13 milioane de asistati sociali.

Deputatul PSD a explicat ca exista o directiva a Uniunii Europene care spune ca pentru serviciile de interes public se pot folosit diverse masuri privind pretul si calitatea serviciului fara a fi considerate ajutoare de stat.

Iancu a afirmat ca reducerea pretului gazelor cu pana la 50% se poate face prin folosirea doar a resurselor din productia internar, unde pretul este de aproximativ 150 de dolari pe mia de metri cubi, fata de 400 de dolari, cat se plateste pentru gazele din import.

In ceea ce priveste pretul energiei electrice, acesta poate fi redus pentru categoriile vulnerabile cu pana la 30% prin modificarea cosului de energie si utilizarea surselor de energie hidro si nucleara in special pentru populatie si institutiile de interes public, cum ar fi scolile. "Acest lucru se poate face modificand cantitatile din contractele baietilor destepti de astazi", a subliniat pesedistul.

In acest context, Iancu a acuzat Guvernul ca a dus Romania in situatia in care tara a incetat sa mai aiba mandat de negociere in Comisia pentru negocierea realizarii unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda si a solicitat autoritatilor sa deblocheze situatia.

"Solicitam Guvernului sa abandoneze alte preocupari si sa se indrepte catre aceste investitii, sa emita urgent un memorandum. Este obligatorie reintrarea in procesul de negociere si crearea celor doua reactore", a mai spus Iancu.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Iulian Iancu, #Iancu preturi gaze, #Iulian Iancu gaze , #stiri Iulian Iancu