Iancu propune masuri pentru scaderea pretului gazelor si al electricitatii

Joi, 11 Noiembrie 2010, ora 22:28
1359 citiri
Iancu propune masuri pentru scaderea pretului gazelor si al electricitatii

Iulian Iancu, deputat PSD, a declarat joi ca Executivul poate lua rapid masuri pentru reducerea pretului gazelor cu pana la 50% si a pretului energiei electrice cu pana la 30% pentru categoriile vulnerabile.

Acest lucru s-ar putea face prin folosirea gazelor din productia interna si modificarea cosului de energie electrica.

"Propunem Guvernului ca imediat sa treaca la reducerea pretului gazelor naturale cu pana la 50% pentru populatia vulnerabila, iar Guvernul are obligatia, nesolutionata inca din iulie 2007, de a defini consumatorul vulnerabil", a spus Iancu, in replica la afirmatiile lui Traian Basescu de joi, care spunea ca in Romania traiesc aproximativ 13 milioane de asistati sociali.

Deputatul PSD a explicat ca exista o directiva a Uniunii Europene care spune ca pentru serviciile de interes public se pot folosit diverse masuri privind pretul si calitatea serviciului fara a fi considerate ajutoare de stat.

Iancu a afirmat ca reducerea pretului gazelor cu pana la 50% se poate face prin folosirea doar a resurselor din productia internar, unde pretul este de aproximativ 150 de dolari pe mia de metri cubi, fata de 400 de dolari, cat se plateste pentru gazele din import.

In ceea ce priveste pretul energiei electrice, acesta poate fi redus pentru categoriile vulnerabile cu pana la 30% prin modificarea cosului de energie si utilizarea surselor de energie hidro si nucleara in special pentru populatie si institutiile de interes public, cum ar fi scolile. "Acest lucru se poate face modificand cantitatile din contractele baietilor destepti de astazi", a subliniat pesedistul.

In acest context, Iancu a acuzat Guvernul ca a dus Romania in situatia in care tara a incetat sa mai aiba mandat de negociere in Comisia pentru negocierea realizarii unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda si a solicitat autoritatilor sa deblocheze situatia.

"Solicitam Guvernului sa abandoneze alte preocupari si sa se indrepte catre aceste investitii, sa emita urgent un memorandum. Este obligatorie reintrarea in procesul de negociere si crearea celor doua reactore", a mai spus Iancu.

Citeste si:
Pedepse de trei ori mai mare pentru cei care agresează animale. Cum e pedepsită zoofilia
Pedepse de trei ori mai mare pentru cei care agresează animale. Cum e pedepsită zoofilia
Noile prevederi legale privind protecţia animalelor, care stabilesc sancţiuni mai dure pentru persoanele care comit orice act de cruzime sau violenţă asupra acestora, au intrat, joi în...
George Simion, scandal monstru după ce a încercat să intre cu forța într-o televiziune. Liderul AUR a urlat la un angajat: „Bă, cine ești tu?” VIDEO
George Simion, scandal monstru după ce a încercat să intre cu forța într-o televiziune. Liderul AUR a urlat la un angajat: „Bă, cine ești tu?” VIDEO
Președintele AUR George Simion a încercat miercuri seară, 18 mai, să intre în sediul televiziunii Digi24 însă a fost oprit de către paznicii postului. Conform unor imagini publicate chiar...