Senatorul Iulian Urban spune ca isi mentine demisia din PDL, urmand sa activeze ca independent si sa voteze "alaturi de presedintele Senatului, Vasile Blaga".
El ii ironizeaza pe parlamentarii USL, care par sa se fi razgandit si sa nu mai demisioneze, spunand ca oricum ei sunt in greva inca de la preluarea mandatelor, pentru ca mai mult lipsesc decat vin la sedinte.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, Iulian Urban sustine ca nu are de ce sa ramana intr-un partid in care "foarte putini oameni mai sunt sefi de echipa" si care este condus de cei care au facut din realegerea pentru un nou mandat "scopul vietii lor".
Senatorul, de profesie avocat, va continua sa activeze in mediul privat, in calitate de profesionist, in conditiile in care partidele nu sunt deloc dornice sa profite de expertiza unora ca el, ci "se bazeaza pe membri de partid loiali, care sunt doar oameni politici, iar profesional sunt de multe ori zero barat sau sub zero".
"Asta este ceea ce impiedica in momentul de fata partidele sa se reformeze, sa devina credibile si politica romaneasca sa aiba o sansa ca pe viitor sa creasca", crede Iulian Urban.
In opinia sa, este nevoie de o remaniere a Guvernului, nu neaparat de o schimbare a premierului, ci de inlocuirea ministrilor care s-au erodat sau sunt neperformanti.
Cat despre UDMR, Urban crede ca acesta este "cel mai romanizat" partid parlamentar, dand dovada de toate metehnele specifice politicii dambovitene.
Va mentineti decizia de a demisiona din PDL sau v-ati razgandit intre timp?
Eu nu sunt Mircea Diaconu de la PNL, ca sa ma razgandesc. Nu am de ce sa revin asupra demisiei, in primul rand pentru ca eu nu am venit in PDL muritor de foame sau prelucrator prin aschiere, eu sunt in domeniul meu juridic, ma pricep la ceea ce fac, or, in patru ani de zile nimeni sa nu iti ceara macar o parere, un punct de vedere, expertiza, duce in mod inevitabil la luarea unei asemenea decizii.
In al doilea rand, nu am de ce sa raman intr-un PDL in care foarte putini oameni mai sunt sefi de echipa si aceia au fost, in general, dati la o parte la Congres, iar multi dintre cei care s-au ales sefi demonstreaza faptul ca nu se pricep decat sa isi conserve propriile sanse, pe care si le atribuie ei, in realegerea intr-un nou mandat, facand din asta scopul vietii lor, si, in schimb, fugind extrem de speriati in momentul in care trebuie sa isi asume o pozitie publica, atunci cand trebuie sa sprijine niste masuri. Ca atare, eu cred ca am luat decizia corecta.
Ca si grup parlamentar veti merge la independenti?
Nu, nici vorba, nu am ce sa caut la UNPR. El este, din punctul meu de vedere, o solutie gasita pentru a mentine actualul guvern, insa eu nu caut alt partid.
Voi vota in continuare absolut toate legile si toate initiativele care implica luarea unor masuri de reforma in Romania, voi vota, in general alaturi de grupul PDL, dar acum, din postura de independent, imi voi putea permite sa nu mai votez orbeste orice act normativ care, ulterior, esueaza pe undeva pe la Curtea Constitutionala sau in alta parte.
Iar in cadrul grupului parlamentar PDL, daca vor exista diferente de opinie, cred ca ma voi situa cu votul meu alaturi de presedintele Senatului, Vasile Blaga.
Ce parere aveti despre greva parlamentara a USL, anuntata de Crin Antonescu?
Vad ca ba isi dau demisia, ba nu-si dau demisia ...Dincolo de a fi politician, in viata, daca ti-ai asumat niste decizii, e bine sa mergi cu ele pana la capat. Vad ca sunt nehotarati, ei nu vor decat sa vina la putere, ca sa se adape de la resursa banilor publici cat mai repede.
Chestia asta cu greva parlamentara cred ca va tine, pentru ca, spre deosebire de demisie, inseamna ca pentru cateva luni de zile, pana la alegeri, vor continua sa beneficieze de avantajele functiilor pe care le detin, masina, cazare, bani, sume forfetare, vorbit la telefon pe bani publici.
Va fi o solutie viabila si pe placul lor, mai ales ca multi dintre cei de la USL sunt intr-o permanenta greva parlamentara, uitati-va la Crin Antonescu, la cat de rar vine pe la Senat, omul asta este intr-o permanenta greva parlamentara, de la inceputul mandatului.
Dar ce vor putea obtine in acest mod, vor putea bloca legile organice sau care va fi efectul concret al actiunii lor politice?
Nu vor obtine nimic, pentru ca Puterea se va mobiliza la vot, inclusiv la legile organice. Dar vor reusi sa se situeze pe pozitii contrare la absolut orice.
Pe de alta parte, greva parlamentara este o gaselnita importanta pentru Opozitie, stiti de ce? Altfel ar trebui sa se mobilizeze, sa vina la vot, sa se opuna legilor promovate de Guvern, ceea ce va fi dificil pentru ca, va repet, baietii astia nu prea vin la serviciu.
Ei si asa nu prea vin la comisii, nu vin la plen, pentru ei greva parlamentara e un "modus vivendi" pe care acum l-au imbracat in aceasta haina, a "luptei marete" pentru a da jos Guvernul.
Dar eu cred ca, pentru un simplu cetatean, asa cum voi fi si eu, daca ai un dram de minte si vrei ceva de la tine si de la tara asta, nu poti sa votezi niste oameni care sunt in greva parlamentara de cand au fost alesi deputati si senatori.
Opozitia trebuie sa vina si sa voteze!
Ce parere aveti despre o remaniere a Guvernului?
Cred ca este oportuna, sunt ministri care s-au erodat, sunt si ministri care au o slaba "prezenta scenica".
Se anunta vremuri extrem de grele pentru Europa. S-a demonstrat faptul ca planul de austeritate pe care Germania l-a cerut UE nu se poate aplica decat germanilor, pentru ca neamtul e neamt: ii tai salariul, el munceste, pentru ca stie ca face parte dintr-un colectiv in care toti sunt cel putin la fel de performanti si atunci au sanse foarte mari sa iasa la liman, lucru care nu se poate aplica majoritatii celorlalte popoare din Europa, mai ales celor din sud-estul Europei, mai ales celor de aici.
Din punctul meu de vedere ar trebui ca in guvern sa isi faca loc oameni puternici, iar Guvernul ar trebui sa fie destul de intelept sa isi tina fiecare senator si deputat aproape ca sa il sustina in Parlament.
Daca Guvernul ar sti ca se bazeaza pe oameni loiali si inteligenti, ma refer la grupurile parlamentare care sustin Puterea, atunci, da, probabil ca aceasta solutie, a intrarii unor tehnocrati in Guvern, sa fie solutia salvatoare.
Dar eu am aceeasi problema si cu unii membri ai grupurilor parlamentare care sustin Puterea: si acolo exista chiulangii, si acolo exista neseriozitate, trebuie sa mergi cu arcanul dupa ei.
Poate de asta am si luat decizia de a demisiona: de multe ori le spuneam, nu cu rautate, ca e posibil sa se ajunga la o solutie gresita. Si acum imi aduc aminte ca am atras atentia unor "mari specialisti" care lucrau la comasarea alegerilor ca este neconstitutional sa prelungesti prin lege mandatul unui primar, pentru ca scrie in Constitutie ca mandatul este de 4 ani si nu poate fi prelungit, inseamna ca incalci Constitutia. Mi s-a raspuns: Lasa ca stim noi mai bine! Iata ca lucrurile nu au stat asa.
Si atunci, in conditiile in care nu are nimeni nevoie de tine ca specialist, te duci acasa.
Probabil ca o alta caracteristica a fost si ca daca nu am apucat sa cer ceva pentru mine, un contract de la stat sau ceva de genul asta. Iarasi, s-a considerat ca nu sunt manipulabil, nu au cu ce sa ma aiba la mana, si atunci am fost tinut deoparte in plan decizional, atat in conducerea partidului, cat si la organizatia judeteana.
Asta este experienta mea si eu cred ca nimeni, niciun specialist din tara asta, nu ar trebui sa aiba impresia ca, daca intra intr-un partid, cineva il va intreba lucruri din aria lui profesionala, pe care sa le foloseasca cu adevarat.
Acesta este cel mai mare handicap pe care toate partidele il au in momentul de fata: asa cum se gandesc in campania electorala ca singura modalitate de a castiga alegerile e sa cumpere voturile, nu sa te prezinti cu niste oameni integri si sa intri intr-o competitie corecta, tot asa, se bazeaza pe membri de partid loiali, care sunt doar oameni politici, iar profesional sunt de multe ori zero barat sau sub zero, eliminandu-i pe profesionisti.
Asta este ceea ce impiedica in momentul de fata partidele sa se reformeze, sa devina credibile si politica romaneasca sa aiba o sansa ca pe viitor sa creasca.
Revenind la remaniere: credeti ca ar trebui schimbat si premierul Emil Boc?
Din punctul meu de vedere nu stiu daca e vorba neaparat de premier, solutiile tehnice vin de la ministri. In conditiile in care vezi ca sunt ministri care au mari deficiente in ceea ce priveste elaborarea unor strategii sau continuarea unor masuri de reforma curajoase, aici este problema.
Credeti ca UDMR va ramane in coalitie pana la capat sau va "fura startul" si se va alatura Opozitiei?
Cu mici exceptii, pentru ca am foarte multi prieteni acolo si sunt profesionisti desavarsiti, UDMR este cel mai "romanizat" partid dintre toate cele care exista in Parlamentul Romaniei, referindu-ma la relele apucaturi, la relele metehne.
Mai pe romaneste, UDMR va ramane la guvernare cat timp stie ca sta langa partidul care insurubeaza si desface capacul de la borcanul cu miere.