Urban: Numirea lui Lazaroiu s-a facut cu incalcarea statutului partidului - Interviu

Duminica, 12 Iunie 2011, ora 13:28
3824 citiri
Urban: Numirea lui Lazaroiu s-a facut cu incalcarea statutului partidului - Interviu

Senatorul PDL Iulian Urban este de acord cu reorganizarea teritoriala a Romaniei, precizand ca in acest fel va fi redusa birocratia iar cetatenii vor avea de castigat.

El a declarat intr-un interviu pentru Ziare.com ca ar fi o idee buna ca statul sa suporte toate cheltuielile de schimbare a documentelor cetatenilor.

Despre acuzatiile social democratilor, potrivit carora PDL doreste un numar mai mic de prefecturi si Consilii Judetene pentru ca sunt mai usor de controlat, Iulian Urban spune ca sunt doar basme.

Senatorul PDL a mai declarat ca este pentru un Parlament unicameral si pentru reducerea numarului de parlamentari. In opinia sa, Romania are prea multi parlamentari care cheltuiesc mult si nu fac mai nimic. Astfel, Iulian Urban considera ca Parlamentul are nevoie de cel mult 250 de alesi.

In ceea ce priveste numirea lui Sebastian Lazaroiu la Ministerul Muncii, senatorul spune ca este o alegere buna dar, afirma el, a fost facuta cu incalcarea statutului partidului. "Trebuia sa se dezbata aceasta problema in Colegiul National, nu s-a facut acest lucru, s-a incalcat statutul, iar eu zic ca nu este bine", a subliniat Urban.

Senatorul Iulian Urban a mai afirmat ca este sigur ca vor mai pleca democrat liberali din partid. Si asta pentru ca, spune senatorul, nu e usor sa ai un mandat.

Ce parere aveti despre reorganizarea judetelor?

Atata timp cat reduce birocratia mi se pare o idee foarte buna si cred ca ar trebui dublata si de reducerea numarului de Primarii, pentru ca in Danemarca, Belgia, s-a demonstrat faptul ca prin reducerea numarului celor care administreaza unitatile administrativ-teritoriale practic cetateanul a avut de castigat, intrucat aparatul birocratic a scazut. Teoria aceasta ca trebuia sa avem cate o primarie la fiecare 100 de metri ca sa fie administratia aproape de cetatean mi se pare doar o teorie prin care incearca foarte multi primari si consilieri locali sa isi justifice menirea pe lume cand ei de fapt nu fac absolut nimic in sprijinul cetatenilor.

Nu se vor cheltui prea multi bani pentru aceasta reorganizare teritoriala a Romaniei?

Eu cred ca aceasta chestie se poate face intr-un termen de un an, doi, trei, cinci. Ba chiar mai mult, statul ar putea sa vina si sa spuna ca toate cheltuielile de schimbare a documentelor cetatenilor sa se faca fara niciun fel de costuri din partea acestora. Daca o sa punem in balanta ce castiga Romania si faptul ca din 2013 nu putem sa mai absorbim fonduri europene decat daca Romania este organizata pe regiuni, castigul dupa parerea mea este clar in favoarea noastra.

PSD acuza PDL ca doreste un numar mai mic de Prefecturi si Consilii Judetene pentru ca sunt mai usor de controlat

Astea sunt basmele Opozitiei. Dimpotriva, mai putini prefecti inseamna mai putin aparat, dispar presedintii de Consilii Judetene ceea ce iarasi este un lucru extraordinar si, repet, coroborat cu eventuala reducere a numarului de Primarii prin comasarea unor unitati administrativ teritoriale care astazi nu isi justifica denumirea de comuna, de oras si asa mai departe, Romania va avea de castigat. Daca tot facem o reforma pai sa facem si la nivel parlamentar, la nivelul administratiei publice locale, la nivelul organizarii administrativ teritoriale a tarii, adica sa o facem si sa stim ca incercam sa vedem lucrurile intr-un mod cat mai simplificat.

Cum ar trebui sa arate Parlamentul, in opinia dumneavoastra? Sunteti pentru un Parlament bicameral sau unicameral?

Pentru un Parlament unicameral. Pe mine ma mira Cristian Preda ca peste noapte s-a culcat cu o idee si s-a trezut cu alta. Vazand cum functioneaza Parlamentul Romaniei in momentul de fata, este absolut inutil ca o lege sa fie dezbatuta de doua randuri de comisii si sa fie votata de doua ori, pentru ca pana la urma nu conteaza decat Camera decizionala. Acolo se fac jocurile, acolo se trag sforile, iar din punctul meu de vedere este o pierdere de timp in traseul unei legi sa mearga din Camera unde este discutata initial la Camera decizionala.

Asa ca eu sunt pentru un Parlament unicameral si pentru reducerea numarului de parlamentari, iar in conditiile in care Romania s-ar imparti in opt unitati administrativ teritoriale eu cred ca parlamentarii sa fie undeva la maximum 250. Pentru ca si 300 sa stiti ca sunt foarte multi.

Cristian Preda spunea ca si-ar dori 314 parlamentari.

O fi impartit cu acceleratia gravitationala a Pamantului sau nu stiu cum de i-a dat fix 314. Dar acum si un parlamentar in plus sau in minus conteaza. Ganditi-va cat cheltuie un parlamentar si ce face el, pentru ca nu face mai nimic. Uitati-va ca in momentul de fata un sfert dintre parlamentari de la inceputul mandatului nu au facut decat sa isi schimbe partidul. Uitati-va de asemenea ca sunt foarte multi parlamentari care sunt absenti din procesul legislativ. Nu au nicio parere, nu au niciun punct de vedere, nu exprima opinii decat la nivel politicianist. Ei nu vin cu o expertiza reala din domeniul in care isi desfasoara activitatea ca si meserie ca sa aduca cu adevarat un plus si valoare actului legislativ.

Traian Basescu a cerut ministrilor sa se gandeasca daca mai pot face parte din Guvern dupa 30 iunie. Urmeaza o remaniere?

Probabil ca Traian Basescu le-a spus altceva: "ganditi-va foarte bine ce vreti sa faceti fiecare dintre voi, ganditi-va ca trebuie sa facem aceasta reforma institutionalizata si daca va simtiti in stare sa ramaneti, sa va inhamati la caruta bine, daca nu plecati, renuntati, lasati-i pe altii care pot". Acesta cred ca a fost mesajul presedintelui.

S-a discutat in PDL despre schimbarea premierului?

Mai mult despre schimbarea preierului s-a discutat la nivelul celor care l-au sustinut in campania pentru alegerile din interiorul partidului. Tocmai ciudat este faptul ca cine a spus ca nu ar trebui schimbat fac parte dintre cei care au sustinut cealalta motiune. Din punctul meu de vedere cred ca premierul trebuie sa isi duca mandatul pana la capat, pana in 2012.

Despre numirea lui Sebastian Lazaroiu la Ministerul Muncii ce parere aveti?

Eu zic ca este o alegere buna, a fost o chestie corecta, o alegere pe care o sa vedem ca va avea rezultate, insa din pacate s-a facut cu incalcarea statutului partidului. Trebuia sa se dezbata aceasta problema in Colegiul National, nu s-a facut acest lucru, s-a incalcat statutul, iar eu zic ca nu este bine. Am avut un Congres, am adoptat un statut, iar el trebuie respectat. Nu avem voie sa facem numiri, indiferent care ar fi motivul si oricat de bun este omul pe care il propui, pentru ca tot el ar fi fost ales chiar daca ar fi trecut prin Colegiul National, dar din punctul meu de vedere trebuia sa se respecte statutul partidului.

Vor mai pleca democrat liberali din partid

Cu siguranta ca vor pleca, pentru ca nu e usor sa ai un mandat. Dupa parerea mea acest Parlament are cel mai greu mandat din ultimii 20 de ani, tocmai din cauza acestor schimbari care lovesc in esenta dupa care s-a cladit clasa politica romaneasca. Si din punctul acesta de vedere este foarte greu sa faci reforme, foarte multi pleaca, iar cei care pleaca nu isi dorsec ca unele lucruri sa fie schimbate, pentru ca este foarte greu sa ramai si sa aperi o reforma de o asemenea amploare, care vizeaza clasa politica, administratia publica locala si centrala.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#reorganizare teritoriala Urban, #Lazaroiu ministrul Muncii Urban , #senator