Iulian Urban, despre legile votate din greseala si motiune - Interviu

Duminica, 24 Octombrie 2010, ora 10:20
2472 citiri
Iulian Urban, despre legile votate din greseala si motiune - Interviu

Parlamentarii romani merg la sedintele de plen fara sa stie pe ce lume traiesc, fara sa aiba la ei macar o ordine de zi, afirma senatorul PD-L Iulian Urban. Intr-un interviu acordat Ziare.com, democrat liberalul a declarat ca parlamentarii care au votat din greseala reducerea TVA la 5% pentru produsele alimentare de baza si neimpozitarea pensiilor mai mici de 2.000 de lei ar fi trebuit sa isi recunoasca vina.

In opinia sa, presedintele Traian Basescu ar trebui sa aiba "un ton taios si acid" la adresa parlamentarilor, indiferent din partidul din care provin, care absenteaza de la lucrari, care manifesta un dezinteres fata de ceea ce trebuie sa faca in Parlament.

Pe de alta parte, Iulian Urban a declarat in interviul acordat Ziare.com ca motiunea de cenzura initiata de Opozitie nu va trece pentru ca, afirma el, cei care au initiat-o nu isi doresc acest lucru.

- Ce parere aveti despre situatia actuala din politica romaneasca. Cum comentati faptul ca parlamentarii voteaza mai nou legile din greseala?

Eu cred ca aici este vorba de o problema pe care o avem la nivelul Parlamentului, la nivelul parlamentarilor, care au trecut deja de momentul la care nu mai serveau sedintele de plen, sedintele de comisii, astfel incat am ajuns in situatia in care pur si simplu se duc in sala de plen fara sa stie pe ce lume traiesc, fara sa aiba la ei macar o ordine de zi, asteptand sa vada care sunt indicatiile liderului de grup.

Fenomenul este cu atat mai periculos cu cat ni se demonstreaza faptul ca, din pacate, desi multi dintre noi ne-am pus sperante in acest vot uninominal, el nu a reusit sa creasca calitatea oamenilor care au ajuns in Parlament, pentru ca, iata, asta e o forma de neglijenta si de indolenta crasa. Sa votezi niste chestii despre care tu habar nu ai, nu stii absolut nimic si sa mai si spui ca liderul de grup este de vina. Eu cred ca daca unul singur dintre parlamentarii care au votat gresit ar fi avut decenta sa spuna "da, am gresit, asta sunt si din aceasta cauza eu renunt o luna de zile la indemnizatie, la suma forfetara, pentru ca nu merit banii" poate ca ar fi fost un gest.

Dar cand ii vezi ca se duc si se incoloneaza la casierie sa isi ia banii cred ca deja aici este vorba de indolenta, de nesimtire, care se rasfrange asupra tuturor parlamentarilor. Cred ca ar trebui totusi sa ne gandim cu mare atentie, in perspectiva alegerilor din 2012, la beneficiile si dezavantajele pe care le-a generat acest vot unonominal. Eu am crezut mult in acest vot uninominal dar acum nu stiu ce sa zic. Avem unul dintre cele mai slabe Parlamente din ultimii 20 de ani.

- Si in aceste conditii romanii mai pot avea incredere in parlamentari?

Pai nu au ce sa faca. Aceasta tara, aceasta democratie, functioneaza pe niste principii care spun ca Parlamentul trebuie sa existe ca garant al democratiei astfel incat romanii ar trebui sa-si puna altfel intrebarea. Sa se gandeasca cu mare atentie la viitoarele alegeri, daca vor decide sa mearga in continuare pe un sistem de vot uninominal, sa se uite cu mare atentie la calitatea persoanelor, sa se intereseze cine sunt, de unde vin, pentru ca in momentul in care electoratul va fi mult mai atent si mai interesat in legatura cu calitatea, pregatirea, profesionalismul celor pe care el ii trimite in Parlament sa il reprezinte, lucrurile se vor schimba.

- Ar trebui Traian Basescu sa promulge aceste legi?

Din punctul meu de vedere, Traian Basescu trebuie sa tina cont de interesul national. Insa, trebuie sa fim foarte taiosi si sa spunem ca daca eu as fi presedintele Romaniei as avea o mare dilema in momentul de fata. Fara sa se supere nimeni, nici din conducerea Camerei Deputatilor nici mai stiu eu de unde, as sta sa ma gandesc ca probabil e a doua oara cand eu ca presedinte al tarii am de ales intre un interes national si tousi, dorinta fireasca de a face ceva in ceea ce priveste degringolada si lipsa de interes manifestata de parlamentari, de la toate partidele politice, fata de actul de legiferare.

Eu cred ca in conditiile in care se demonstreaza ca din interior Parlamentul nu este in stare sa isi regleze mecanismele, grupurile parlamentare nu sunt in stare sa isi adune oamenii, sa vina la vot, sa nu lipseasca de la sedintele de plen, de comisii, sa fie interesati de legile pe care le voteaza, presedintele ar trebui sa faca ceva. Macar el, pentru ca lucrurile se perpetueaza. Bun, intoarce legea, dar cine ne garanteaza ca nu va urma inca una si inca una, iar atunci presedintele nu poate sa fie la nesfarsit cel care vine sa repare niste chestiuni care nu vin dintr-o simpla neglijenta ci dintr-o indolenta crasa, din lipsa de interes.

Aici este problema si bineinteles ca eu cred ca presedintele va intoarce legea dar trebuie facut ceva, iar in locul lui as avea un ton extrem de taios si acid la adresa parlamentarilor, indiferent din partidul din care provin, care absenteaza de la lucrari, care manifesta un dezinteres fata de ceea ce trebuie sa faca in Parlament.

- Are sanse motiunea de cenzura a Opozitiei sa treaca?

Din punctul meu de vedere motiunea de cenzura nu va trece pentru ca in primul si in primul rand PSD nu isi doreste sa treaca aceasta motiune de cenzura. PNL s-a alaturat acestei motiuni pentru ca este partid de Opozitie si trebuie sa joace o carte, carte pe care insa va spun ca nu si-o doreste. Nu o agreeaza in aceasta forma pentru ca PNL nu uita ca este un partid de dreapta, nu uita ca el la ora actuala creste in sondaje insa intr-un ritm relativ mic, dat fiind faptul ca este in Opozitie. Totusi nu poate sa se manifeste liber, ca un adevarat partid de dreapta atata timp cat in Opozitie trebuie sa faca jocurile partidului care in momentul de fata conduce trenul Opozitiei, si ma refer la PSD.

Deci eu nu cred ca motiunea de cenzura va trece, tocmai datorita faptului ca cei care au initiat-o nu isi doresc acest lucru, sau daca si-l doresc nu prea au sanse sa o faca sa treaca. Insa, in egala masura, nu pot sa nu ma opresc asupra unui aspect. La precedenta motiune de cenzura, tot Roberta Anastase propusese sa boicotam, sa nu mergem in sala, sa nu votam. De data asta lucrurile se pun altfel. Se spune ca exista o incredere atat de mica in proprii parlamentari incat ar trebui ca cele doua grupuri ale PD-L sa nu participe la votul motiunii de cenzura.

Eu zic ca dimpotriva, ar trebui ca PD-L sa isi asume niste lucruri. Nu poate sa cada o motiune de cenzura in conditiile in care au fost 230 de insi care au votat pentru demiterea Guvernului si niciunul care sa voteze pentru sustinerea Guvernului. Trebuie sa ne asumam niste lucruri. Daca am o problema legata de faptul ca exista niste oameni care vor sa tradeze si poate vor face asta chiar in ziua votului, pai ei oricum ne vor vinde la primul colt.

- Credeti ca vor fi democrat liberali care vor vota motiunea Opozitiei?

Eu cred ca partidul ar trebui sa aiba incredere in proprii parlamentari si ar trebui sa ii lase sa mearga sa voteze si eu cred ca nu vor fi probleme. In afara de una, doua sau trei surprize izolate sub nicio forma in momentul de fata PSD nu are de unde sa refaca diferenta de 12 voturi de care teoretic ar mai avea nevoie pentru a trece motiunea de cenzura, indiferent de ceea ce ar promite ei celor pe care a incercat sa ii racoleze.

- Si daca vor exista democrat liberalii care vor vota motiunea ce se va intampla cu ei? Vor fi sanctionati?

Nu stiu. Nu cred ca se va merge pe aplicarea de sanctiuni, desi daca nu se va incepe de undeva, practic vei da apa la moara celor care au ajuns sa isi faca un mod de a trai din orice motiune de cenzura, cand se apuca sa isi negocieze tot felul de chestii care au influente exclusiv personale in ceea ce ii priveste pe ei.

Pe de alta parte, mai este un aspect legat de aceasta motiune de cenzura. Motiunea de cenzura reprezinta varful politic al PSD. Incepand de anul viitor, cand Romania dupa toate previziunile o sa inceapa usor usor sa isi revina, se si simte lucrul asta in economie, automat ca partidul de guvernamant va iesi si va spune: "Ati vazut ca am avut dreptate sa luam acele masuri anticriza. Ele au fost bune".

Asta inseamna ca, din nou, coeziunea celor care vor simpatiza cu partidul de guvernamant si cu dreapta romaneasca in general, va creste, in dauna celor care in momentul de fata, prin prisma acestor nemultumiri, au dus PSD la una dintre cele mai mari cote de popularitate din 2000 incoace. Astfel ca eu cred ca PSD isi joaca acum o ultima carte si de aceea ma astept ca si manifestarile care vor avea loc pe 27 octombrie in strada sa fie unele in care se va incerca sa se puna accent pe aspecte care vor tinde in unele cazuri, speram izolate, chiar spre violenta.

- Ce parere credeti ca si-au facut expertii FMI despre Romania? Au venit in tara noastra exact in momentul in care parlamentarii au votat legi din greseala, in momentul in care Opozitia a depus motiunea de cenzura impotriva Guvernului si in momentul in care toata lumea protesteaza

Expertii FMI sunt sigur ca au vazut grozavii si mai mari decat ceea ce se vede acum in Romania. Poate nu ar strica daca romanii ar fi tinuti la curent cat de cat cu protestele din Franta, unde tot pe tema in domeniul reformei pensiilor au loc lupte de strada, adica se petrec niste lucruri cu adevart incredibile. Europa trece prin niste transformari extrem de dure.

Deci din punctul meu de vedere nu reprezinta o surpriza pentru cei de la FMI ceea ce se intampla, iar in privinta votului gresit, sa fim seriosi. Daca ne uitam de exemplu numai la modul in care se voteaza prin Parlamentul din Marea Britanie, sunt niste chestii acolo care pentru noi, aici in Romania ar parea niste grozavii de neimaginat.

Ei sunt obisnuiti, stiu ce au de facut, iar ei vin in Romania periodic pentru ca sunt creditori ai tarii nostre si trebuie sa se asigure ca au toate sansele si conditiile sa isi recupereze banii cu care au creditat Romania.

- Sunteti de acord cu afirmatia presedintelui Traian Basescu potrivit careia nu vede o femeie in functia de presedinte al Romaniei?

Nu stiu ce sa spun. In general romanii cred ca au o problema din acest punct de vedere. Presedintele are dreptate pentru ca noi ca noi ca romani, ca natie, avem o problema. Iata, nemtii nu o au si mizeaza foarte tare pe Angela Merkel. In general este vorba de mentalitatea natiunilor mici. Fara suparare trebuie sa ne asumam chestia asta. Eu cred ca Traian Basescu are dreptate pentru ca misoginismul la noi la romani este o chestie care ni se trage de undeva din ardeleni cred.

Insa, cu siguranta ca in momentul care s-a referit in special la Elena Udrea a spus ca ii trebuie experienta de viata. Bun, trebuie sa dai o sansa tinerilor, sa ii lasi sa se afirme, insa in egala masura pentru ocuparea celei mai mari functii din statul roman iti trebuie si o anumita experienta de viata. Altfel, nu stiu, eu unul as vota fara probleme o femeie chiar daca este la o varsta nu prea inaintata, pentru ca pana la urma de ce sa nu incercam. Pana acum am facut tot felul de experimente, unele mai reusite altele mai putin reusite, asa ca putem sa incercam.

- Cine credeti ca ar fi potrivit pentru functia de presedinte al Romaniei?

Nu stiu cine ar fi pregatit. Stiti cum se spune ca nu este pentru cine se pregateste ci pentru cine se nimereste. Persoana cea mai potrivita va fi aceea pe care romanii o vor alege.

- Cum comentati protestele din ultima vreme? Se pare ca tot mai multi oameni s-au saturat de acest Guvern

Si in Franta s-a saturat lumea de Guvern si sunt proteste. Chiar daca exista unele erori care au fost comise, totusi, pana la urma trebuie sa admitem ca, nu numai Romania ci intreaga Europa era obligata sa treaca prin aceasta reformare, pentru ca in momentul de fata nu este numai problema Romaniei ci problema intregii Europe, in general a statelor care au mers pe o politica din aceasta care a incurajat foarte mult cresterea ajutorului de asistenta sociala, cresterea pensiilor.

Si la ei exista aceeasi problema ca si a noastra: sustenabilitatea sistemului de pensii. Si ganditi-va ca o tara cu o economie atat de puternica precum Franta a venit si a spus ca nu mai are cum sa sustina pensiile la forma actuala. Este o tendinta generala, oamenii vor protesta in continuare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#TVA reducere pensii lege, #lege greseala TVA pensii, #Iulian Urban lege motiune , #stiri Iulian Urban