Winkler, la TV Ziare.com: Influenta Rusiei se simte la Chisinau, ca si in UE

Vineri, 03 Septembrie 2010, ora 13:28
2087 citiri
Winkler, la TV Ziare.com: Influenta Rusiei se simte la Chisinau, ca si in UE

Europarlamentarul Iuliu Winkler este de parere ca influenta Rusiei se simte in Republica Moldova la fel cum se simte in toate statele europene, in special in fostii sai sateliti.

Iuliu Winkler a discutat, vineri, cu cititorii Ziare.com despre relatiile Republicii Moldova cu Romania, Uniunea Europeana si Rusia, dar si despre situatia din Ucraina si ce ar trebui sa faca romanii si moldovenii pentru a se apropia.

Urmareste AICI inregistrarea emisiunii cu europarlamentarul Iuliu Winkler

"Influenta rusa se simte probabil la Chisinau, (...) dar se simte si in intreaga Uniune Europeana.. (...) Germania care este unul din fondatorii UE este totusi expusa Rusiei si atunci nu ne miram ca exista o expunere mai mare in ceea ce priveste Republica Moldova", a declarat Iuliu Winkler, la TV Ziare.com.

Winkler adauga ca, la fel cum Romania nu a putut sa se dezbrace, dupa 20 de ani, de cei 50 de ani de socialism, la fel nici Republica Moldova nu se poate dezbraca de influenta rusa.

Europarlamentarul sustine ca nu este de neglijat aceasta presiune pe care o exercita Rusia, inclusiv cea economica, prin refuzul bunurilor de import moldovenesti, insa subliniaza ca "Republica Moldova este un stat european" si "un stat cu foarte multe dificultati, care are de luat decizii importante'.

Relatiile dintre Rusia si Republica Moldova nu sunt "neobisnuite", spune Winkler, care adauga ca este foarte important ca Moldova "sa aiba prieteni la Bruxelles".

"Uitati-va la situatia Ucrainei sau a Georgiei, nu se intampla nimic neobisnuit pentru fostii sateliti sau componente ale URSS. Avem o federatie rusa care reuseste sa pastreze sub diferite forme moderne influenta asupra fostelor componente. Nu cred ca aceste probleme pot fi rezolvate conflictual. Eu cred ca trebuie sa fim mai fermi, dar sa fim convinsi de unele solutii trebuie negociate si negociate sub forma de stat membru al Uniunii Europene, pe care o putem influenta", a declarat Winkler.

In curand vor exista doua Ucraine

In ceea ce priveste o posibila unire a Republicii Moldova cu Romania, europarlamentarul exclude o astfel de posibilitate, sustinand ca, in contextul actual, nu se poate ajunge la astfel de solutii.

"Eu cred ca astazi suntem in 2010 si problemele se pun in cu totul alt termen. (...) Solutiile sunt extraordinar de dificil de intrevazut. Ganditi-va la Ucraina: nimeni nu exclude ca in cativa ani s-ar putea sa nu existe o Ucraina, s-ar putea sa existe doua state acolo sau peste cativa ani, sau peste o vreme, este foarte greu de vorbit despre cand anume se vor gasi solutii", a declarat Winkler.

Acesta subliniaza faptul ca, in Ucraina, la fel ca si in Republica Moldova, o parte importanta a populatiei si a autoritatilor sunt pro-europene, iar acest lucru nu poate fi ignorat decat o perioada scurta.

"Eu cred ca niciun fel de guvernare nu se poate exercita impotriva poporului guvernat, niciun fel de guvernare - si nu vreau sa o numesc diactatura - nu poate rezista decat vremelnic impotriva celor condusi", a declarat Winkler.

Acesta adauga ca entuziasmul pro-european al tinerilor moldoveni convinge autoritatile de la Bruxelles pentru a acorda in continuare sprijin tarii, si ca in ceea ce ne priveste, "defetismul nu are relevanta".

"Putem vorbi despre locul nostru la rascrucea vantului, dar putem fi si realisti si cu picioarele pe pamant si din acest loc al Romaniei si cel al Moldovei se pot trage si beneficii extrem de importane pentru intreaga societate", a conchis Winkler.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Iuliu Winkler, #Winkler Republica Moldova, #influenta Rusia Chisinau , #stiri Iuliu Winkler