Winkler: UDMR nu va accepta sub nicio forma votul uninominal intr-un tur

Joi, 25 August 2011, ora 14:16
1398 citiri
Winkler: UDMR nu va accepta sub nicio forma votul uninominal intr-un tur
Foto: Arhiva

Liderul UDMR Hunedoara Iuliu Winkler a atras atentia joi ca aplicarea unui sistem de vot uninominal intr-un singur tur va avea drept efect nereprezentarea in Parlament a comunitatilor minoritare si va conduce la divizarea societatii, cu efecte dezastruoase pentru Romania.

Winkler a mentionat ca prin aplicarea unui sistem de vot uninominal dintr-un singur tur comunitatea maghiara din judetele Hunedoara, Alba si Sibiu va ramane fara reprezentare in Parlament, la fel ca si comunitatea romaneasca din Covasna si Harghita.

El a subliniat, dupa cum informeaza un comunicat de presa remis NewsIn, ca introducerea unui asemenea sistem va avea efecte extrem de nocive pentru intreaga societate romaneasca prin vicierea profunda a exercitiului democratic, intrucat componenta viitorului Parlament ar putea fi decisa de doar un milion de cetateni, in vreme ce alte milioane nu-si vor mai regasi in structura politica a Legislativului optiunea exprimata la urne.

"In 2008 am avertizat asupra faptului ca aplicarea unui sistem de vot uninominal va avea efecte dezastruoase pentru viata politica si pentru democratia din Romania. Din pacate, realitatea mi-a confirmat temerile (...) Acum, in fata tendintei manifestate pe scena politica de a accepta introducerea unui sistem de vot uninominal pur am un groaznic deja vu", a spus liderul udemeristilor hunedoreni, remarcand ca cele mai mari partide parlamentare se intrec in a sprijini ideea introducerii uinominalului dintr-un singur tur asa cum au facut-o si in 2008 cu sistemul de vot actual, care si-a dovedit ulterior limitele.

In opinia lui Winkler, punerea in practica a uninominalului intr-un tur va conduce la o divizare profunda a societatii, ceea ce va afecta democratia din Romania, iar "dezbaterea din Parlament va cobori in strada".

Liderul UDMR Hunedoara a punctat ca mecanismele care determina unele partide sa opteze pentru un astfel de sistem electoral sunt legate de dorinta de a instaura bipartidismul in Romania. Totusi, el a atras atentia fortelor politice care "viseaza" la majoritati de 51% in Parlament ca nu inteleg pe deplin dialogul si compromisul politic.

Iuliu Winkler a mai afirmat ca UDMR nu va accepta sub nicio forma introducerea unui astfel de sistem de vot.

Cat priveste organizarea de alegeri locale si parlamentare in mod simultan, liderul UDMR Hunedoara a mentionat ca aceasta ar fi o idee buna atat din punct de vedere al reducerii costurilor de la bugetul de stat, al reducerii costurilor pentru partide, dar si pentru ca astfel candidatii formatiunilor politice vor putea opta clar pentru nivelul la care vor sa faca politica.

"Organizarea simultana a alegerilor ar avea o consecinta pozitiva in sensul in care partidele nu vor mai putea sa-si plimbe candidatii de la nivel local, la nivel parlamentar in functie de notorietatea acestora", a aratat Iuliu Winkler.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#vot uninominal un tur, #modificare lege electorala, #sistem electoral, #Iuliu Winkler , #stiri Iuliu Winkler