Transilvania 2020, la Bruxelles

Joi, 22 Martie 2012, ora 21:14
1098 citiri
Transilvania 2020, la Bruxelles
Foto: Ziare.com / Marius Mitrache

Parlamentarul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) le-a cerut alesilor locali din Satu Mare si Arad sa contribuie la elaborarea proiectului "Transilvania 2020", subliniind faptul ca planificarea viitorului comunitatii maghiare din Romania este responsabilitatea tuturor reprezentantilor UDMR.

Alesii au reclamat birocratia cu care se confrunta cand acceseaza fonduri externe.

La Parlamentul European, a avut loc, miercuri dupa-amiaza, sub patronajul hunedoreanului Iuliu Winkler, o masa rotunda care a avut ca tema centrala proiectul "Transilvania 2020", la care au participat alesi locali si reprezentanti ai UDMR din judetele Satu Mare si Arad.

"Proiectarea viitorului comunitatii noastre este responsabilitatea noastra. Investitiile trebuie planificate astfel incat sa aiba valoare si pentru generatiile viitoare. Nu este indeajuns doar sa consumam fonduri europene, utilizarea acestor bani trebuie facuta privind spre viitor", a declarat deputatul european al UDMR.

In cadrul discutiilor, alesii locali au reclamat birocratia excesiva in accesarea fondurilor europene, hipercentralismul care duce la intarzieri in proceduri si din cauza caruia de cele mai multe ori fondurile sunt cheltuite pe proiecte care nu raspund nevoilor acute ale comunitatilor, dar si dificultatile pe care le intampina in identificarea si accesarea surselor necesare co-finantarii proiectelor.

Iuliu Winkler a afirmat ca aceste reprosuri sunt adevarate, adaugand ca, uneori, se poate constata, insa, si o planificare deficitara din partea autoritatilor locale in privinta folosirii acestor fonduri.

Parlamentarul european a vorbit despre proiectul "Transilvania 2020", referindu-se la elementele cheie care stau la baza acestuia, elemente preluate din Strategia "Europa 2020".

"Un prim element este economia bazata pe cunoastere, pe necesitatea unei conectari rapide la societatea informationala. Ramanerea in urma la acest capitol este comparabila cu situatia in care se afla un analfabet acum 70 de ani. Acesta nu avea nici o sansa pentru o viata mai buna. (...) Al doilea element este economia verde si utilizarea surselor de energie regenerabila. Trebuie sa ne ingrijim ce mostenire vom lasa generatiilor viitoare", a spus Iuliu Winkler.

El a aratat ca dezvoltarea din ultimele decenii bazata pe un consumul excesiv al combustibililor fosili, in care mediul inconjurator este desconsiderat, trebuie regandita.

"Al treilea principiu este cel al individului pus in centrul tuturor politicilor. (...) Omul valoros face societatea sa fie mai valoroasa. Indivizii deschisi spre invatarea continua, care participa in mod activ la viata comunitatii vor duce la avansul comunitatilor din care fac parte", a subliniat deputatul european al UDMR.

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#Iuliu Winkler Transilvania 2020, #proiect Transilvania 2020 , #UDMR