Winkler: Si noi am fost stanjeniti la PE de pozitiile domnului Laszlo Tokes

Luni, 12 Martie 2012, ora 11:39
3248 citiri
Winkler: Si noi am fost stanjeniti la PE de pozitiile domnului Laszlo Tokes
Foto: Arhiva

Europarlamentarul UDMR Iuliu Winkler a declarat pentru Ziare.com ca demisia lui Laszlo Tokes nu va afecta prea mult uniunea, nefiind prima oara cand initiaza un partid competitor, fara succes insa. Totodata, el remarca faptul ca Laszlo Tokes nu e membru al noului sau partid - un mod curios de a face politica.

"De ce ar trebui sa fie afectata UDMR de demisia unui om care nu a facut altceva, de ani si ani de zile, decat sa critice UDMR in niste termeni uneori chiar dincolo de hotarul si al bunei cuviinte si al limbajului politic acceptabil, un om care a facut in permanenta, din interior, o critica maximalista? Nu stiu de unde provine pozitia sau competenta de a emite asemenea judecati morale", a declarat europarlamentarul Iuliu Winkler pentru Ziare.com.

Laszlo Tokes demisioneaza din UDMR din motive de ANI si Rosia Montana

Acesta s-a aratat increzator ca UDMR nu va pierde foarte mult din voturile cetatenilor maghiari, desi la alegeri acestia vor avea de ales intre UDMR, Partidul Civic Maghiar si Partidul Popular al Maghiarilor initiat de Laszlo Tokes.

"El nu este membru al noului Partid Popular Maghiar din Transilvania, el nu s-a inscris in acest partid. Cum nu a fost membru nici in urma cu 8 ani de zile al PCM. Deci nimic nou sub soare. El a initiat un partid numit PCM, care a devenit concurentul UDMR, a fost competitor in alegeri locale, obtinand circa 8% din voturile maghiare exprimate. Nu mai stiu exact, dar la vremea respectiva PCM a avut vreo 60 de alesi locali, fata de circa 2.500 ai UDMR, consilieri locali, primari, viceprimari, si asa mai departe.

Dupa care PCM a refuzat sa mai asculte comanda domnului Laszlo Tokes, situatie in care a intervenit ruptura, iar acum avem un nou partid care probabil va concura pe acele 8 procente din preferintele maghiarilor pe care a evoluat si PCM. Este o analiza politica, se va dovedi reala sau nu, nu stiu. Laszlo Tokes nu s-a inscris in PCM si nu a fost membru, dupa cum nu s-a inscris nici in noul lui partid si nu ii este membru si alege sa evolueze pe aceasta traiectorie nepartinica, intr-un mod interesant: faci politica, dar nu iti asumi identitatea unui partid pe care chiar tu il pastoresti si il creezi", ne-a mai declarat Iuliu Winkler, adaugand insa "e treaba dumnealui si el trebuie intrebat".

Europarlamentarul UDMR a subliniat faptul ca divizarea comunitatii maghiare este un lucru negativ pentru ca slabeste forta de reprezentare a comunitatii.

"Noi trebuie sa asiguram, iar UDMR isi asuma si si-a asumat intotdeauna vorbind in numele comunitatii, atat interesele maghiarilor care voteaza UDMR, cat si interesele maghiarilor care eventual nu voteaza sau nu voteaza UDMR, adica intreaga comunitate maghiara din Romania", a completat acesta.

laszlo Tokes ar trebui sa nu mai faca parte din grupul Popularilor Europeni

Iuliu Winkler considera ca, dupa aceasta demisie, Laszlo Tokes ar trebui sa nu mai faca parte din grupul popularilor europeni, admitand totodata ca el nu poate fi obligat sa demisioneze din Parlamentul European.

"Conducerea UDMR va trebui sa ia niste decizii, dar eu cred ca asa cum Tokes Laszlo in 2007, cand a intrat in Parlamentul European, a fost deputat independent si a activat in cadrul grupului independentilor, tot la fel si acum accesul lui in Partidul Popular European facandu-se datorita listelor UDMR si datorita apartenentei la UDMR, acum el ar trebui sa isi dea demisia din PPE si sa mearga la independenti.

Iar vizavi de mandatul de europarlamentar, acesta este nominal si, dupa cum s-a vazut si in alte cazuri din Romania (Adrian Severin - n.red.), el nu poate fi retras", a explicat Iuliu Winkler.

Rugat sa comenteze afirmatia lui Tokes referitoare la faptul ca se simte stanjenit deseori la Parlamentul European cand trebuie sa dea explicatii cu privire la pozitia UDMR fata de Rosia Montana, Iuliu Winkler a replicat: "Inchipuiti-va cat de stanjeniti suntem noi pe holurile Parlamentului European, colegul meu Sogor Csaba si cu mine, atunci cand suntem intrebati despre anumite reactii ale colegului nostru in situatia in care, in Romania, UDMR este la guvernare, face parte dintr-un guvern PPE si, sigur, unele atitudini ale domnului Tokes sunt foarte greu de explicat. Si noi am fost de foarte multe ori stanjeniti".

Laszlo Tokes a anuntat luni ca demisioneaza din UDMR. El a fost fondator al Uniunii Democrate Maghiare din Romania, presedinte de onoare al acesteia din 1990 pana in 2003, cand a fost desfiintata functia, apoi membru al filialei din Timis a UDMR.

Pe 25 februarie, la Miercurea Ciuc, Laszlo Tokes a participat la congresul de constituire a Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Cristian Popescu Piedone (PUSL), candidat la funcţia de primar al Capitalei, a infirmat, din nou, marţi, 23 aprilie, zvonurile referitoare la o posibilă retragerea a sa din cursa electorală şi...
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
#Laszlo Tokes demisionat UDMR, #Tokes demisie UDMR, #Winkler Tokes Parlamentul European , #UDMR