Ziare.com

Winkler: Singura optiune pentru presedintia CE este Juncker

Duminica, 01 Iunie 2014, ora 18:27

   

Winkler: Singura optiune pentru presedintia CE este Juncker
Parlamentarul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) sustine ca viitorul presedinte al Comisiei Europene trebuie sa fie candidatul PPE, fostul premier luxemburghez Jean-Claude Juncker, deoarece popularii europeni sunt cei care au castigat alegerile pentru forul legislativ european.

"Prin prisma rezultatelor alegerilor, Partidul Popular European a castigat alegerile pentru Parlamentul European. (...) Eu cred ca daca exista in Uniunea Europeana, in clasa politica europeana, seriozitate, atunci exista o singura optiune viabila pentru functia de presedinte al Comisiei Europene si anume candidatul propus de Partidul Popular European (PPE), Jean-Claude Juncker, fost premier al Luxemburgului.

Juncker se vede seful CE. Inca o mare tara europeana se opune

PPE a castigat alegerile pentru PE, la o oarecare distanta, chiar daca a scazut ponderea noastra. Suntem, in continuare, primii, cu peste 220 de parlamentari europeni, socialistii sunt sub pragul de 200, sunt a doua forta in PE. Deci, candidatul socialistilor, domnul Martin Schulz, a pierdut alegerile. (...)

Probabil ca, avand in vedere componenta PE, va fi nevoie de a construi o mai stransa colaborare intre primele mari grupuri din PE, adica PPE si socialistii europeni", a explicat Winkler.

El a criticat o recenta declaratie a premierului britanic David Cameron, potrivit careia Marea Britanie ar putea parasi UE daca presedintele Comisiei Europene va deveni Juncker.

Cameron ameninta cu iesirea din UE, daca Juncker devine seful Comisiei Europene

"Colaborarea inseamna dialog si construirea de compromisuri. (...) Dar o declaratie cum a fost cea a premierului Marii Britanii - care spune ca daca Jean-Claude Juncker va fi presedintele Comisiei Europene, atunci Marea Britanie va pleca din Uniunea Europeana - mi se pare o dovada de infantilism politic, mi se pare o dovada a gradului in care clasa politica europeana este rupta de alegatorii europeni.

Bineinteles, in Marea Britanie, alegerile pentru PE au fost castigate de UKIP, care este partidul care vrea sa scoata Marea Britanie din Uniunea Europeana, dar asta nu inseamna ca un premier si lider de partid nu trebuie sa se comporte in mod responsabil", a precizat parlamentarul european.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1581 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor